Рада прийняла закон про перенесення частини допологової відпустки

Законопроєкт № 9271 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами» прийнято в цілому.

перенесення допологової відпустки

Калькулятор днів щорічної відпустки

Голосування за законопроєкт № 9271 відбулося 13 липня – на його підтримку висловились 267 народних депутатів.

Прийнятий закон передбачає надання можливості працюючій жінці, за відсутності медичних протипоказань, та за її бажанням розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше, ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів та пропорційно збільшити післяпологову частину відпустки.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» раніше назвав ключові норми законопроєкту №9271:

  • тривалість допологової та післяпологової відпустки не може перевищувати 126 календарних днів (140 днів – у разі народження двох та більше дітей або у випадку ускладнення пологів);
  • для працівниць, віднесених до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачено таку ж саму можливість. Тобто частину допологової відпустки (до 90 к. дн.) вона може перенести на період після пологів. Загальна тривалість допологової та післяпологової відпустки не може перевищувати 180 к. дн.

Для перенесення частини допологової відпустки  будепотрібно лише дві умови:

  • бажання вагітної працівниці;
  • відсутність медичних протипоказань.

Якщо частину допологової відпустки перенесуть на період після пологів, відповідно зміститься на цю кількість днів період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, повідомляє Верховна Рада.

В попередній редакції закону тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами становить 126 днів (зафіксовано 70 календарних днів відпустки до пологів та 56 днів після). У разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів тривалість відповідної відпустки становить 140 днів (70 днів надається до пологів та 70 після). Жінки не мають можливості змінити дату початку відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, навіть якщо вони почуваються добре та бажають продовжувати працювати.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічна відпустка освітян і науковців – проблемні питання

Експерт розглядає на прикладах, як рахувати кількість днів щорічної основної відпустки освітянам і науковцям на прикладі відпустки вихователя у залежності від того, скільки місяців було відпрацьовано – менше 10 чи більше, повні ці місяці були чи ні.
8364

Розрахунок компенсації за невикористану відпустку

✔️Коли виплачується компенсація за невикористану відпустку? ✔️Чи компенсувати невикористані відпустки під час воєнного стану? ✔️Як обчислити компенсацію за невикористану відпустку та провести розрахунок відпускних при звільненні? ✔️Як у 2024 році порахувати компенсацію відпустки, право на яку здобуто у 2023 році та раніше?
346184

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді