Держслужбовці в ЗСУ та теробороні не порушують вимог сумісництва

Держслужбовці в ЗСУ та теробороні не порушують вимог сумісництва

У зв’язку з російським воєнним вторгненням в Україну значна кількість суб’єктів, на яких поширюється дія Закону № 1700, обороняють Батьківщину та проходять військову службу та службу в складі Сил територіальної оборони Збройних Сил України та добровольчих формувань територіальних громад.

Особам, зазначеним у пункті 1 частини 1 статті 3 Закону № 1700, забороняється займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової та творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики зі спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачає Конституція або закони України (п. 1 ч. 1 ст. 25 Закону № 1700).

Згідно з частиною 2 статті 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII громадяни України, яких призвали на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, або прийняли на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та/або введення воєнного стану, користуються гарантіями, які передбачають:


За працівниками, яких призвали на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийняли на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, зберігають місце роботи, посаду та середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності та у фізичних осіб — підприємців, у яких вони працювали на час призову (ч. 3 ст. 119 КЗпП).

Таким працівникам виплачують грошове забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-XII.

Отже, державні службовці, які вступили до лав Збройних Сил України, територіальної оборони та добровольчих формувань, не порушують вимоги щодо сумісництва та суміщення.

Джерело: роз’яснення НАЗК від 14.03.2022 № 6

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні журнали
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Е-лікарняний за сумісництвом 2024 на прикладах

Робота за сумісництвом – працівник має виконувати таку роботу у вільний від основної роботи час. Як обчислити е-лікарняні суміснику з урахуванням змін, які сталися з 01 січня 2024 року, – у даній консультації.
69501

Доплата до мінімальної заробітної плати 2024

Зарплата вийшла менша від мінімалки – у більшості випадків необхідно її «дотягувати» шляхом доплати до мінімальної заробітної плати. Однак не все так просто, адже є надурочні, нічні, різні доплати і надбавки, лікарняні та відпускні. Як з цим розібратися – у консультації.
91423

Сумісники у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Уклали трудовий договір із сумісником: за якими правилами відобразити в Додатках Д5 та Д1, коли донараховувати ЄСВ до мінімальної бази, як показати нараховані доходи в Додатку Д4/4ДФ до Розрахунку
53906

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді