Зміни у публічних закупівлях — проєкт від Мінекономіки

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінекономіки оприлюднило проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань публічних закупівель».

зміни у публічних закупівлях

Калькулятор штрафів

Мінекономіки має намір внести зміни до:

  • Порядку функціонування ЕСЗ та проведення авторизації електронних майданчиків;
  • Порядку формування та використання електронного каталогу (далі — Порядок);
  • пункту 12 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування (далі — Особливості).

Правила здійснення закупівель через електронний каталог для замовників

Замовник здійснює відбір постачальника шляхом запиту пропозицій постачальників. Він оголошує запит пропозицій постачальників в електронному каталозі через ЕСЗ шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, де зазначається інформація про найменування, очікувану вартість, кількість, строк, місце, спосіб поставки товару, умови його оплати та кінцевий строк подання постачальником ціни пропозиції (строк для подання постачальником ціни пропозиції не може бути меншим ніж два робочих дні з дня оприлюднення замовником запиту пропозицій постачальників в ЕСЗ).

В запиті пропозицій постачальників щодо закупівлі товару замовник може визначити інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення, в т. ч. конкретну торговельну марку. Запит пропозицій постачальників повинен містити проект договору з обов’язковим зазначенням порядку змін його умов.

ЕСЗ автоматично через електронний каталог надсилає постачальникам, кваліфікованим до відповідної категорії, повідомлення про запит пропозицій постачальників в момент його оприлюднення.

Замовник може відмінити запит пропозицій постачальників до укладення договору у разі:

  • відсутності подальшої потреби в закупівлі;
  • скорочення обсягу видатків на здійснення закупівлі;
  • якщо здійснення закупівлі стало неможливим внаслідок дії обставин непереборної сили.

Замовник обов’язково зазначає причину такої відміни та оприлюднює таке рішення в ЕСЗ протягом одного робочого дня з дня його прийняття.

Замовник відхиляє пропозицію переможця відбору якщо постачальник:

  • не підписав договір у строк, визначений абзацом першим пункту 66 Порядку;
  • письмово відмовився від укладання договору на умовах, визначених у запиті пропозицій постачальників;
  • пропонує товар походженням з російської федерації/республіки білорусь.

Замовник обов’язково зазначає причину такого відхилення та оприлюднює таке рішення в ЕСЗ протягом одного робочого дня з дня його прийняття.

У разі відхилення замовником пропозиції переможця відбору ЕСЗ визначає переможцем відбору постачальника, пропозиція якого є наступною економічно вигідною.

Зміни у пункті 12 Особливостей

У разі коли закупівля товару, вартість якого становить або перевищує 100 тис. грн, з використанням електронного каталогу не відбулася, замовник здійснює закупівлю шляхом:

  • застосування відкритих торгів у порядку, визначеному Особливостями;
  • шляхом запиту пропозицій постачальників в електронному каталозі відповідно до Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою КМУ від 14.09.2020 822, з урахуванням Особливостей.

Особливості доповнили вимогами до запиту пропозицій постачальників.

Так, у запиті пропозицій постачальників щодо закупівлі товару, вартість якого:

  • не перевищує 500 тис. грн – замовник може визначити інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення, у т. ч. конкретну торговельну марку;
  • дорівнює або перевищує 500 тис. грн, – має містити інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення. За результатами формування замовником в запиті пропозицій постачальників характеристик та їх допустимих значень кількість пропозицій від постачальників щодо такого товару, що відповідають характеристикам до товару, визначеного в запиті пропозицій постачальників, не може бути менше двох.

Зауваження та пропозиції до зазначеного проекту Мінекономіки приймає до 30 червня.

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Планування закупівлі електричної енергії в бюджетних установах

Закон про ринок електроенергії закладає правові передумови щодо закупівлі замовниками електричної енергії на конкурентних засадах. Про роботу замовника та планування закупівлі електроенергії – у даному огляді.
38636

Чи можливі централізовані закупівлі за рішенням територіальної громади

Придбання територіальними громадами різноманітних товарів, робіт і послуг потребує дотримання встановлених державою правових та економічних норм. Експерт допоможе в них розібратися.
2220

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді