Премія за відсутність лікарняного: чи визнають ревізори її законною?

Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку
Який порядок та розміри преміювання працівників бюджетних установ? Чи може керівник установи встановити працівнику премію за відсутність лікарняних протягом року чи іншого періоду — відповіли експерти.
Зміст статті:

Здорові люди — продуктивні працівники. Тому в профілактиці захворювань, у здоров’ї працівників мають бути зацікавлені і роботодавець, і колектив установи. Роботодавець — бо втрачає трудові ресурси і оплачує перші п’ять днів хвороби працівника. А працівник — бо витрачає чималі кошти, коли лікує ускладнені хвороби, бо вчасно не звернувся по допомогу до лікаря.

Що ж може зробити керівник установи, аби зменшити кількість лікарняних? Чи може він, приміром, преміювати працівників, які ведуть здоровий спосіб життя, не хворіють або хворіють рідко, уважно ставляться до свого здоров’я та здоров’я навколишніх? Чи може керівник установи заохотити працівників матеріально, аби зменшити кількість лікарняних в установі? Поміркуємо разом, але спочатку з’ясуємо, чим має керуватися керівник установи, коли преміює працівників та за що їх можна преміювати.

Премія за відсутність лікарняного: чи визнають ревізори її законною?

Чим керуватися

Умови оплати праці працівників бюджетної сфери затверджує Постанова № 1298. Керівники бюджетних установ, закладів та організацій мають право преміювати працівників відповідно до їхнього особистого внеску в загальні результати роботи у межах коштів на оплату праці (п. 4 Постанови № 1298).

Премія — це основий вид додаткової, понад основну заробітну плату, винагороди, яку виплачують працівникам за результатами їх трудової діяльності та виробництва в цілому за показниками та умовами оцінки цих результатів, визначеними установою.

Конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників бюджетних установ затверджують установи самостійно у положенні про преміювання, що є додатком до колективного договору. Також правила преміювання можна встановлювати і в одному з документів:

  • положенні про преміювання, затвердженому наказом (розпорядженням) керівника установи;
  • положенні про оплату праці (як правило, питання, пов’язані з преміюванням, відображають в окремому розділі);
  • трудовому договорі з працівником, якщо його уклали у письмовій формі.

Увага: Умови преміювання працівників є юридичною підставою, аби нарахувати премії працівнику або колективу в цілому.

Якщо умови та показники преміювання неправильно сформулювали або їх взагалі немає, ревізори визнають таку премію незаконною. У положенні про преміювання необхідно прописати, за які саме показники можна преміювати працівників різних категорій — від керівника до робітника.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді