Нові правила публічних закупівель в Prozorro на час воєнного стану

Зняті обмеження на підняття цін та мінімум двох учасників

правила публічних закупівель в Prozorro

Оновлена форма Податкового розрахунку: як заповнювати і коли звітувати

Кабінет міністрів змінив правила проведення публічних закупівель на час воєнного стану. Проводити закупівлі в Prozorro можна буде за новою процедурою, також розширюються рамки використання каталогів Prozorro Market.

Міністерство економіки України, Департамент регулювання публічних закупівель, ДП «Прозорро» проведуть низку роз’яснювальних заходів для всіх учасників процесу закупівель: закупівельників, постачальників, представників електронних майданчиків тощо.

Як змінюються правила публічних закупівель в Prozorro

  1. В системі Prozorro з’являється процедура відкритих торгів з особливостями. Процедура передбачає скорочення строків проведення повноцінних тендерів, що дозволить замовникам проходити закупівлі вдвічі швидше.
  2. Тендер в Prozorro може бути проведений з пропозицією лише від одного учасника (а не мінімум двох, як раніше).
  3. Знято обмеження щодо підняття ціни за одиницю закупівлі у 10% в разі коливання цін на ринку. Це дозволить не розривати договори в разі суттєвої зміни ціни на ринку та не проводити нові торги. 
  4. Дозволено максимально використовувати переваги Prozorro Market - знімаються обмеження щодо максимальної суми закупівлі в каталогах. Закупівельники зможуть майже в необмеженій кількості купувати типові товари (пальне, електроенергію, продукти харчування, ліки та медвироби тощо) за принципом електронного магазину або використовуючи запит цінових пропозицій.
  5. Заборонена закупівля товарів та послуг з постачальниками, пов’язаними з росією і білоруссю.
  6. Встановлені нові пороги для обов’язкового здійснення закупівель у Prozorro. Для публічних закупівель відкриті торги з особливостями необхідно буде проводити, якщо:
    • вартість закупівель дорівнює або перевищує 100 тис. грн;
    • для послуг з поточного ремонту — 200 тис. грн;
    • робіт — 1,5 млн грн.

Постанова залишає великий перелік підстав для укладання прямих договорів для нагальних та оборонних потреб: в такому випадку достатньо буде прозвітувати про укладений договір (від 50 тис. грн) у системі Prozorro. Чутливу інформацію про місце постачання чи місцезнаходження замовника та постачальника можна буде приховати.

За матеріалами Кабінету міністрів

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Планування закупівлі електричної енергії в бюджетних установах

Закон про ринок електроенергії закладає правові передумови щодо закупівлі замовниками електричної енергії на конкурентних засадах. Про роботу замовника та планування закупівлі електроенергії – у даному огляді.
38637

Чи можливі централізовані закупівлі за рішенням територіальної громади

Придбання територіальними громадами різноманітних товарів, робіт і послуг потребує дотримання встановлених державою правових та економічних норм. Експерт допоможе в них розібратися.
2220

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді