Чи можна працювати за сумісництвом під час декрету

За період відпустки по догляду за дитиною можна працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

як працювати за сумісництвом під час декрету

Калькулятор днів щорічної відпустки

Державна служба України з питань праці пояснює, що сумісництво – виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час у того ж або в іншого роботодавця за наймом. Сумісництво буває зовнішнє та внутрішнє.

Щодо сумісництва під час декретної відпустки, то за бажанням жінки або осіб, які фактично здійснюють догляд за дитиною, вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. Ця норма врегульована частиною 8 ст. 179 Кодексу законів про працю.

А ст. 56 КЗпП зобов’язує роботодавця встановити неповний робочий день або неповний робочий тиждень на прохання:

  • вагітної жінки,
  • жінки, яка має дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, в тому числі таку, що перебуває під її опікуванням,
  • жінка, яка здійснює догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку.

При цьому законодавством не встановлено, де саме жінка чи інша зазначена особа має право працювати на умовах неповного робочого дня – на підприємстві, з яким вона перебуває у трудових відносинах, чи на іншому підприємстві.

Отже, жінка або інша зазначена особа має право працювати і на тому самому, і на іншому підприємстві або вдома. Якщо жінка в декретній відпустці приступає до роботи на іншому підприємстві, то відповідний трудовий договір на умовах неповного робочого часу має ознаки трудового договору про роботу за сумісництвом.

За інформацією Держпраці

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Е-лікарняний за сумісництвом 2024 на прикладах

Робота за сумісництвом – працівник має виконувати таку роботу у вільний від основної роботи час. Як обчислити е-лікарняні суміснику з урахуванням змін, які сталися з 01 січня 2024 року, – у даній консультації.
68807

Доплата до мінімальної заробітної плати 2024

Зарплата вийшла менша від мінімалки – у більшості випадків необхідно її «дотягувати» шляхом доплати до мінімальної заробітної плати. Однак не все так просто, адже є надурочні, нічні, різні доплати і надбавки, лікарняні та відпускні. Як з цим розібратися – у консультації.
91219

Сумісники у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Уклали трудовий договір із сумісником: за якими правилами відобразити в Додатках Д5 та Д1, коли донараховувати ЄСВ до мінімальної бази, як показати нараховані доходи в Додатку Д4/4ДФ до Розрахунку
53675

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді