Штрафи за несплату аліментів в Україні – хто призначає та який розмір

Відповідальність за несплату аліментів – детальне роз'яснення, хто та в якому розмірі накладає штрафи за несплату аліментів в Україні.
Штрафи за несплату аліментів - міфи і реальність

Калькулятор штрафів

Штрафи за несплату аліментів в Україні мають інше спрямування, ніж більшість штрафів за правопорушення, які сплачуються громадянами в бюджет держави. Міністерство юстиції опублікувало пояснення, як та в якому розмірі призначаються штрафи за несплату аліментів.

Хто призначає штрафи за несплату аліментів

Закон України «Про виконавче провадження» встановлює процедуру примусового стягнення дитячих коштів. Одним із дієвих способів впливу на боржника є накладення фінансових санкцій у вигляді штрафів.

Оскільки рішення про стягнення аліментів перебуває в органах державної виконавчої служби, саме державний виконавець виносить постанову про накладення штрафу. Тому йти з цим питанням до суду не потрібно.

До кого треба звертатися

Державний виконавець в рамках виконавчого провадження, керуючись вимогами законодавства, самостійно накладає штраф, без особистого звернення стягувача.

Який розмір штрафів за несплату аліментів

Штраф накладається у відсотковому співвідношенні до сукупного розміру заборгованих дитячих платежів за певний період, зокрема:

  • за 1 рік несплати аліментів – 20% від загальної суми боргу;
  • за 2 роки – 30%;
  • за 3 роки – 50%.

Куди йдуть штрафні кошти за несплату аліментів

Штрафи за несплату аліментів мають не лише виховний, а й цільовий характер. Так, відповідна сума коштів в повному обсязі перераховується на користь дитини.

Як зі штрафами під час воєнного стану

Запровадження воєнного стану не встановлює заборон для нарахування пені за прострочення сплати аліментів. Тому невиконання батьківських обов'язків та несплата аліментів обов’язково призведе до нарахування штрафу. Ця норма діятиме й у 2024 році.

Джерело: сторінка Мін'юсту у Facebook

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
4921

Нарахування аліментів 2024

Яким буде мінімальний і максимальний розмір аліментів 2024 року, штрафи за прострочення сплати аліментів, як аліменти утримуються та відображаються у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку та в обліку бюджетної установи. Ці та пов’язані питання – у цьому огляді.
16285

Приклади відрахувань із заробітної плати 2023 року

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати 2023 року — у статті.
334979

Соціальні стандарти 2023: актуальні цифри

У 2023 році у зв’язку зі збройною агресією мінімальна зарплата і прожитковий мінімум не зазнали змін. Проте змінений порядок обчислення/надання декретних і лікарняних, скасування індексації грошових прибутків, інші нововведення.
7148

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді