Проведення тендерів під час воєнного стану прискорилось вдвічі

Зміна порядку проведення публічних закупівель призвела до прискорення укладання угод за процедурою «Відкриті торги з особливостями».

закупівлі під час воєнного стану

Оновлена форма Податкового розрахунку: як запов­нювати і коли звітувати

Зміна порядку проведення публічних закупівель призвела до прискорення укладання угод за процедурою «Відкриті торги з особливостями».

Міністерство економіки України повідомляє про збільшення обсягу закупівель через Prozorro Market.

«У жовтні Уряд ухвалив постанову, яка затверджує нові правила закупівель. Головна мета – забезпечити, з одного боку, швидкість, ефективність закупівель, а з іншого – справедливу конкуренцію і відкриті дані. І при цьому зберегти можливість безпечно здійснювати оборонні закупівлі», – заявила заступник Міністра економіки України Надія Бігун.

Проведення тендерів під час воєнного стану

  • загальна очікувана вартість закупівель склала 238 млрд грн.,
  • рівень економії – 7,65 млрд грн.,
  • сума укладених контрактів – 133,52 млрд грн.,
  • кількість учасників закупівель – 96,7 тис.,
  • середня кількість пропозицій на торги – 1,8.

Важливо, що Кабмін зняв обмеження щодо максимальної суми закупівлі в каталогах. Типові товари (пальне, електроенергію, продукти харчування, ліки та медвироби тощо) стало можливо купувати за принципом електронного магазину або використовуючи запит цінових пропозицій. 

Змінені правила відкритих торгів з особливостями:

  • тендер може бути завершено з одним постачальником (а не двома, як раніше);
  • замовник може зреагувати на зміну ціни – відсутнє обмеження в 10% при піднятті ціни за одиницю в разі обґрунтованого коливання цін на ринку.

Через ці зміни вдвічі збільшилась швидкість проведення тендерів. Раніше середня тривалість процедури складала 36 днів, а зараз – 18 днів.

Нагадаємо, що в мирний час Закон «Про публічні закупівлі» передбачав зміну закупівельної ціни лише у виняткових випадках:

1. Збільшення ціни. Але за таких умов:

  • не більше, ніж на 10%;
  • не збільшується загальна сума за договором закупівлі;
  • не частіше, ніж раз на 90 днів від підписання договору про закупівлю (це обмеження не стосується лише змін цін на бензин, дизельне паливо, газ та електричну енергію).

2. Зменшення ціни. За наступних умов:

  • кількість не змінюється;
  • якість не змінюється.

За матеріалами Кабміну

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Планування закупівлі електричної енергії в бюджетних установах

Закон про ринок електроенергії закладає правові передумови щодо закупівлі замовниками електричної енергії на конкурентних засадах. Про роботу замовника та планування закупівлі електроенергії – у даному огляді.
38639

Чи можливі централізовані закупівлі за рішенням територіальної громади

Придбання територіальними громадами різноманітних товарів, робіт і послуг потребує дотримання встановлених державою правових та економічних норм. Експерт допоможе в них розібратися.
2221

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді