Позапланова ревізія. А ви готові дати відсіч ревізорам?

Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку
Ревізори можуть прийти в установу не лише з плановою ревізією. Позапланова ревізія підконтрольної установи – також може бути. Потрібно знати підстави, на яких позапланова ревізія не може проводитися.

Коли перевіряють підконтрольну та непідконтрольну установи

Позапланова виїзна ревізія ревізія бюджетної установи – це ревізія, не передбачена в планах роботи органу державного фінансового контролю. Її можна проводити лише в окремих випадках на підставі рішення суду.

Увага: Позапланову ревізію підконтрольної установи посадові особи Держаудитслужби не можуть проводити частіше одного разу на квартал

Для непідконтрольних установ суд має ухвалити рішення лише у кримінальному провадженні.

Увага: Визначення підконтрольних установ – у статті 2 Закону № 2939.

Під час дії воєнного стану та протягом місяця після його припинення або скасування Держаудитслужба та її міжрегіональні територіальні органи проводять заходи державного фінансового контролю:

  • інспектування;
  • державний фінансовий аудит;
  • перевірку закупівель;
  • моніторинг процедури закупівлі.

До тривалості заходів держфінконтролю та інших строків, визначених порядками проведення цих заходів, не включають строк, протягом якого такий захід разом з організацією, оформленням, реалізацією не проводили через обставини, зумовлені воєнним станом.

Опитування: як ви ставитесь до ревізорів

опитування ставлення до ревізорів

ВЗЯТИ УЧАСТЬ В ОПИТУВАННІ

Хто ініціює позапланову ревізію

Ініціює позапланову виїзну ревізію Держаудитслужба або правоохоронні органи. Ініціатор має подати до суду:

  • письмове обґрунтування підстав ревізії й дати її початку і закінчення;
  • документи, які свідчать про виникнення підстав для ревізії;
  • інші відомості на вимогу суду.

Закон № 2939 не конкретизує особи чи органу, який подає чи розглядає звернення на проведення позапланової ревізії. Ба більше, не визначає, який суд та в якому провадженні має розглядати письмове обґрунтування підстав ревізії – господарський, адміністративний чи суд загальної юрисдикції (місцевий суд).

Починаючи з 2018 року, а в окремих областях України ще з 2017 року, суди загальної юрисдикції не виносять рішень, коли до них звертається слідчий у кримінальному провадженні. Адже таке право слідчого не передбачає КПК.

Чи має право слідчий звертатися до суду

З’ясувати, чи має право слідчий звернутися до суду, щоб ініціювати позапланову ревізію, допоможе практика ВСУ (ухвала Касаційного кримінального суду ВСУ від 06.03.2018 у справі № 243/6674/17-к.).

Слідчий у порядку КПК звернувся з клопотанням до слідчого судді у межах кримінального провадження, щоб призначити позаплановий контрольний захід.

Суд дійшов висновку: КПК не передбачає права слідчого, прокурора звертатися до слідчого судді з клопотанням надавати дозвіл проводити ревізії. Більше того, у КПК немає процесуальної процедури розгляду такого виду клопотань.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді