Додаткова угода до договору про публічні закупівлі: види та зразки

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Договорів не буває навіки. Тим більше в сучасних економічних реаліях. Уклавши договір навіть після проведення відкритих торгів через систему Prozorro може постати питання про зміну його умов. Додаткова угода до договору про публічні закупівлі – це шлях до зміни умов. Це може бути зміна істотних умов договору закупівлі, зміна ціни або додаткова угода на зменшення обсягів закупівлі. Як і коли її можна укласти та подати інформацію у даній консультації.

Що таке додаткова угода

Додаткова угода – це додаток до договору, який укладається сторонами у такій же формі, як і сам договір. У випадку держзакупівель – письмова форма. Якщо основний договір нотаріально завірявся, то додаткова угода теж нотаріально завіряється. Вона може змінювати умови договору або ж взагалі розривати його і є невід’ємною частиною договору.

Сам по собі порядок укладення додаткової угоди до договору держзакупівлі, якщо не говорити про реєстрацію змін та оприлюднення їх через систему Prozorro, у цілому аналогічний господарським договорам зі звичайної комерційної діяльності. Порядок укладення таких додаткових угод міститься у ст. 188 ГКУ.

Зверніть увагу, що особливості укладення додаткових угод можуть визначатися безпосередньо у самому договорі закупівлі. Однак, навіть якщо у договорі закупівлі про це не згадується, то додаткова угода може бути укладена на підставі пропозиції однієї зі сторін (ч. 2 ст. 188 ГКУ). Як правило, пропозиція оформляється рекомендованим листом, а інша сторона (отримувач) розглядає її впродовж 20 днів (ч. 3 ст. 188 ГКУ). Після цього укладається додаткова угода про зміни умов договору чи навіть додаткова угода про розірвання тендерного договору. Ніяких стандартних бланків таких угод не передбачено, додаткові угоди укладаються у довільній формі, які і самі договори. Однак, логічно, аби вони наслідували форму самого основного договору, містили однакові реквізити та, якщо це можливо, то тих же самих підписантів.

Розглянемо тепер нюанси таких угод саме до договору закупівлі.

Зміни до договору, істотні та неістотні умови

Спочатку слід визначитися, якого характеру такі зміни, чи зачіпають вони істотні умови договору закупівлі, так як саме їх змінювати не можна, окрім винятків передбачених законодавством про держзакупівлі. Нагадуємо, що вони такі ж, як і для звичайних господарських договорів купівлі-продажу та визначаються положеннями ч. 1 ст. 638 ЦКУ та ч. 3 ст. 180 ГКУ. До них належать:

  • предмет договору, до якого належать тобто найменування (номенклатура, асортимент, комплектність), кількість товарів (продукції, робіт, послуг), а також вимоги до якості;
  • строк дії договору;
  • ціна договору;
  • умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Без з’ясування таких умов договір закупівлі вважається неукладеним (ст. 638 ЦКУ). Крім того, укладений договір за змістом має відповідати тендерній пропозиції, як цього вимагає ч. 4 ст. 41 Закону “Про публічні закупівлі” від 25.12.2015 № 922 (далі – Закон про закупівлі).

Якщо умови, які треба змінити, не потрапляють під істотні, то тоді можна сміливо реєструвати зміни через систему Prozorro після їх підписання з учасником. Наприклад, це може бути місце розвантаження, зміна несуттєвих характеристик предмета поставки, які не впливають на ціну та технічні характеристики (колір, певне ергономічне розташування частин тощо). Якщо ж планується зміна істотних умов договору про публічні закупівлі, то аналізуємо тоді можливі винятки з Закону про закупівлі.

Зміна істотних умов договору закупівлі

Винятки, які дозволяють змінювати істотні умови договору закупівлі, наведено у ч. 5 ст. 41 Закону про закупівлі. Їх вісім. Основні з них:

  • зменшення обсягу;
  • збільшення ціни (не більше 10%), якщо були коливання ціни на ринку та це не змінює суму договору. Це значить, що має зменшуватися тоді кількість закупівлі. Також пп. “2” ч. 5 ст. 41 Закону про закупівлі містить обмеження на частоту таких змін;
  • покращення якості, якщо не змінюється загальна сума;
  • зменшення ціни за умови незмінності кількості та якості;
  • зміна ціни при зміні курсу валюти. Якраз тут можлива додаткова угода на збільшення суми договору;
  • також можливі за певних обставин продовження строку дії договору, зміна цін з причини зміни податків, зміні певних біржових показників.

Таким чином, додаткова угода до договору поставки щодо зміни істотних умов може укладатися, якщо вона потрапляє у наведені вище винятки.

Додаткова угода до договору у Prozorro

Згідно пп. “11” ч. 1 ст. 10 Закону про закупівлі замовник має оприлюднити внесення змін до договору у строк не пізніше 3 робочих днів з дня внесення змін. Це здійснюється через спеціальну форму оприлюднення у системі Prozorro, до якої прикріпляється і файл додаткової угоди до договору. Зверніть увагу, що якщо відбулася зміна істотних умов, слід відмітити причину таких змін, які повторюю пункти ч. 5 ст. 41 Закону про закупівлі.

Однак, якщо додаткова угода укладалася на розірвання договору, а не зміни до нього, то тоді одразу опилюється звіт про виконання договору про закупівлю – впродовж 20 робочих днів з дня такого розірвання.

Після того як договір буде виконаний з урахуванням додаткової угоди оприлюднюється звіт про виконання договору про закупівлю. Це треба зробити впродовж 20 робочих днів з дня виконання договору.

Закупівлі в Україні

П’ять міфів про закупівлі, які ускладнюють роботу

Зразок додаткової угоди до договору закупівлі

У цілому всі угоди до договору однотипні, тому наведемо приклади лише деяких її видів:

  • додаткова угода про зменшення обсягів закупівлі - зразок:

Додаткова угода на зменшення обсягу закупівлі ЗРАЗОК

СКАЧАТИ

  • додаткова угода про зміну ціни договору - зразок:

Додаткова угода про зміну ціни договору ЗРАЗОК

СКАЧАТИ

Додаткова угода до договору про публічні закупівлі: види та зразки

ПРОЙТИ БЕЗПЛАТНО та ОТРИМАТИ СЕРТИФІКАТ

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді