Як змінить Prozorro новий закон

В Міністерстві економіки прокоментували внесення змін до Закону України «Про оборонні закупівлі» щодо запровадження більшої прозорості.

Як змінить Prozorro новий закон

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Як повідомляє Мінекономіки, новий Закон (прийнятий за проєктом №8381) зобов’язує оборонних замовників публікувати в системі Prozorro ціни, за якими вони купують незбройні товари на потреби армії. Правило не стосується відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю

Відповідно до Закону, у системі Prozorro з’явиться окремий модуль, де оборонні замовники публікуватимуть інформацію за одиницю продукції. Також там мають бути опубліковані ціни з договорів, які укладалися з 24 лютого 2022 року, але були засекречені до цього.

Як вважають в міністерстві, публікація цін, за якими купуються продукти харчування, пальне, речове забезпечення та інші незбройні товари для армії дозволить запобігати переплатам та ефективніше використовувати кошти на потреби наших воїнів.

З щомісячного звіту відомо, що менше третини замовників оголошували конкуренті закупівлі (7000 за 23 000). Відносна частка конкурентних закупівель ще менша: 39 тис з 578 тис оголошених закупівель. Частка конкурентних закупівель за сумою становить 46% з 149 млрд грн очікуваної вартості оголошених закупівель.

Нагадаємо, що раніше Кабмін змінив правила закупівель без Prozorro:

  1. Пункт 4 викладено в новій редакції – передбачені умови публікації замовниками звіту про виконання договору про закупівлю в електронній системі закупівель (ЕСЗ);
  2. Зменшено кількість підстав для здійснення закупівель без використання Prozorro;
  3. Уточнено, яку інформацію замовники можуть не публікувати в річних планах закупівель та в оголошенні про торги у разі, якщо така інформація несе загрозу безпеці;
  4. Введено зобов'язання публікувати тексти договорів та всі додатки до них, у разі закупівель без застосування Prozorro. Залишена можливість приховати чутливу інформацію про постачальника, адресу поставки, якщо така інформація несе загрозу безпеці;
  5. Уточнені підстави і випадки відхилення пропозиції постачальників товарів російського та білоруського походження, а також компаній що належать їх громадянам.

За інформацією Мінекономіки

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Планування закупівлі електричної енергії в бюджетних установах

Закон про ринок електроенергії закладає правові передумови щодо закупівлі замовниками електричної енергії на конкурентних засадах. Про роботу замовника та планування закупівлі електроенергії – у даному огляді.
38637

Чи можливі централізовані закупівлі за рішенням територіальної громади

Придбання територіальними громадами різноманітних товарів, робіт і послуг потребує дотримання встановлених державою правових та економічних норм. Експерт допоможе в них розібратися.
2221

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді