Як оподатковувати аліменти, що виплачуються згідно з рішенням суду

Мова йде про аліменти, які виплачуються згідно рішення суду або за згодою колишніх чоловіка та дружини

оподаткування аліментів на дитину

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників

Питання оподатковування аліментів регулюється Податковим кодексом України (далі ПКУ), який встановлює базою для нарахування податків загальний місячний (або річний) дохід.

Однак не всі доходи громадян включаються в базу оподатковування, зокрема військовим збором.

ПКУ чітко визначає, що аліменти, які виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін в розмірі, визначеному згідно із Сімейним кодексом, не включаються до загального місячного або річного оподатковуваного доходу. Так саме до загального доходу не включаються аліменти, які виплачуються нерезидентом України.

Отже сума аліментів не оподатковується, зокрема, військовим збором.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує, що бухгалтерія має право відраховувати із зарплати працівника аліменти на дитину, якщо є відповідні документи (залежить від того, чи сплачує працівник аліменти добровільно чи примусово).

Важливо: сума аліментів утримується не із нарахованої зарплати, а з її розміру після відрахування податків та зборів, тобто із зарплати «на руки». Слід контролювати, аби сума аліментів не перевищила встановлений законом загальний розмір відрахувань.

За матеріалами Державної податкової служби

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
4941

Нарахування аліментів 2024

Яким буде мінімальний і максимальний розмір аліментів 2024 року, штрафи за прострочення сплати аліментів, як аліменти утримуються та відображаються у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку та в обліку бюджетної установи. Ці та пов’язані питання – у цьому огляді.
16333

Приклади відрахувань із заробітної плати 2023 року

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати 2023 року — у статті.
335033

Соціальні стандарти 2023: актуальні цифри

У 2023 році у зв’язку зі збройною агресією мінімальна зарплата і прожитковий мінімум не зазнали змін. Проте змінений порядок обчислення/надання декретних і лікарняних, скасування індексації грошових прибутків, інші нововведення.
7150

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді