Анкета про виконання головним бухгалтером бюджетником своїх повноважень – зразок заповнення

UA RU
⚡️Триває оцінювання діяльності головних бухгалтерів. Публікуємо зразок анкети про виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень. Перевірте, чи коректно заповнили анкету у 2024 році, адже ще є час на виправлення.

Для чого призначена анкета головного бухгалтера

Казначейство має забезпечити організацію та координацію діяльності головних бухгалтерів, проконтролювати виконання ними своїх повноважень. І зробити це за Бюджетним кодексом треба шляхом оцінки їх діяльності (ст. 112 БК). Саме тому й у 2024 році головні бухгалтери бюджетних установ зобов’язані подавати своєрідний звіт про роботу – анкету.

Оцінюється період роботи головного бухгалтера за один рік. Якщо в установі була реорганізація, цей факт ігнорують і зараховують час роботи на посаді до реорганізації.

Подається анкета головного бухгалтера в Казначейство за місцем знаходження бюджетної установи. Цей документ казначеї й використовують для оцінювання роботи й виведення підсумкової оцінки.

Після введення воєнного стану оцінка діяльності головних бухгалтерів була призупинена. Але головні бухгалтери державного сектору у 2023 році все одно подавали анкету для оцінки результатів роботи за 2022 рік.

Хто заповнює й погоджує анкету

Анкета оцінювання роботи головного бухгалтера заповнюється самим головним бухгалтером. Погоджує таку анкету керівник. Опісля документ погоджують головний бухгалтер та керівник установи вищого рівня (якщо така є), якій підпорядковується бюджетна установа.

Під час подачі й заповнення анкети слід керуватися Порядком проведення оцінки, затвердженим наказом Мінфіну від 01.12.2011 № 1537 (далі – Порядок № 1537).

Хто і як оцінює головбуха

Головного бухгалтера оцінює Комісія з виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень. Створюється вона при кожному Казначействі за місцем знаходження бюджетної установи.

Оцінювання відбувається внутрішнє – це та анкета, яку заповнює та подає головний бухгалтер, та зовнішнє – з боку Казначейства.

Для зовнішньої оцінки інформацію збирають через канали Казначейства. Джерелом може бути бухгалтерія установи вищого рівня тощо. Зачіпають питання своєчасності подачі звітів, достовірності інформації, повноти відображення операцій, запобігання виникненню негативних явищ у діяльності установи та мобілізації внутрішніх резервів.

Оцінка ставиться позитивна (> 70% можливих балів) або незадовільна.

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024

Бланк анкети головного бухгалтера бюджетної установи

Форма анкети міститься у додатку до Порядку № 1537. Вона являє собою набір запитань, відповіді на які – самостійна оцінка бухгалтером власної діяльності.

Анкета головного бухгалтера бюджетної установи бланк

СКАЧАТИ БЛАНК

Термін подання анкети

Анкета головного бухгалтера бюджетної установи у 2024 році подається, як і раніше, до 1 березня, але опісля проходить ще кілька етапів (див. табл.). Не затягуйте до останнього дня й врахуйте тривалість поштових пересилок.

Дата

Етап

до 01.03.2024

Заповнюємо анкету, підписуємо (погоджуємо) її у свого керівника та направляємо бюджетній установі вищого рівня. Зробити це можна поштою рекомендованим листом (Порядок № 1537 не містить рекомендацій про спосіб відправлення анкети)

до 15.03.2024

 

Установа вищого рівня повертає анкету з підписами її головного бухгалтера та керівника

до 01.04.2024

 

Анкету подає головний бухгалтер до Комісії при Казначействі за місцем розташування бюджетної установи

01.05.2024

До цієї дати Казначейство має оцінити головного бухгалтера. Головбуху та керівнику установи надсилається витяг з протоколу засідання Комісії з супровідним листом для вжиття заходів.

Якщо оцінка незадовільна, додатково письмово інформується установа вищого рівня (керівник) та відповідний орган Казначейства

+ 10 днів

Час на оскарження рішення Комісії. Для цього треба подати обґрунтовану Заяву. Комісії знадобиться ще 2 тижні

2 місяці

Якщо оцінка була негативною, слід у письмовій формі повідомити Казначейство про вжиті заходи з усунення зауважень Комісії

Якщо оцінка незадовільна

Як діяти, якщо отримаєте «незадовільно», підкаже Казначейство в супровідному листі:

  • як усунути порушення – причини незадовільної оцінки;
  • підвищити кваліфікацію головному бухгалтеру;
  • притягнути головного бухгалтера до відповідальності;
  • розглянути питання керівнику про невідповідність головного бухгалтера займаній посаді.

Врахуйте, що незадовільна оцінка (в мирний час) може бути рекомендацією на звільнення.

Фаїна Іскрижицька експерт з бухгалтерського обліку
Головний бухгалтер може оскаржити результат оцінювання протягом десяти днів з дня, коли він і керівник бюджетної установи отримали витяг з протоколу засідання Комісії. Для цього головний бухгалтер подає керівнику органу Казначейства за місцем обслуговування бюджетної установи відповідну заяву. У заяві наводить обґрунтовані пояснення й додаткові відомості щодо своєї службової діяльності. Керівник органу Казначейства розглядає подану заяву й доручає Комісії провести повторне оцінювання головного бухгалтера.

Виняткові ситуації подання анкети

У виняткових ситуаціях порядок подання анкети головного бухгалтера буде іншим. Розглянемо їх у таблиці.

Ситуація

Що робити

Головний бухгалтер – вагітна

Оцінювання й подача анкети добровільні (ч. 3 п. 4 Порядку № 1537). Однак у Порядку нічого не сказано про те, як проінформувати Казначейство. Рекомендуємо направити листа з копією висновку лікаря про вагітність і посилання на відповідний пункт Порядку № 1537.

Головний бухгалтер призначений на 2-3 місяці чи інший визначений строк

Оцінювання й подача анкети добровільні (ч. 3 п. 4 Порядку № 1537). Слід направити копію з відповідного кадрового наказу.

Головний бухгалтер був у декретній відпустці

Оцінювати можна не менше ніж через рік після виходу з декрету (ч. 2 п. 4 Порядку № 1537)

Керівник бюджетної установи, де працює головний бухгалтер, чи керівник установи вищого рівня не погодили анкету

Діяти слід відповідно до п. 7 Порядку № 1537. Бухгалтер до 1 квітня все одно подає анкету з супровідним листом, де вказує заходи, яких ужив, аби отримати погодження. Бухгалтера можуть викликати на засідання Комісії (п. 13 Порядку № 1537).

Зразок заповнення анкети головного бухгалтера бюджетної установи

Зразок заповнення анкети головбуха допоможе правильно підготувати власний документ, особливо якщо заповнюєте анкету вперше.

зразок анкети головного бухгалтера

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Відповідальність за неподання

Штраф? Ні, грошових санкцій за неподання анкети законодавство не передбачає. Однак комісія виставить незадовільну оцінку роботи, яка означатиме, що головний бухгалтер не справляється зі своїми обов’язками.

Тим більше, що у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його завершення не застосовується адміністративна та/або кримінальна відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітності.

Анкета головного бухгалтера бюджетної установи – це не бухгалтерський, але важливий для бухгалтера документ, неподання/невчасне подання якого може зіпсувати сумлінно напрацьовану репутацію.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді