Мінекономіки прокоментувало зміни в проведенні публічних закупівель

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінекономіки як Уповноважений орган в своєму листі роз’яснило нещодавні зміни в проведенні публічних закупівель.

зміни в проведенні публічних закупівель

ВИРОБНИЧИЙ КАЛЕНДАР 2023

Нагадаємо, Уряд затвердив нову редакцію Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» (далі – Особливості). Про це писали у новині «Опублікована нова редакція Особливостей здійснення публічних закупівель».

У листі від 17.05.2023 № 3323-04/22523-06 Мінекономіки повідомило:

Щодо змін, внесених до Особливостей

Для проведення відкритих торгів із застосуванням електронного аукціону повинно бути подано не менше двох тендерних пропозицій. Електронний аукціон проводиться ЕСЗ відповідно до статті 30 Закону про публічні закупівлі. 

За обґрунтованим рішенням замовника відкриті торги можуть бути проведені без застосування електронного аукціону.

Щодо заборони на здійснення замовниками публічних закупівель у визначених Особливостями суб’єктів

Дозволено проводити публічні закупівлі товарів, робіт і послуг у фізичних та юридичних осіб російської федерації/республіки білорусь, якщо їх активи передані в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Щодо здійснення закупівель за кошти кредитів, позик, грантів з урахуванням додаткових вимог

У разі застосування законодавства України у сфері публічних закупівель при здійсненні закупівель за кошти кредитів (позик, грантів), що надані відповідно до міжнародних договорів України, такі закупівлі можуть враховувати додаткові вимоги і умови, схвалені відповідною організацією, зокрема у спеціальному процедурному посібнику щодо відповідного кредиту (позики, гранту), наданого згідно з міжнародним договором.

Щодо моніторингу закупівель

Згідно з пунктом 23 Особливостей, Держаудитслужба та її міжрегіональні територіальні органи здійснюють моніторинг процедур закупівель, а також закупівель, за якими в ЕСЗ оприлюднюють звіт про договір про закупівлю, укладений без застосування ЕСЗ. Дані автоматичних індикаторів ризиків застосовують з урахуванням цих Особливостей.

Щодо переговорної процедури закупівлі

На період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, замовниками застосовуються способи закупівель, встановлені Особливостями. Додатково дивись лист Мінекономіки від 20.10.2022 № 3323-04/70997-06. 

Застосування переговорної процедури закупівель Особливостями не передбачено.

Щодо застосування 24 годин на усунення невідповідностей

Якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника виявлено невідповідності в інформації та/або документах, які були ним надані і при цьому їх виправлення не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником (найменування товару, марки, моделі тощо), замовник розміщує повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в ЕСЗ. Учасник на їх виправлення має 24 год.

При цьому будь-які рішення щодо закупівель замовник приймає з дотриманням мети Закону про публічні закупівлі, якою є забезпечення ефективного та прозорого здійснення закупівель, створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель, запобігання проявам корупції у цій сфері, розвиток добросовісної конкуренції та принципів, закріплених у статті 5 Закону про публічні закупівлі.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Планування закупівлі електричної енергії в бюджетних установах

Закон про ринок електроенергії закладає правові передумови щодо закупівлі замовниками електричної енергії на конкурентних засадах. Про роботу замовника та планування закупівлі електроенергії – у даному огляді.
38639

Чи можливі централізовані закупівлі за рішенням територіальної громади

Придбання територіальними громадами різноманітних товарів, робіт і послуг потребує дотримання встановлених державою правових та економічних норм. Експерт допоможе в них розібратися.
2221

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді