Парламентський комітет радить прийняти закон про призначення пенсій на окупованих територіях

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував прийняти у другому читанні законопроєкт №8198, який має врегулювати призначення пенсій на окупованих територіях.

призначення пенсій на окупованих територіях

Калькулятор стажу

Законопроєкт № 8198 вносить зміни до Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» і стосується призначення пенсій громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії.

Пропонується таким особам на час воєнного стану призначати пенсії на наступний день після досягнення пенсійного віку незалежно від строку звернення.

В разі прийняття закону пенсія мешканцям окупованих територій призначатиметься з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку або відповідно встановленню інвалідності органами медико-соціальної експертизи, незалежно від строку звернення за пенсією за умови. Головна умова призначення пенсії на окупованих територіях – право на неї набуто після 24 лютого 2022 року.

Таке ж правило пропонується поширити на громадян, які набули право на пенсію після початку війни, проживали на тимчасово окупованих територіях або територіях, де велися бої але виїхали звідти.

Автори закону, серед яких голова профільного комітету ВР Галина Третьякова, наголошують, що поточне пенсійне законодавство не врегульовує питання щодо призначення пенсій на окупованих територіях. Ст. 83 Закону «Про пенсійне забезпечення» та ст. 45 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» вимагають призначення пенсії, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

Тому зараз органи Пенсійного фонду України відмовляють у призначенні пенсії з дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку, оскільки чинне законодавство не містить переліку причин, які можуть вважатися поважними для пропуску відповідного строку на звернення.

Нагадаємо, що перерахунок працюючим пенсіонерам (які набули 24 місяці страхового стажу) проводиться автоматично щороку з 1 квітня станом на лютий, у якому провадиться перерахунок. Перерахунок провадиться на найбільш вигідних умовах:

  • або лише з урахуванням стажу після призначення (перерахунку) пенсії,
  • або з урахуванням стажу та заробітної плати після призначення (перерахунку) пенсії.

В 2023 році автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам провадитиметься у порядку, на умовах та у строки, визначених Кабінетом Міністрів.

Парламентський комітет радить прийняти закон про призначення пенсій на окупованих територіях

 

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував прийняти у другому читанні законопроєкт №8198, який має врегулювати призначення пенсій на окупованих територіях.

 

Законопроєкт №8198 https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40789 вносить зміни до Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» і стосується призначення пенсій громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії. Пропонується таким особам на час воєнного стану призначати пенсії на наступний день після досягнення пенсійного віку незалежно від строку звернення.

 

В разі прийняття закону пенсія мешканцям окупованих територій призначатиметься з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку або відповідно встановленню інвалідності органами медико-соціальної експертизи, незалежно від строку звернення за пенсією за умови. Головна умова призначення пенсії - право на неї набуто після 24 лютого 2022 року. Таке правило пропонується поширити на громадян, які набули право на пенсію після початку війни, проживали на тимчасово окупованих територіях або територіях, де велися бої але виїхали звідти.

 

Автори закону, серед яких голова профільного комітету ВР Галина Третьякова, наголошують, що поточне пенсійне законодавство не врегульовує питання щодо призначення пенсій на окупованих територіях. Ст. 83 Закону «Про пенсійне забезпечення» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1788-12#Text та ст. 45 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15#Text вимагають призначення пенсії, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку. Тому органи Пенсійного фонду України відмовляють у призначенні пенсії з дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку, оскільки чинне законодавство не містить переліку причин, які можуть вважатися поважними для пропуску відповідного строку на звернення.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47575

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
69858

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
62148

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
77684

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді