Як отримати додаткову допомогу постраждалим від підриву Каховської ГЕС

19 червня 2023 року Уряд прийняв постанову: кожен постраждалий з підтоплених регіонів Херсонської та Миколаївської областей отримає 5000 грн за рахунок держбюджету.

допомога постраждалим від підриву Каховської ГЕС

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Так, постраждалими визнаються ті особи, які на момент виникнення надзвичайної ситуації:

  • проживали/були зареєстровані/задекларовані у населених пунктах, що розташовані в районах підтоплень Миколаївської та Херсонської областей. Перелік населених пунктів, що розташовані в районах підтоплень разом із переліком вулиць та адрес (за можливістю) затверджується Миколаївською та Херсонською обласними військовими адміністраціями;
  • перемістилися після 06 червня 2023 р. з тимчасово окупованих російською федерацією територій Миколаївської та Херсонської областей, які розташовані в районах підтоплень зазначених регіонів.

Призначення матеріальної грошової допомоги буде здійснюватись органами соціального захисту населення. Для того, щоб отримати допомогу, постраждалому достатньо подати відповідну заяву. З документів необхідно пред'явити:

  • документ, що посвідчує особу, або єДокумент;
  • документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • для дітей – свідоцтво про народження дитини або е-свідоцтво про народження. Інформація про неповнолітню дитину включається до заяви одного з батьків.

При цьому заяву про надання матеріальної грошової допомоги особі, яка визнана судом недієздатною, може подавати її законний представник або уповноважена особа органу опіки та піклування. Увага! У випадку, якщо документи були втрачені, людина може пред'явити їхні скан- чи фотокопії або використовуються відомості з Єдиного державного демографічного реєстру та інших державних інформаційних ресурсів. Звернутися із заявою до органів соцзахисту необхідно не пізніше, ніж до 31 серпня 2023 року (включно).

Отримати кошти можна буде через АТ «Укрпошта» або через установи уповноважених банків з можливістю їх зняття через платіжні термінали.

Мінсоцполітики звертає увагу, що призначення одноразової виплати не здійснюватиметься тим громадянам, які проживали на території підтоплення, але переїхали до інших громад, зареєструвались як ВПО і отримують щомісячну грошову допомогу на проживання для внутрішньо переміщених осіб від держави.

Ті громадяни, майно яких було пошкоджено внаслідок підриву греблі на Каховській ГЕС, також матимуть право на отримання компенсації від держави в рамках механізму «єВідновлення».

Відповідна постанова Уряду, розроблена Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, була ухвалена на засіданні Уряду 16 червня. Нагадаємо, для підтримки українців, постраждалих внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС, з державного бюджету виділено понад 564 млн гривень.

Джерело: офіційний сайт Мінсоцполітики

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
4915

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47310

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
69301

Призначення і виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
801

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
61743

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді