Чи потрібно подавати заяву про відпустку за власний рахунок особисто

1422

Запитання

Чи потрібно подавати заяву про відпустку за власний рахунок особисто?

Відповідь

Детальний матеріал

Відпустка без збереження заробітної плати

Переглянути

Чи повинен роботодавець приймати заяву про відпустку за власний рахунок особисто

Калькулятор днів щорічної відпустки

У період дії воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи:

  • створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця;
  • повідомлень та інших документів з питань трудових відносин;
  • та про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обрано за згодою між роботодавцем та працівником (ст. 7 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).    

За загальним правилом відпустки оформляються на підставі заяв працівників або попередження про їхній початок. Але зважаючи на воєнний стан, у зв'язку з неможливістю подати оригінали заяв, працівники можуть направляти їх будь-яким доступним способом, наприклад, за допомогою електронної пошти чи мессенджерів. Тобто якщо роботодавцю надійде така заява, і він не проти надати працівнику таку відпустку, роботодавець, має видати наказ про надання відпустки, та особиста присутність не є обов’язковою. 

Разом з тим, з метою уникнення в подальшому непорозумінь і суперечностей, Держпраці рекомендує працівникам та роботодавцям перед початком використання альтернативних способів комунікації належним чином зафіксувати факт домовленості про використання в трудових відносинах відповідних засобів електронної комунікації.

За інформацією з сторінки у Facebook Центрального регіону інспекційної діяльності у Дніпропетровській області

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
100115

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
85485