Подання тендерної пропозиції: на що звернути увагу

Учасники мають подавати свою тендерну пропозицію у порядку, який встановив законодавець. Закцентуємо увагу на ключових його моментах, адже їх мають знати як замовники, так і учасники закупівлі.

Насамперед зауважимо, що наразі статус учасника торгів автоматично набуває будь-яка фізична особа, у т. ч. фізособа-підприємець, юридична особа (резидент або нерезидент), яка подала тендерну пропозицію чи взяла участь у переговорах у разі застосування переговорної процедури закупівлі.

Кожен учасник має право подати тільки одну тендерну пропозицію, у т. ч. до визначеної в тендерній документації частини предмета закупівлі, лота).

Далі коротко зупинимося на ключових моментах подання тендерної документації через електронну систему закупівель.

Тендерна пропозиція і підтвердні документи

За вказівкою частини першої статті 25 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон про публічні закупівлі) тендерна документація через електронну систему закупівель подається в електронному вигляді. А це означає, що під час формування всіх документів ураховують вимоги Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 № 851-IV.

Що передбачає електронний спосіб подання тендерної пропозиції? Учасник закупівлі має заповнити усі поля в електронних формах. Зокрема, вказати в них інформацію про:

  • ціну пропонованих товарів (робіт, послуги);
  • відповідність тим критеріям оцінки, які встановив замовник у тендерній документації;
  • його відповідність кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, вимогам, визначеним у статті 17 Закону про публічні закупівлі, а також в тендерній документації.

Окрім цього, учасник завантажує до системи інші документи, наявність яких передбачена тендерною документацією.

Зауважимо, що підтвердні документи стосовно відповідності учасника кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, а також документи з технічнім описом предмета закупівлі, мають бути завантажені в окремих файлах.

Як уникнути зайвих проблем із документами учасника

Подання тендерної пропозиції: на що звернути увагу
Світлана Панаіотідідержавний уповноважений Антимонопольного комітету України, член Постійно діючої адміністративної колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель
Іноді бувають незначні невідповідності в тендерній пропозиції учасника, які на її зміст не впливають. Щоб вони не стали перешкодою й не створили зайвих проблем, передбачте їх серед формальних помилок.

Вартість подання тендерної пропозиції

Оператор авторизованого електронного майданчика справляє з учасника плату за подання тендерної пропозиції в розмірі:

  • 1 неоподатковуваний мінімум доходів громадян — коли вартість закупівлі не більш як 20 тис. грн;
  • 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — не більш як 50 тис. грн;
  • 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — не більш як 200 тис. грн;
  • 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — не більш як 1 млн. грн;
  • 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — більш як 1 млн. грн.

Повідомлення про отримання тендерної пропозиції

Електронна система закупівель автоматично вносить тендерну пропозицію, отриману від учасника, до реєстру.

На підтвердження того, що тендерну пропозицію учасника прийнято, останньому буде надіслано повідомлення про отримання тендерної пропозиції із зазначенням у ньому дати та часу електронних торгів.

Зауважимо: таке повідомлення електронна система закупівель сформує автоматично, тобто замовнику не потрібно додатково турбуватися про повідомлення учасника.

Кінцевий строк подання тендерних пропозицій

Закон про публічні закупівлі для подання тендерної пропозиції відводить строк, не менше ніж 15 календарних днів з дня оприлюднення оголошення про проведення закупівельної процедури на веб-порталі Уповноваженого органу.

Якщо ж оголошення про проведення процедури закупівлі оприлюднюється відповідно до норм частини четвертої статті 10 Закону про публічні закупівлі, то для подання тендерної пропозиції встановлюють строк, не менше ніж 30 календарних днів з дня оприлюднення такого оголошення.

Під час подання тендерної пропозиції слід чітко дотримувати установлених строків. Адже електронна система закупівель не приймає та автоматично повертає учасникам усі тендерні пропозиції, які надійшли після закінчення обумовленого строку їх подання.

Зміни до тендерної пропозиції

Під час публічної закупівлі учасники без втрати забезпечення тендерної пропозиції можуть вносити зміни до тендерної пропозиції або ж взагалі — відкликати свою тендерну пропозицію.

Однак законодавець висунув для цього важливу умову: внесені зміни або заяву про відкликання тендерної пропозиції електронна система закупівель врахує лише тоді, коли вони надійшли до закінчення установленого строку для подання тендерної пропозиції.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді