Оперативно-господарські санкції у договорі закупівлі

Коли оперативно-господарські санкції застосовуються? Як оперативно-господарські санкції допоможуть уберегтись від недоброчесних учасників?

Часто замовники стикаються з недоброчесними учасниками. Зазвичай ті демпінгують під час аукціону, а потім не хочуть виконувати договір за погодженими цінами. Буває, навіть у день укладення договору такі учасники пропонують підняти ціну на товар. Як замовнику убезпечити себе від такого постачальника? Дієвий спосіб — встановити оперативно-господарські санкції у договорі.

Оперативно-господарські санкції та порядок їх застосування

Загальний перелік видів оперативно-господарських санкцій наведений у частині 1 статті 236 ГК. Проте він не вичерпний.

Законодавець дозволив сторонам передбачати у договорі й інші оперативно-господарські санкції.

Тож замовники можуть:

  • вибрати якусь із зазначених санкцій
  • або ж передбачити власну санкцію в договорі.

Оперативно господарські санкції - приклади

Наприклад, можна в договорі передбачити:

  • фразу про застосування такої оперативно-господарських санкцій, як: «відмова від встановлення на майбутнє господарських відносин із стороною, яка порушує зобов’язання»;
  • порядок, коли оперативно-господарські санкції можуть застосовуватися.

Зважте, що замовнику, який застосував до порушника оперативно-господарські санкції, аби законно відхилити під час наступних торгів такого учасника, варто передбачити у документації відповідний механізм. Зокрема, вимагати від учасника надати документи, які підтверджують факт, застосовував чи не застосовував замовник до учасника оперативно-господарські санкції.

Можна передбачити умову надати гарантійний лист, складений у довільній формі, щодо застосування чи не застосування замовником до учасника оперативно-господарських санкцій.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Держзакупівлі»



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді