Матеріальна допомога та індексація пенсій: кому, коли і скільки

Скачати зразок довідки про страховий стаж

Як повідомлялося раніше, в умовах складної економічної ситуації, викликаної пандемією коронавірусу, Уряд обіцяв посилити програму соціального захисту населення.

А сьогодні, 1 квітня, Кабінет Міністрів прийняв постанову, згідно з якою будуть встановлені щомісячні компенсаційні виплати пенсіонерам старше 80 років та виплати одноразової грошової допомоги у розмірі 1000 грн.

Матеріальна допомога та індексація пенсій: кому, коли і скільки

Відповідно до цієї постанови про «Питання підвищення пенсійних виплат та надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році» вже в квітні буде здійснена одноразова виплата допомоги у сумі 1000 грн наступним категоріям громадян:

  • пенсіонерам, розмір пенсії яких з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, та доплат, встановлених законодавством, не перевищує 5000 гривень станом на 1 квітня 2020 року;
  • особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю (крім осіб які одночасно з цією допомогою отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника);
  • особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю;
  • непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Крім того, дана постанова передбачає:

  • індексацію пенсій на 11%;
  • щомісячну виплату у розмірі 500 гривень пенсіонерам старше 80-річного віку, у яких розмір пенсійної виплати не перевищує 9205 гривень. При цьому встановлюється, що для вказаних пенсіонерів із страховим стажем 20 років для жінок та 25 років для чоловіків пенсійна виплата не може бути менша, ніж 2600 грн;
  • встановлення мінімальної пенсійної виплати на рівні 2100 грн особам, які мають тривалий страховий стаж (30 років для жінок та 35 років для чоловіків).

Новина підготовлена за допомогою ресурсу www.kmu.gov.ua

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47576

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
69859

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
62153

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
77687

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді