Аліменти на дитину 2023 – розмір, нарахування, утримання

UA RU
Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Яким є мінімальний розмір аліментів 2023 року – експерт надав у таблиці. Також тримайте приклади, як провести утримання аліментів та як показати аліменти 2023 в обліку бюджетної установи.

Мінімальний гарантований розмір аліментів 2023 року

Мінімальний розмір аліментів 2023 наразі на одну дитину не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу СК, далі – СК). Мінімальний розмір аліментів та як він змінився у 2023 році — розглянемо у таблиці нижче.

РОЗМІР АЛІМЕНТІВ 2023

Вік дитини, років

Мінімальний гарантований розмір аліментів за періодами 2023 року, грн

01.01.2023-31.12.2023

до 6 років

1136

6-18

1416,50

18-23

1342

Зверніть увагу, що є мінімального гарантована і мінімально рекомендована сума аліментів. Остання сума більша й становить 100% прожиткових мінімумів (див. далі). Яку саме застосовувати залежить від виконавчого листа. Пояснимо ці дещо заплутані назви:

  • гарантована  — це гарантована державою, нижче якої платити взагалі не можна, а якщо платник аліментів зник, то тоді такі аліменти на мінімально гарантованому рівні має платити держава;
  • рекомендована — такі суми зазвичай встановлюються судом, якщо дозволяють доходи платника.

Також ще одне пояснення до таблиці — діти віком 18-23 роки. За СК це теж діти й вони мають право на аліменти за умови, що вони продовжують навчання (форма будь-яка, денна, заочна тощо). Так як вони повнолітні, то в основу розрахунку береться прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Чи можна не сплачувати аліменти під час воєнного стану?

Треба платити. Воєнний стан не знімає даного обов’язку з платника аліментів. Навіть якщо у платника офіційно немає ніяких доходів, наприклад з ним трудові відносини тимчасово призупинені.

Однак деякі послаблення є. Так, тимчасово, на період дії воєнного стану (див. п. 102 Прикінцевих та перехідних положень Закону «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. №1404 (далі – Закон № 1404):

  • стягнення на зарплату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника – тимчасово не підлягають примусовому стягненню (виняток – боржники, які є громадянами Росії);
  • строки виконавчого провадження перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану;
  • виконавчі провадження та вжиття заходів примусового виконання рішень на територіях адміністративно-територіальних одиниць, які тимчасово окуповані Росією, у період такою окупації не здійснюються.

Однак залишається нарахування та стягнення пені за прострочення сплати аліментів (див. далі про пеню, штрафи та інші наслідки для неплатників). Виходить, що навіть за відсутності стягнень під час воєнного стану несплачені суми аліментів накопичуються як борг, разом з пенею. Після завершення воєнного стану все це доведеться сплатити (див. далі також про штрафи за несплату аліментів 2023 та інша відповідальність).

Калькулятор штрафів

Мінімальний рекомендований розмір аліментів 2023

Якщо розмір аліментів вказаний як частина доходу, але не нижче їхнього мінімального рекомендованого розміру, користуйтесь таблицею нижче.

АЛІМЕНТИ НА ДИТИНУ 2023

Вік дитини, років

Мінімальна рекомендована сума утримання аліментів за періодами, грн

01.01.2023-31.12.2023

до 6 років

2272

6-18

2833

18-23

2684

Раніше під час визначення розміру аліментів суд обмежувався розміром заробітку платника аліментів. Відтепер якщо буде підтверджено, що витрати платника перевищують його заробіток, і джерело походження коштів для їхньої оплати платник аліментів не розкриє, суд не обмежуватиметься розміром заробітку під час визначення розміру аліментів.

Однак для бухгалтера має значення лише розмір аліментів, зазначений у підтвердному документі.

Підтвердні документи для утримання аліментів

Утримуйте аліменти на підставі документа, за яким їх потрібно вираховувати з доходу працівника. Найчастіше застосовуються документи, які наведені у таблиці нижче:

ПІДТВЕРДНІ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ УТРИМАННЯ АЛІМЕНТІВ

Вид аліментів

Документ-підстава для утримання аліментів

добровільні

заява від працівника

умовно добровільні (на основі заяви отримувача)

заява отримувача та виконавчий лист

(ст. 187 СК, ст. 7 Закону № 1404)

примусові

постанова судового виконавця (державного/приватного) на основі виконавчого листа (ч. 6, ст. 71 Закону № 1404)

 

Зверніть увагу, що якщо є заява самого працівника, то тоді аліменти взагалі можуть бути добровільними й більшими за зазначені у виконавчому листі. Тоді бухгалтер може утримати більшу суму, ніж у виконавчому листі підклавши до розрахунків заяву працівника.

Щоправда можуть зустрітися ще один варіант — виконавчий лист нотаріуса, наприклад, але він є спірним й бажано при його отриманні профільну консультацію юриста. 100%-ним безспірним документом є лише виконавчий лист, який базується на рішенні суду. Або ж заява самого працівника.

Як бухгалтеру обрати розмір аліментів на дитину 2023

Бухгалтер керується при нарахуванні аліментів виключно розпорядчим документом, які були наведені вище. Найчастіше це виконавчий лист або постанова судового виконавця. Ніякої самотворчості («донарахувати більше») тут не допускається.

Виходить, що у ситуації, коли аліменти вийшли менше за мінімальний гарантований рівень слід вивчити цей документ. Якщо там вказано, що аліменти стягуються, наприклад «у розмірі ¼ доходу, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку», то лише тоді бухгалтеру треба збільшити суму аліментів до мінімальної. Суть в тому, що бухгалтер діє лише на підставі цього розпорядчого документа і не визначає самостійно їхній розмір — такі права належать суду, держвиконавцю, який керується рішенням суду. Бухгалтер має лише правильно їх порахувати, утримати з наявного доходу працівника, перерахувати отримувачу, а також подати звіт. Якщо аліментів мало, то отримувач (мати/дитина) має звернутися до суду, суд виносить рішення, державний виконавець надсилає новий виконавчий лист в установу й тоді бухгалтер нараховує аліменти по-новому.

Окрім розміру є ще один показник, на який слід звернути увагу бухгалтеру — вік дитини. Знову ж заглядаємо до формулювань виконавчого листа, до якого часу слід утримувати аліменти, аби не проґавити й не утримати аліменти за лишні місяці.

Детальніше про виплати, з яких утримуються й не утримуються аліменти — див. нижче. А зараз простий приклад стосовно обрання їхнього розміру та роботи з виконавчим листом/постановою виконавця.

Приклад визначення розміру аліментів

Приклад 1 (обрання розміру аліментів, аналіз виконавчого листа). Працівник з окладом 7001 грн (14-тарифний розряд ЄТС) працює на 0,5 ставки та сплачує аліменти ¼ розміру доходу. Його доход за місяць за мінусом ПДФО та військового збору буде 7001×0,805×0,5 = 2817,90 грн. Аліменти виходять 704,48 грн (=2817,90/4). Нехай дитині 5 років.

У січні 2023 року це менше за мінімальний розмір аліментів для дитини такого віку аж на 431,52 грн (=1136 – 704,48). Скільки нарахувати бухгалтеру 704,48 грн чи 1136 грн залежить від формулювання у виконавчому листі. Якщо там «1/4 доходу, але не менше мінімального розміру аліментів дитини відповідного віку», то тоді беремо 1136 грн. Якщо ж просто «1/4 доходу» – слід взяти 704,48 грн.

Максимальний розмір аліментів

Які б суми аліментів не виходили є ще одне обмеження — загальний розмір усіх утримань при кожній виплаті зарплати при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей не може перевищувати 70% (абз. 3 ст. 128 КЗпП, ч. 3 ст. 70 Закону «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. №1404, далі – Закон № 1404). Про це слід дбати не тільки при утриманні не тільки аліментів, але й матеріальної шкоди, яку заподіяв працівник. А ще врахуйте, що разом з аліментами потрібно утримати й комісію (банківську чи пошти), якщо вона є. Це залежить від обраного способу переказу коштів (знову слід зазирнути до виконавчого листа, іншого підтвердного документа).

Однак 70% – це «найбільш максимальне» обмеження. Є дещо менші для інших ситуацій:

  • 50% — якщо утримуються повнолітні діти (тобто 18-23 роки), вагітна дружина;
  • 100% — за заявою працівника про утримання всієї суми аліментів (ч. 3 ст. 187 СК).

Якщо застосовуєте обмеження розміру утримань, то суму аліментів, яка ще не утримана, відображайте як заборгованість у відповідних розрахунках. Або ж просіть працівника написати заяву на додаткове утримання – тоді можна виходити за обмеження 50% і 70% і це не буде порушення КЗпП.

Однак є ще одне обмеження на максимальний розмір аліментів, окрім % від зарплати, – це 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку – значення цього обмеження наведено у таблиці нижче.

АЛІМЕНТИ НА ДИТИНУ 2023

Вік дитини, років

Максимально можливий розмір аліментів, грн

01.01.2023-31.12.2023

до 6 років

22720

6-18

28330

18-23

26840

Порядок утримання аліментів із заробітної плати 2023

Базою обчислення аліментів є усі види заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом. В першу чергу, це зарплата. Однак попередньо від таких доходів слід відняти:

Врахуйте, що утримувати аліменти з авансу не можна.

Зверніть увагу, що віднімаються лише обов’язкові утримання, якими насьогодні є вищезгадані ПДФО та ВЗ. Такі утримання, як профспілкові внески, внески до якихось благодійних фондів тощо віднімати при розрахунку аліментів не потрібно, так як такі внески не є обов’язковими. Якщо раптом не вистачає суми, то пріоритет при цьому матимуть саме аліменти (після утримання податків), а не внесок до профспілки.

Перелік доходів, які враховуються під час визначення розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджений постановою КМУ від 26.02.1993 № 146 (далі – Перелік № 146). Доплати і надбавки у заробітній платі, премії, відпускні – враховуємо все.

Ще один «цікавий» нюанс – у базу нарахування аліментів входять лікарняні (як 5 днів, так і за рахунок Фонду). І це створює проблему для бухгалтера – див. нижче Аліменти 2023 та лікарняні.

Крім того, до бази утримання аліментів потрапляють:

  • стипендії;
  • авторських винагород штатних працівників періодичних видань;
  • компенсація за невикористану відпустку при звільненні, якщо вона нарахована за декілька років. Однак, якщо лише за один рік, то аліменти з неї не утримуються (див. нижче Перелік виплат, з яких не утримуються аліменти);
  • доходи від підприємницької діяльності;
  • премій у натуральній формі;
  • пенсії (окрім за інвалідністю групи 1);
  • допомоги по безробіттю;
  • усі види грошового забезпечення у військовослужбовців (рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ, ДСНС та Державної кримінально-виконавчої служби), а також сума компенсації для них ПДФО (п. 168.5 ПКУ). Зверніть увагу, що з 16 листопада 2022 року перелік таких доходів розширився й на «інші виплати, установлені законодавством, зокрема додаткову винагороду, яка виплачується на період воєнного стану» (оновлений п. 8 Переліку № 146).

Також до бази утримання аліментів входить і винагорода за цивільно-проводовими договорами (ЦПД). Вона не згадується прямо у Переліку № 146. Однак вона й не згадується у Переліку № 146 серед доходів, з яких аліменти не утримуються. Отже, вона потрапляє під поняття «інші види заробітку» (див. пп. «19» п. 1 Переліку № 146).

Якщо утримуєте аліменти на кількох дітей і розмір аліментів різний, при цьому чистої зарплати для утримання аліментів не вистачає, утримуйте аліменти пропорційно сумі, яку потрібно сплатити кожному отримувачу. Тобто так само, як під час утримання аліментів за виконавчими документами для стягувачів однієї черги (ч. 2 ст. 46 Закону № 1404). Для наочності розглянемо приклад.

Приклад розрахунку аліментів на дитину 2023

Приклад 2 (розрахунок аліментів, 3 дитини, 2 шлюби). Працівнику за січень 2023 року нарахували зарплату в сумі 10640,00 грн. На повнолітніх дітей за:

  • першим шлюбом (постанова виконавця № 1) призначено аліменти у розмірі 1/4 доходу працівника (вік дитини 19 років, продовжує вчитися), але не менше гарантованого мінімального їхнього розміру на дитину. Нагадуємо, що дитина, яка вчиться, вважається дитиною до 23 років і має право на аліменти;
  • другим шлюбом (постанова виконавця № 2) призначено аліменти у розмірі 1/3 доходу працівника (вік дітей 5 і 9 років), але не менше гарантованого мінімального їхнього розміру на дитину.

Які суми аліментів і заборгованості слід утримати за кожною постановою виконавця? Формула для розрахунку аліментів така:

Аліменти = База для нарахування аліментів × % аліментів =

(Заробіток працівника (зарплата, винагороди за ЦПД та прирівняні доходи, у т.ч. лікарняні) – ПДФО – Військовий збір) × % аліментів

Виходить, що заробітком працівника є сума 10 640,00 грн (див. нижче у таблиці), а база для нарахування аліментів — 8565,20 грн.

РОЗРАХУНОК АЛІМЕНТІВ 2023

Показник

Сума, грн

Розрахунок

Зарплата (заробіток працівника)

10640,00

-

ЄСВ

2340,80

10640,00 грн × 22%

ПДФО

1915,20

10640,00 грн × 18%

Військовий збір

159,60

10640,00 грн × 1,5%

База для утримання аліментів

8565,20

10640,00 грн – 1915,20 грн – 159,60 грн

Сума аліментів за постановами виконавця:

  • № 1

2141,30

8565,20 грн ÷ 4

умова: 2141,30 > 1342

  • № 2

2855,07

8565,20 грн ÷ 3 = 2855,07 грн

умова: 2855,07 > 2552,50 (1136 + 1416,5)

Граничний розмір відрахувань (70%) із зарплати працівника

5995,64

8565,20 грн × 70%

Загальна сума аліментів та інших утримань*

4996,30

2141,30 + 2855,00 = 4996,30 ˂ 5995,64

Аліменти на дитину, які утримуємо за постановами виконавця:

  • № 1

2141,30

-

  • № 2

2855,07

-

Сума зарплати, що виплачуємо працівнику

3568,83

8565,20 грн – 2855,07 грн – 2141,30 грн

* не забуваємо про банківські комісії та комісію за поштовий переказ. Якщо вони є. У даному прикладі вважатимемо, що вони відсутні

Якщо сума аліментів за кількома постановами перевищуватиме граничний розмір відрахувань, суму аліментів утримайте пропорційно належній кожному отримувачу сумі. Для цього спочатку обчисліть відповідний коефіцієнт коригування — поділивши граничний розмір відрахувань на загальну суму аліментів. Після цього до суми аліментів за кожним документом застосуйте отриманий коефіцієнт. Зменшену суму аліментів утримайте із доходу працівника. Остачу аліментів рахуйте як заборгованість за кожним документом, в бухобліку її не відображайте. Наприклад, якби аліменти у прикладі 2 були 6500 грн, то коефіцієнт би став 5995,64/6500 = 0,9224.

Звіт про утримання аліментів 2023

Якщо утримуєте аліменти за виконавчими документами, ви повинні відзвітувати держвиконавцям чи приватним виконавцям про відрахування й виплату аліментів за кожним документом. Звіт про здійснені відрахування та виплати є Додатком 9 до Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої Наказом Мін’юсту від 02.04.2012 № 512/5 (бланк та зразок див. на початку статті).

Звіт у виконавчу службу про утримання аліментів подавайте:

  • щомісяця,
  • після закінчення строку відповідних виплат,
  • у разі звільнення працівника (ч. 1 ст. 69 Закону № 1404, п.& 8 розд. X Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін’юсту від 02.04.2012 № 512/5).

Строк подачі цього Звіту законодавчо не визначений. Однак він може бути вказаний у постанові виконавчої служби, тому треба ще раз детально ознайомитися з виконавчим листом. 

Щодо заповнення звіту, то воно доволі просте:

  • місяць і нарахована за нього зарплата;
  • утримано податків та інших обов’язкових платежів – це ПДФО + ВЗ;
  • % стягнення;
  • утримано – сума аліментів;
  • платіжний документ, наприклад платіжне доручення, по якому були сплачені аліменти, його номер і дата;
  • примітки – показуємо суму боргу по аліментам. Наприклад, «Аліменти на ім’я Давиденко Ірини Дмитрівни. Сума боргу 0,00 грн».

Неподача такого звіту загрожує посадовим особам роботодавця адмінштрафом від 850 до 1700 грн.

Звіт про утримання аліментів БЛАНК

Аліменти на дитину 2022 - розмір, нарахування, утримання

СКАЧАТИ

 

Звіт про утримання аліментів ЗРАЗОК

Аліменти на дитину 2022 - розмір, нарахування, утримання

СКАЧАТИ

З яких виплат не утримують аліменти 2023

Перелік доходів, які враховуються під час визначення розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджений Переліком № 146. У п. 12 Постанови № 146 визначено, з яких доходів аліменти не утримують. Це, зокрема:

  • лікарняні у вигляді допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років;
  • декретні (допомоги по вагітності та пологам);
  • допомога на лікування;
  • неоподатковуваної суми матеріальної допомоги (у 2022 р. – у межах 3470 грн на рік);
  • вартість речового, продовольчого забезпечення або його грошової компенсації;
  • компенсація за невикористану відпустку, крім випадків, коли особа при звільненні одержує компенсацію за невикористану відпустку протягом кількох років. Цю норму слід розуміти так: якщо компенсація відпустки за один рік, то аліменти не утримуються, а якщо за два чи більше років – утримуються (див. лист Мін’юсту від 28.12.2006 № 19-48-671);
  • вихідна допомога при звільненні.

Аліменти 2023 та лікарняні

З лікарняних аліменти утримуються, так як вони є у переліку п. 1 Постанови № 146 зокрема згадуються такі джерела виплати:

  • допомога по державному соціальному страхуванню;
  • доплати до допомоги по державному соціальному страхуванню, виплачуваних за рахунок підприємств, установ, організацій.

Виняток лише уже згадані лікарняні по догляду за хворою дитиною віком до 14 років.

Однак тут існує один нюанс: кошти зі спецрахунку, на який надійшли лікарняні, не можна використовувати на інші цілі, ніж виплата лікарняних та сплати пов’язаних з ними ПДФО, військового збору та ЄСВ. Тобто не можна зі спецрахунку напряму сплатити з лікарняних аліменти. Як правило, тут використовуються два рішення:

  • утримати аліменти з заробітної плати за місяць, якщо її вистачає;
  • домовитися з працівником, щоб він вніс аліменти у касу готівкою або на інший рахунок, а потім уже перерахувати ці кошти (якщо ж працівник не сумлінний платник, то тоді бухгалтеру треба показати борг по аліментах у відповідному звіті та утримати у наступному місяці).

У будь-якому разі працівнику варто пояснити, що несплата аліментів з лікарняних – це борг і за нього уже будуть штрафні санкції, зокрема пеня з першого дня (див. нижче про Штрафи за несплату аліментів).

Розрахунок та строки утримання аліментів та їхнє перерахування

Аліменти 2023 утримуйте під час нарахування заробітної плати (доходу) й утримання податків, зборів, інших відрахувань. А в який строк перераховувати суму аліментів отримувачу залежить від:

  • виду документа, який є підставою для їхнього утримання;
  • доходу, з якого їх утримуєте.

Якщо строк визначений у документі, дотримуйтесь його. Якщо працівник не зазначив строк у заяві, перераховуйте аліменти отримувачу в триденний строк від дня, встановленого для виплати зарплати. Якщо ж його не зазначено у виконавчому документі (рішенні чи наказі суду, виконавчому листі, виконавчому написі нотаріуса, постанові виконавця), перераховуйте аліменти отримувачу:

  • у строк, встановлений для виплати зарплати чи інших виплат, з яких утримуєте аліменти;
  • до 10-го числа місяця, наступного за місяцем, за який утримуєте аліменти, — якщо в установі не визначено для відповідного доходу строку виплати.

Аліменти 2023 — індексація

У 2023 році аліменти тимчасово ні індексуються. Пояснимо чому. За загальним правилом індексуються лише аліменти, які визначені судом у твердій (фіксованій) грошовій сумі, що досить рідко. Це здійснюється за Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078 (далі — Порядок № 1078). Однак підставою для індексації є абз. 7 ч. 1 ст. 2 Закону «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.1991 р. № 1282 (далі – Закон про індексацію). Індексувати аліменти взагалі потрібно щороку, якщо між платником аліментів і їхнім отримувачем немає іншої домовленості. Це визначає частина друга ст. 184 Сімейного Кодексу.

Однак на період 2023 року дія Закону про індексацію призупинена. Закон не скасований, а саме тимчасово призупинений на один рік (підстава – ч. 3 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет 2023). З цієї причини аліменти у твердій (фіксованій) грошовій сумі у 2023 році не індексуємо.

В інші роки, коли Закон про індексацію відновить свою дію,  аліменти, визначені у твердій грошовій сумі за заявою працівника або у нотаріально посвідченому договорі про сплату аліментів, індексуйте за порядком, прописаним у цих документах. Якщо ж у документах цей порядок не прописаний, узагалі не індексуйте аліменти. Суму індексації за цими документами утримуйте лише на підставі рішення суду, оскільки механізм індексації аліментів, визначених за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, не визначений ні Законом про індексацію, ні Порядком № 1078.

Штрафи за несплату аліментів 2023

Відповідальність за несплату нині починається з 1-го дня у вигляді пені. І відповідальність є не тільки фінансова. Вона така, як наведено у таблиці нижче.

ФІНАНСОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПЛАТНИКА АЛІМЕНТІВ 2023

ШТРАФИ

(несплата ≥ 1 року)

ПЕНЯ

(несплата

1 день)

СТРОК, років

Розмір

1

20%

1%

за кожний день прострочення, але не більше 100% суми аліментів

2

30%

3

50%

Попередьте про фінансову відповідальність працівника, якщо виникає ситуація заборгованості. Однак знову ж щодо дій бухгалтера – бухгалтер має діяти виключно на основі виконавчого листа, постанови виконавця. Бухгалтер не повинен сам одразу ж рахувати пеню на платника-боржника, а дочекатися відповідного документа. Якщо такого документа немає, то немає й пені і штрафів й платнику пощастило. Однак суму боргу у Звіті про утримання аліментів слід показати – це вже обов’язок бухгалтера.

Окрім фінансової відповідальності ще й можуть настати інші неприємності, наприклад:

  • через 3 місяці – арешт майна;
  • через 4 місяці – заборона виїзду за кордон, заборона керування автомобілем та ін. обмеження, нотаріальне посвідчення угод на відчуження майна (див. п. 5 розділу XVI Інструкція з організації примусового виконання рішень, наказ Мін’юсту від 02.04.2012  № 512/5);
  • через 6 місяців – можливі примусові суспільно-корисні роботи.

Існує єдиний реєстр боржників, де можна проглянути й інформацію про вашого працівника-платника — Єдиний реєстр боржників Мін’юсту. Це може зробити й сам працівник. Це може зробити й сам працівник. Про особливості стягнень під час воєнного стану – див. вище у початковій частині даної консультації.

Бухгалтерський облік аліментів

Утримання аліментів відображайте в бухгалтерському обліку за субрахунком 6518 «Розрахунки за виконавчими документами та інші утримання». До цього синтетичного субрахунку введіть аналітичний рахунок «Аліменти». Проводки для операцій з нарахування зарплати, утримання податків і аліментів наведемо у таблиці нижче.

ОБЛІК ОПЕРАЦІЙ З НАРАХУВАННЯ ЗАРПЛАТИ, ЄСВ, УТРИМАННЯ ПДФО, ВІЙСЬКОВОГО ЗБОРУ І АЛІМЕНТІВ

Господарські операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

Дт

Кт

Нараховуємо зарплату

8011, 8111

6511

10640,00

Нараховуємо ЄСВ

8012, 8112

6313

2340,80

Утримуємо ПДФО

6511

6311/1

1915,20

Утримуємо військовий збір

6511

6311/2

159,60

Утримуємо аліменти за постановою виконавця:

  • № 1

6511

6518

2141,30

  • № 2

2855,07

Виплачуємо зарплату працівнику

6511

2311

3568,83

Сплачуємо ЄСВ

6313

2311

2340,80

Сплачуємо ПДФО

6311/1

2311

1915,20

Сплачуємо військовий збір

6311/2

2311

159,60

Виплачуємо аліменти колишній дружині за першим шлюбом

6518

2311

2141,30

Виплачуємо аліменти колишній дружині за другим шлюбом

6518

2311

2855,07

Суму аліментів, яку не утримали (тобто заборгованість), в обліку установи не відображайте, так як це борг не установи, а працівника. Цю суму зазначте в щомісячних розрахунках аліментів, які підшийте до документів, за якими їх утримуєте. Якщо це виконавчі документи, заборгованість відображайте ще й у Звіту про утримання аліментів, яку подаєте державному чи приватному виконавцю.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді