Оновлені норми робочого часу 2023 для «п’ятиденки»

UA RU
Воєнний стан подовжено до 18 серпня, тож тримайте оновлений розрахунок норм тривалості робочого часу на 2023 рік.

Тривалість робочого тижня та норми робочого часу

Експерти видання «Головбух БЮДЖЕТ» після подовження воєнного стану оновили норми робочого часу на 2023-й рік. Бухгалтер на основі балансу робочого часу може скласти графіки змінності в установах, де працівники працюють із підсумованим обліком робочого часу.

Місячної, квартальної чи річної норми годин не існує. Її розраховують з огляду на базовий показник – тижневу норму робочого часу для працівників із нормальною та скороченою тривалістю робочого тижня (ст. 50, 51 КЗпП). Нормальна тривалість робочого тижня – 40 год (мінімальна зарплата за годину в 2023 році – 40,46 грн).

Скорочена тривалість робочого тижня для неповнолітніх осіб становить:

  • від 15 до 16 років, учням від 14 до 15 років під час канікул – 24 год;
    від 16 до 18 років – 36 год.

Скорочена тривалість робочого тижня для для працівників на роботах зі шкідливими умовами праці – не більше 36 год.

Активуйте демодоступ до е-журналу «Головбух Бюджет» і користуйтеся всіма перевагами постійного передплатника!

Доступ діє добу – починайте вже зараз!

АКТИВУВАТИ ДЕМОДОСТУП

Навіть за однакової тижневої норми робочого часу місячна, квартальна, річна норми годин відрізнятимуться для працівників, які працюють за «п’ятиденкою» чи «шестиденкою». За один і той самий період розрахункова норма для «шестиденки», як правило, буде на декілька годин більшою, аніж для «п’ятиденки».

Більш того, за «п’ятиденки» місячна норма годин різнитиметься для працівників з однаковим графіком, якщо в них буде різна тривалість щоденної роботи.

За стандартної «п’ятиденки» та 40-годинним робочим тижнем у 2023 році працюватимемо 2054 год.

Воєнний стан не передбачає скорочених робочих днів

Зазвичай напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи скорочують на годину для працівників, які працюють 40 год на тиждень за «п’ятиденки» та «шестиденки». Для працівників, яким законодавство або колдоговір вже встановили скорочений робочий час, тривалість роботи напередодні свят не скорочують (ст. 53 КЗпП).

Наприклад, за стандартної «п’ятиденки» працювали не 8, а 7 годин:

  • 7 березня;
  • 27 червня;
  • 23 серпня;
  • 13 жовтня.

Проте під час дії воєнного стану в Україні (станом на 30 травня 2023 р. його дію подовжено до 18 серпня 2023 р.) скорочені робочі дні скасовані.

Під час воєнного стану не буде відпочинку по 3-4 дні поспіль

В мирний час, якщо свято припадає на вихідний, його переносять на наступний день (ч. 3 ст. 67 КЗпП). Але на час дії воєнного стану святкові дні не є вихідними і не переносяться на наступний день після святкового або неробочого. Державна служба України випустила з цього приводу спеціальне роз'яснення роботодавцям.

Тому, наприклад, 8 березня, 17 квітня (понеділок після Пасхи), понеділок 1 травня та вівторок 9 травня 2023 року є звичайними робочими днями, які враховуються у нормі кількості робочих днів на рік – про це йдеться у ст. 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Роботодавці разом з трудовими колективами мають право прийняти рішення про збереження додаткових вихідних під час дії воєнного стану і внести відповідні положення до колективного договору. Тоді ці дні виключаються із норми робочого часу на місяць та на рік і у разі проведення роботи в ці дні, вона оплачується за правилами роботи у вихідний день.

 

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2023 рік

Норми тривалості робочого часу на 2023 рік враховують:

  • п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю;
  • однакову тривалість роботи за день упродовж робочого тижня;
  • зменшення тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів
  • подовжений воєнний стан до 18.08.2023 р.

Оновлені норми робочого часу 2023 для «п’ятиденки»

СКАЧАТИ НОРМИ РОБОЧОГО ЧАСУ

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді