Як відобразити у табелі працівника, який отримав повістку

Держпраці коментує, що необхідно вказувати у табелі робочого часу, якщо працівник отримав повістку.

табель обліку рабочого часу

Норми тривалості робочого часу 2023

Фахівці радять роботодавцям в такому випадку видати наказ про увільнення працівника від роботи незалежно від мети повістки: для уточнення облікових записів, проходження медичного огляду, прибуття до ТЦК і СП та інше.

В наказі про увільнення працівника від роботи зазначають такі відомості:

  • прізвище;
  • ім’я та по батькові;
  • посада;
  • дата та підстава увільнення працівника (із доданням відповідного документа).

У табелі обліку робочого часу дні, протягом яких працівник увільнений від роботи, необхідно відображати буквеним кодом «ІН» або цифровим кодом 22 (інший невідпрацьований час, що передбачає законодавство, – виконання державних і громадянських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори тощо).

Водночас повістка не означає автоматичне зарахування працівника до лав ЗСУ. Документальним підтвердженням фактичного початку проходження військової служби є: мобілізаційне розпорядження, контракт, витяг із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини тощо.

Якщо працівник не має можливість особисто надати документ для підтвердження факту мобілізації, він може надіслати роботодавцю фото документа через месенджер або електронну пошту.

За матеріалами Держпраці

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Норми робочого часу 2024 для «шестиденки»

Верховна Рада та Президент знов подовжили дію воєнного стану – тепер до 11 серпня 2024 року. Отже тримайте норми тривалості робочого часу та виробничий календар на 2024 рік для шестиденного робочого тижня. З’ясуйте, які норми діють під час воєнного стану.
16441

Норми робочого часу 2024 для «п’ятиденки»

Після подовження воєнного стану до 11 серпня 2024 року тримайте оновлений розрахунок норм тривалості робочого часу на 2024 рік. Норми робочого часу 2024 розраховані для п’ятиденного робочого тижня.
48685

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
12017

Гнучкий режим роботи

Гнучкий режим роботи може бути як тимчасовим, так і на постійній основі. Які особливості такого трудового розпорядку, як запровадити гнучкий режим роботи та вести облік робочого часу. Ці та інші пов’язані питання – у консультації.
9358

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді