Закон про перенесення частини допологової відпустки буде чинний з 29 липня

Президент підписав закон №9271, яким дозволяється жінкам самим визначати початок декретної відпустки. Норми закону почнуть діяти з 29 липня 2023 року.

Відтепер жінки можуть самі визначати початок декретної відпустки

Калькулятор днів щорічної відпустки

Підписаний закон № 9271 передбачає, що жінка, яка працює, за відсутності медичних протипоказань, та за її бажанням має право розпочинати відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами пізніше, ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів та пропорційно збільшити післяпологову частину відпустки.

Закон вступає в силу на наступний день після публікації – 29.07.2023.

Раніше експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» назвав ключові норми законопроєкту № 9271:

  • тривалість допологової та післяпологової відпустки не може перевищувати 126 календарних днів (140 днів – у разі народження двох та більше дітей або у випадку ускладнення пологів);
  • для працівниць, віднесених до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачено таку ж саму можливість. Тобто частину допологової відпустки (до 90 к. дн.) вона може перенести на період після пологів. Загальна тривалість допологової та післяпологової відпустки не може перевищувати 180 к. дн.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
99473

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
85410

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді