Лікарняний лист: що цікавить ФСС під час перевірки

UA RU
Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку
Хочете дізнатися, на що звертають увагу спеціалісти ФСС, коли перевіряють листки непрацездатності? Ознайомтеся з інформацією експерта.

У межах своїх повноважень спеціалісти ФСС мають право перевіряти, чи правильно установи використовують кошти Фонду. Застрахуватися від перевірок неможливо. Але підготуватися до них можна і потрібно. Адже майже всіх посадових осіб установи притягують до фінансової та адміністративної відповідальності через необізнаність у законодавстві.

Тож розглянемо, яким виплатам спеціалісти ФСС приділяють особливу увагу та як посадові особи установи мають реагувати на виявлені порушення.

Як відновити бухгалтерські документи, які втратили під час війни

Які порушення виявляють

Контрольні функції ФСС визначає Закон № 1105. Спеціалісти ФСС прискіпливо перевіряють страхувальників, як вони витрачають кошти на соціальне страхування. Основна частина таких витрат припадає на оплату лікарняних листків. Саме тому під час перевірок лікарняним виплатам вони приділяють особливу увагу.

Найчастіше спеціалісти ФСС виявляють порушення, пов’язані з тим, що бухгалтер неправильно визначив:

  • страховий стаж найманих працівників;
  • розрахунковий період для призначення допомоги;
  • кількість днів, які підлягають оплаті за рахунок коштів Фонду тощо.

Увага: усі факти виплат та інших витрат коштів ФСС комісія із соціального страхування повинна щомісячно контролювати.

Виявляють також помилки за обчислення середньоденного заробітку при призначенні допомоги по тимчасовій втраті працездатності, вагітності та пологах. Також звертають увагу, чи правильно оформлені листки непрацездатності. Часто ці документи неправильно заповнюють ще в лікувальному закладі. Тому, аби убезпечити себе від неприємних ситуацій, важливо вчасно помітити помилку та виправити її ще до виплати допомоги. Взагалі лікарняні — зона особливої уваги ФСС, їх перевіряють надретельно.

Лікарняний лист: що цікавить ФСС під час перевірки
АНДРІЙ ДУДНІК,експерт Експертус: Головбух
На період дії воєнного стану свята і неробочі дні скасували. Як це вплине на розрахунок відпускних та лікарняних — у статті

 

Як перевіряють лікарняні

Коли спеціалісти Фонду перевіряють листок непрацездатності, вони звертають увагу:

  • чи правильно заповнений листок непрацездатності, чи є усі необхідні підписи, штампи і печатки;
  • чи є виправлення в листку, які обов’язково треба завірити відповідним підписом і печаткою лікувального закладу;
  • чи відповідає назва вашої установи назві установи, яку зазначили в листку непрацездатності;
  • який період тимчасової непрацездатності;
  • чи є відмітки про порушення режиму.

Зворотний бік також має бути заповнений, завірений підписом відповідальних осіб і печаткою установи. Також правильно мають бути заповнені дані про робочі дні в період непрацездатності, відомості про страховий стаж і розмір допомоги залежно від страхового стажу.

Щоб прийняти рішення про призначення виплат за рахунок коштів ФСС, в установі обов’язково створюють комісію із соціального страхування.

Якщо лікарняний листок нового зразка оформили некоректно, спеціалісти ФСС можуть не зарахувати суми допомоги до відшкодування. Чи доведеться за такої ситуації установі оплачувати лікарняний повністю за рахунок власних коштів, підкаже судова практика.

 

 



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді