Додаткова відпустка на дітей: особливості надання

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Додаткова відпустка на дітей в Україні є соціальною гарантією від держави. За яких умов нею можна скористатися та як здійснюється оплата такої відпустки – з’ясуємо разом.

Коли надається додаткова відпустка на дітей 2024 році

Додаткова відпустка на дітей належить до соціальних за пп. «4» ст. 4 Закону від 15.11.1996 р. № 504 (далі – Закон про відпустки). Вона надається за таких умов:

  • одному з батьків, які мають 2-х чи більше дітей віком до 15 років. Тобто відпустка може надаватися не лише матері, але й батьку, незалежно від того, чи вони перебувають у шлюбі, але не може надаватися обом;
  • жінка має повнолітню дитину, яка має інвалідність з дитинства підгрупи А групи І або взяла під опіку особу, яка з дитинства має інвалідність підгрупи А І групи (вік у таких ситуаціях не обмежений) (ст. 19 Закону про відпустку).

Також мають право на відпустку на дітей працівники, які мають дітей віком до 18 років, а саме:

  • одинока мати (ст. 19 Закону про відпустки);
  • жінка, яка всиновила дитину;
  • жінка, яка має дитину з інвалідністю;
  • батько, який виховує дитину без матері, у т. ч. якщо мати перебуває тривалий час на лікуванні у медзакладі;
  • особа, яка взяла під опіку дитину віком до 14 років (ст. 243 Сімейного кодексу України, даліСКУ) та особа, яка була визначена як піклувальник дитини віком 14-18 років (ст. 243 СК, ст. 1861 КЗпП), опікун стає піклувальником автоматично (ч. 2 ст. 76 Цивільного кодексу України, даліЦКУ);
  • один із прийомних батьків або батьків-вихователів (ст. 19 Закону про відпустку, ст. 1821 та 1861 КЗпП).

Калькулятор днів щорічної відпустки

Вік дитини, до якого батьки мають право на додаткову відпустку, обмежений:

  • 15 років – у звичайній ситуації (додаткова відпустка на двох і більше дітей);
  • 18 років – додаткова відпустка одинокій матері.

Однак вік не обмежений для дитини з інвалідністю підгрупи А І групи.

Якщо дитина віком до 15 років одна, то права на додаткову відпустку немає. Однак таке право з’являється того ж року, коли народжується друга дитина за умови, що той з батьків, який хоче таку відпустку, працював хоча б один день у такому році. Триває право на додаткову відпустку включно до того року, коли дитина досягає граничного віку, – 15 або 18 років (лист Мінсоцполітики від 19.02.2010 р. № 48/13/116-10).

До 18 років особа має правовий статус дитини (ч. 1 ст. 6 СКУ). Однак додаткова відпустка на дітей до 18 років може не надаватися, якщо така дитина отримала повну цивільну дієздатність (ст. 34 і ст. 35 ЦКУ), тобто:

  • вийшла заміж чи одружилася;
  • стала матір’ю/батьком;
  • почала працювати за трудовим договором, коли досягла 16 років;
  • зареєструвалася як фізособа-підприємець, коли досягла 16 років.

Навіть якщо така дитина потім оформляє розлучення, знімається з реєстрації як підприємець чи припиняє трудові відносини, то право на додаткову відпустку у її батьків не поновлюється.

Особливості відпусток на дітей під час воєнного стану

ВАЖЛИВО: в умовах воєнного стану згідно ч. 1 і ч. 2 ст. 12 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136 (даліЗакон № 2136) у роботодавців є можливість обмежити таке право або надавати, але не оплачувати відпустку. Так, якщо працівник залучений до роботи у:

  • «особливого» роботодавця, тобто до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення) – роботодавець може взагалі відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток, а отже, й відмовити у додатковій соціальній відпустці на дітей;
  • «звичайного» роботодавця – за рішенням такого роботодавця будь-який вид відпусток понад щорічну основну відпустку може бути замінений на відпустку без збереження зарплати. Надання невикористаних днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану. За рішенням роботодавця невикористані дні такої відпустки можуть надаватися також без збереження зарплати. Тобто відпустку на дітей такий роботодавець за вимогою працівника має надати, але може не оплачувати. Сам же працівник у такому разі може відмовитися від такої відпустки та накопичувати її дні на майбутнє. Або ж звільнитися та отримати компенсацію відпустки за всі дні, у т.ч. й днів відпустки на дітей – компенсація відпускних у такому разі не обмежується (ост. абз. ч 1 ст. 12 Закону № 2136).

Однак загадані правила не застосовуються у таких ситуаціях:

  • відпустка у зв’язку вагітністю та пологами;
  • відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку;
  • відпустки керівних працівників закладів освіти та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників. Отже, у таких працівників відпустка на дітей оплачувана та надається за загальними правилами.

Увага: у освітян під час воєнного стану немає обмежень на відпустку на дітей.

Особливості надання додаткової відпустки на дітей

Додаткова відпустка на дітей належить до соціальних, а не щорічних. Через це відпустку на дітей не можна:

  • ділити її на частини;
  • виплатити замість неї грошову компенсацію (без звільнення);
  • відкликати особу з такої відпустки;
  • починати відлік часу, з якого виникає право на додаткову відпустку, від дати початку роботи в установі. Цей відлік починається з 01 січня.

☛ Додаткова відпустка на дітей надається за календарний рік, а не рік роботи в установі

Інші особливості надання додаткової відпустки та проблемні питання, які виникають під час її надання, узагальнено у таблиці нижче.

ПИТАННЯ ЩОДО ДОДАТКОВИХ ВІДПУСТОК «НА ДІТЕЙ»

Питання/ситуація

Відповідь

Винятки/роз’яснення

яка тривалість?

10 днів

Якщо у особи є декілька підстав для отримання такої відпустки, то її тривалість може становити 17 днів. Наприклад, двоє дітей до 15 років (перша підстава) у одинокої матері (друга підстава)

чи враховувати святкові дні?

ні

Святкові і неробочі дні, які припадають на додаткову відпустку, не оплачуються та не враховуються у її тривалість (ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки). Однак під час воєнного стану святково-неробочих днів усе одно немає (ч. 6 ст. 6 Закону № 2136)

чи переноситься?

так

Невикористана відпустка на дітей може бути перенесена на наступний рік (ч. 7 ст. 20 Закону про відпустки). Дні такої відпустки накопичуються до звільнення працівника або її використання (лист Мінсоцполітики від 19.02.2010 № 48/13/116-10)

коли виникає право на додаткову відпустку на дітей?

з першого дня роботи

Однак, якщо працівниця увесь рік перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років або в декретній відпустці, щорічній відпустці, тобто жодного дня не працювала, то й права на додаткову відпустку не виникає (листи Мінсоцполітики від 20.10.2011 № 307/13/133-11, від 26.03.2018 № 480/0/101-18/284).

Якщо особа у поточному році працювала в іншій установі, то права на додаткову відпустку не має, оскільки або скористалася додатковою відпусткою на іншій роботі, або отримала компенсацію при звільненні (лист Мінсоцполітики від 31.07.2014 № 292/13/133-14).

Стаж роботи не впливає на тривалість «дитячої» відпустки

чи ділиться на частини?

ні

Можливий виняток: у особи є дві чи більше підстави на отримання додаткової відпустки. Тоді додаткову відпустку можна розбити на 10 + 7 днів, тобто отримати за кожною підставою окремо (лист Мінсоцполітики від 05.07.2013 р. № 290/13/116-13)

чи можна компенсувати?

так, але тільки при звільненні

Якщо особа звільняється, то вона отримує компенсацію як за щорічну відпустку, так і за додаткову. До звільнення накопичені дні додаткової відпустки на дітей можуть бути тільки використані («відгуляні») (лист Мінсоцполітики від 19.01.2017 р. № 132/0/101-17/284).

Компенсація за невикористані відпустки всіх видів виплачується й під час воєнного стану (ост. абз. ч 1 ст. 12 Закону № 2136)

чи надається за сумісництвом?

так

Додаткова відпустка можлива тільки за одним місцем роботи за сумісництвом (лист Мінсоцполітики від 05.08.2016 № 438/13/116-16)

як оплачується?

як і щорічна

Розрахунок оплати додаткової відпустки здійснюємо так само, як і розрахунок відпускних для щорічної відпустки

як оподатковується?

як і щорічна

Оподаткування соціальної додаткової відпустки на дітей нічим не відрізняється від щорічних відпусток і у Податковому розрахунку такі відпустки відображаються аналогічно, зокрема у Додатку 4ДФ під кодом ознаки доходу «101», а у Додатку Д1 з кодом типу нарахувань «10»

Додаткова відпустка одинокій матері

Додаткові відпустки одиноким матерям досить поширені, тому розберемо їх окремо. Термін «одинка мати» законодавчо не врегульований. На практиці посилаються на п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.1992 р. № 9, пп. «5» ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки (наприклад, лист Мінсоцполітики від 25.02.2015 р. № 76/13/116-15). Отже, одинока мати – це жінка, яка:

  • не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини не має запису про батька дитини або його внесли за вказівкою матері;
  • вдова;
  • виховує дитину без батька.

Під жінкою, яка виховує дитину без батька, розуміється:

  • розлучена жінка (незалежно від отримання аліментів);
  • жінка, яка вийшла заміж, але її новий чоловік не усиновив дитину.

Роз’яснення цих ситуацій можна знайти у листі Мінсоцполітики від 25.02.2015 р. № 76/13/116-15. У будь-якому випадку необхідне надання відповідних документів (див. також лист Мінсоцполітики від 30.05.2014 № 193/13/123-14). Якщо жінка не може довести свій статус, соціальна відпустка одинокій матері не надається (лист Мінпраці від 14.04.2008 № 235/0/15-08/13).

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024

Довідка про невикористання відпустки на дітей

Відтоді, коли право на відпустку на дітей здобули й чоловіки на рівні з матерями, з’явилася потреба в особливому документі – довідці про невикористання відпустки на дітей. Така довідка має підтверджувати відсутність відпустки на дітей у другого з батьків за цей самий період. Таку довідку інший з батьків має отримати за своїм місцем роботи.

Взагалі законодавство не визначає, який саме це має бути документ, тобто це не обов’язково довідка. Офіційні органи роз’ясняють, що це може бути:

  • будь-який документ, який підтверджує, що другому з батьків дитини додаткова соціальна відпустка на дітей не надавалася. Такий документ має бути належно оформлений і засвідчений в установленому порядку. Так роз’яснює Мінекономіки у листах від 01.07.2021 р. № 4712-06/34401-07, від 10.08.2021 р. № 4712-06/40797-07 та від 10.08.2021 р. № 4712-06/40796-07);
  • свідоцтво про народження дитини + будь-який офіційний документ, що підтверджує невикористання в поточному році даної відпустки другим із батьків. Як приклад наводиться довідка з місця роботи, довідка із центру зайнятості як безробітного, довідка про зайняття підприємницькою діяльністю. Це роз’яснення Держпраці у листах від 29.09.2021 р. № 6438/4/4.1-3В-21.

Якщо інший з батьків самозайнята особа (підприємець), то окрім довідки про заняття підприємницькою діяльність варто ще отримати заяву від такого підприємця, що він у період з 01 січня поточного року не працює ніде за трудовим договором, а займається лише підприємницькою діяльністю.

КАЛЬКУЛЯТОР СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ТА СЛУЖБИ В ОМС

Додаткова відпустка на дітей – приклад оплати

Одинока матір, яка має 2-х дітей віком 5 та 7 років, вирішила скористатися правом на додаткову щорічну відпустку з 14.04.2024 р. по 30.04.2024 р. (17 календарних днів). Сума доходу працівниці за останні 12 місяців (квітень 2023-березень 2024) становить 147 657 грн. Потрібно розрахувати розмір оплати днів відпустки.

Розрахунок середньої зарплати за 1 день:

147 657 грн / (366 дн. – 0 дн.) = 147 657 грн / 366 дн. = 403,43 грн

Святково-неробочих днів під час воєнного стану немає, тому у розрахунку їхня кількість взята як 0 дн.

За 17 днів буде нараховано відпускних:

17 дн. × 403,43 грн = 6858,31 грн.

Зразок заяви на додаткову відпустку на дитину

Заява на додаткову відпустку має обов’язково містити посилання на нормативний акт, що є підставою для надання такої відпустки

зразок заяви відпустка на дітей

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Зразок наказу про надання додаткової відпустки

зразок наказу додаткова відпустка на дітей

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Інші документи для підтвердження права на відпустку на дітей

У звичайній ситуації (двоє дітей до 15 років) жінка має надати лише копії свідоцтв про народження дітей, а також заяву про невикористання відпустки на дітей від іншого з батьків. Для інших ситуацій у таблиці нижче вказані ті документи, які треба отримати, аби підтвердити право на додаткову відпустку на дітей.

ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ПІДВТЕРДЖЕННЯ ПРАВА НА ВІДПУСТКУ НА ДІТЕЙ ДЛЯ РІЗНИХ СИТУЦІЙ

Особа, якій надається відпустка

Необхідні документи

Додаткова відпустка одинокій матері

жінка не у шлюбі

копія свідоцтва про народження + довідка органів РАЦС про підстави внесення відомостей про батька дитини до книги реєстрації актів про народження (якщо є запис про батька)

вдова

копія свідоцтва про народження + копія свідоцтва про шлюб + копія свідоцтва про смерть чоловіка

розлучена жінка

копія свідоцтва про народження + копія свідоцтва про розірвання шлюбу + документи, які підтверджують, що батько не бере участі у вихованні (рішення суду, органів піклування, акт соціально-побутової комісії, довідка зі школи; довідка від ЖЕК/ОСББ про відсутність проживання разом не підходить)

жінка вийшла заміж і дитина не усиновлена

копія свідоцтва про народження + документи, які підтверджують, що біологічний батько не бере участі у вихованні дитини + копія свідоцтва про новий шлюб (прізвища батька у свідоцтві дитини та нового чоловіка мають не збігатися – це свідчення відсутності усиновлення)

Інші ситуації

опікуну (піклувальнику)

копія свідоцтва про народження + копія рішення про встановлення опіки (піклування)

усиновлювачам

копія свідоцтва про народження + копія рішення суду про усиновлення



зміст

акційна передплата журналів для бухгалтерів

Весняні дива для бухгалтерів! Оформлюйте передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»платіть за 10 місяців, а користуйтеся цілий рік!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді