Авансовий звіт проводки - гроші на відрядження

Автор
керівник видавничої групи «Головбух—Держзакупівлі»
Гроші на відрядження можна видати різними способами, у тому числі й на корпоративну чи особисту картку працівника. Пропонуємо приклади бухгалтерських проведень, коли виручить авансовий звіт, і зразок заповнення звіту. Ніякої «води», тільки практичні поради.

Авансовий звіт* підтвердить витрату коштів на будь-яку мету: відрядження за кордон чи Україною, господарські витрати за рахунок фірми чи власним коштом працівника тощо. Пояснимо, як правильно заповнити авансовий звіт у тій чи тій ситуації, у які строки його подати та які проведення показати в обліку.

* Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, затверджений наказом Мінфіну від 28.09.2015 № 841.

Строк подання має значення

Якщо гроші видавали готівкою:

  • за відрядження, складіть авансовий звіт до закінчення 5-го банківського дня (б. дн.), що настає за днем завершення поїздки (пп. 170.9.2 Податкового кодексу України; ПК);
  • закупівлю сільгосппродукції і заготівлю вторсировини — до 10-го робочого дня (р. дн.) із дня видачі готівки під звіт. Але не пізніше за 5-й б. дн., що настає за днем закупівлі;
  • закупівлю брухту чорних та кольорових металів — до 30-го р. дн. із дня видачі готівки під звіт. Встигніть за 5 б. дн. з дня закупівлі;
  • інші господарські потреби — наступного дня після того, як отримали готівку під звіт** (п. 19 Положення № 148, пп. 170.9.2 ПК).

** Якщо готівку виплатили на господарські потреби у відрядженні, строк подання авансового звіту переносять до завершення поїздки.

Якщо аванс на відрядження чи господарські потреби перекинули на корпоративну чи особисту банківську платіжну картку (КБПК, ОБПК), відзвітуйте до закінчення:

  • 3-го б. дн. після відрядження або закупівлі — коли кошти зняли у банкоматі;
  • 10-го б. дн., а за наявності поважних причин — до 20-го б. дн. — за умови що карткою розрахувалися через термінал (абз. «а», «б» пп. 170.9.3 ПК; п. 20 Положення № 148).

Буває, що авансу не видавали, а працівник витрачав свої кошти. Тоді строків подання звіту закон не визначає, але контролери дотримують іншої думки. Вони радять відзвітувати до завершення 5-го б. дн. Щоправда, наголошують: порушите строк — нічого не буде (ЗІР, категорія 109.15).



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді