Кого, за що і на скільки штрафуватимуть за новим Законом про закупівлі

Новий Закон про публічні закупівлі вводить нові розміри штрафів та розширює перелік правопорушень, за які зможуть притягувати до відповідальності закупівельників.

Відповідальність за порушення закупівельного законодавства — завжди в полі зору тих, на кого покладені обов’язки з організації та проведення закупівель. Адже невелика помилка, наприклад в строках оприлюднення інформації про закупівлю, нині може коштувати голові або члену тендерного комітету щонайменше 11 900 грн. І в найближчій перспективі простіше не буде.

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель» від 19.09.2019 № 114-IX (далі — Закон № 114) офіційно опублікований 19.10.2019. В дію він буде введений 19 квітня 2020 року. Тобто через шість місяців з дня його опублікування (п. 1 розд. X Закону № 114).

Новий Закон, як і чинний наразі, за порушення своїх вимог та вимог нормативно-правових актів, прийнятих на його виконання, передбачає відповідальність за законами України (ст. 44 Закону № 114). Її нестимуть, зокрема:

  • службова (посадова) особа замовника;
  • уповноважена особа замовника;
  • керівник замовника.

Запроваджує Закон № 114 й зміни до КпАП — вводить нову редакцію статті 164-14 «Порушення законодавства про закупівлі». Запрацює вона також із 19 квітня.

Уцілому законодавці поділили склади правопорушень на дві групи і встановили за це різні розміри штрафів. Для першої групи передбачили менші штрафи, адже зарахували до неї менш істотні порушення, для другої — навпаки, штрафи збільшили. Розглянемо кожну групу.

На які закупівлі поширюватимуть нові штрафи

Зменшення штрафів за порушення законодавства про закупівлі

Менші штрафи встановили за менш істотні порушення. А саме, якщо:

Є у цій групі і вже звичні склади правопорушень:

  • неоприлюднення або порушення строків оприлюднення інформації про закупівлі. Зважте, що наразі йдеться про порушення порядку оприлюднення;
  • ненадання інформації, документів у випадках, передбачених законом.

На скільки оштрафують

За такі порушення винних осіб оштрафують на 1700 грн.

Якщо такі порушення особа вчинить протягом року вдруге, готуватиме вже вдвічі більшу суму для штрафу — 3400 грн.

Хто і як штрафуватиме

Штрафи накладатимуть безпосередньо аудитори. Тобто вони не лише складатимуть протокол про адміністративне правопорушення, а й самі прийматимуть рішення накласти штраф.

Зміни у порядку накладення штрафів

Збільшення штрафів за порушення законодавства про закупівлі

Більш істотні правопорушення законодавці виокремили в іншу групу. А саме, якщо:

  • застосували конкурентний діалог або торги з обмеженою участю, або переговорну процедуру закупівлі на умовах, не передбачених законом;
  • не відхилили ТП, які підлягали відхиленню відповідно до закону;
  • відхилили ТП на підставах, не передбачених законом або не відповідно до вимог закону (безпідставне відхилення);
  • внесли зміни до істотних умов договору про закупівлю у випадках, не передбачених законом;
  • внесли недостовірні персональні дані до електронної системи закупівель та не оновили їх у разі зміни;
  • порушили строки оприлюднення ТД.

До цієї групи зарахували і аналогічні наявним — хоча й дещо розширені — правопорушення. Такі як:

  • придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель відповідно до вимог закону;
  • укладення з учасником, який став переможцем процедури закупівлі, договору про закупівлю, умови якого не відповідають вимогам ТД та/або ТП переможця процедури закупівлі. Зважте, у новій нормі йдеться про інші умови, а не про ціну і обсяги, як наразі.

Із новел Закону № 114 — вимога до уповноваженої особи вносити до електронної системи закупівель персональні дані та оновлювати їх у разі зміни (ч. 2 ст. 11). І, як бачимо, за порушення цієї вимоги законодавці одразу ж встановили штраф, та ще й у чималому розмірі.

Зважте, що до 1 січня 2022 року Закон № 114 передбачає для замовника можливість призначити відповідальним за процедури закупівлі тендерний комітет. І встановлює для голови комітету персональну відповідальність за виконання покладених на тендерний комітет функцій (п. 14 розд. X Закону № 114).

На скільки оштрафують

Розмір штрафу за такі порушення може становити від 25 500 грн до 51 000 грн. Тобто штрафуватимуть на значно більшу суму, ніж передбачена наразі.

Якщо такі порушення особа вчинить протягом року вдруге, її можуть оштрафувати вже на суму від 51 000 грн до 85 000 грн.

Хто і як штрафуватиме

Якщо аудитори виявлять таке порушення, вони лише складатимуть протокол про адміністративне правопорушення. А ось штрафувати чи ні, вирішуватиме суд.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді