НАЗК радить змінити низку законів через корупційні ризики

НАЗК проаналізувало корупційні ризики відбудови об’єктів нерухомого майна, які пошкоджені/зруйновані внаслідок збройної агресії рф та сформувало рекомендації щодо їх усунення.
НАЗК радить змінити низку законів через корупційні ризики

Шпаргалка бухгалтера на 2023 рік

НАЗК змоделювало можливі корупційні схеми, які можуть виникнути у майбутньому, та запропонувало рекомендації для впровадження антикорупційних запобіжників та забезпечення прозорої відбудови.

Змодельовано корупційні ризики щодо:

  1. Процесів формування та підтримання даних Реєстру пошкодженого або знищеного майна;
  2. Діяльності комісій з розгляду питань щодо надання компенсацій;
  3. Створення та адміністрування фонду тимчасового житла;
  4. Фіксації фактів пошкоджень об’єктів, їхнього обстеження та складення висновку про можливість подальшої експлуатації;
  5. Визначення права на компенсацію, ухвалення відповідного рішення та отримання компенсації;
  6. Діяльності Фонду ліквідації наслідків і Фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури;
  7. Прийняття рішень про демонтаж будівель за результатами обстежень;
  8. Визначення розміру шкоди завданих збитків.

Проаналізувавши корупційні ризики, НАЗК сформулювало низку рекомендацій щодо їхньої мінімізації та усунення. Передусім потрібно внести зміни до:

Крім того, НАЗК надало пропозиції щодо запровадження антикорупційних запобіжників під час верифікації інформації, що вноситься до відповідних реєстрів, а також використання цифрових інструментів при відбудові об’єктів нерухомого майна.

Імплементація запропонованих НАЗК рекомендацій має превентивний характер і допоможе коригувати відповідні рішення, усунувши можливі корупційні схеми та негативні репутаційні, соціальні та економічні наслідки. Це дослідження покликане стати дорожньою картою для Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, обласних державних (військових) адміністрацій, органів місцевого самоврядування під час підготовки концепцій та програм відбудови, а також мінімізації корупційних ризиків під час ухвалення рішень.

Нагадаємо, 22 травня набув чинності Закон України від 23.02.2023 № 2923-IX «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ проти України».

Джерело: офіційний сайт НАЗК

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Що робити, коли ревізори вважають незаконною передплату бухгалтерського видання

Отримайте поради від колишнього ревізора: ☑️ Як проаналізувати претензії? ☑️ Які аргументи підготувати? ☑️ Як надати письмове пояснення? 📝 Скачайте зразок пояснення ревізорам.
4733

Анкета про виконання головним бухгалтером бюджетником своїх повноважень – зразок заповнення

⚡️Триває оцінювання діяльності головних бухгалтерів. Публікуємо зразок анкети про виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень. Перевірте, чи коректно заповнили анкету у 2024 році, адже ще є час на виправлення.
84190

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді