Уряд виділив додаткове фінансування на НУШ – на що спрямують мільярд гривень

19 грудня Уряд виділив 1 млрд гривень на закупівлю мультимедійного обладнання для 5-6 класів Нової української школи.

Уряд виділив додаткове фінансування на НУШ

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Разом із субвенцією, спрямованою восени, фінансування на НУШ у 2023 році становить 1,47 млрд грн. Уряд ухвалив постанову «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету) у 2023 році». Внесено зміни в Порядок та умови надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету) у 2023 році (постанова Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2023 р. № 1023).

Виділення фінансування дасть змогу:

  • збільшити кількість навчальних кабінетів, забезпечених мультимедійною технікою, яка:
    • допоможе вчителям демонструвати та викладати навчальний матеріал із більшою ефективністю;
    • допоможе учням глибше зрозуміти переглянутий матеріал та зекономити час на його опрацювання;
    • мультимедійне обладнання буде помічним для організації змішаного навчання учнів, які підʼєднуються до уроків із дому.

«Реформа НУШ сьогодні – це пріоритет МОН. Додаткове фінансування дасть змогу не лише наповнити освіту змістовно, але й удосконалити спосіб донесення інформації учням. Це допоможе школярам легше і швидше опановувати матеріал. Сьогодні Уряд виділив на це додаткові кошти, ще 1,5 млрд грн на НУШ закладено в державний бюджет на наступний рік», – зазначив Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Мультимедійне обладнання місцеві органи влади закуповуватимуть на засадах співфінансування:

  • 70% – субвенція, 30% – місцевий/обласний бюджет: для міських територіальних громад з індексом податкоспроможності понад 1,1, для обласних бюджетів; для обласних і бюджету міста Києва;
  • 80% – субвенція, 20% – місцевий бюджет: для сільських і селищних територіальних громад з індексом податкоспроможності понад 1,1;
  • 90% – субвенція, 10% – місцевий бюджет: для бюджетів місцевого самоврядування з індексом податкоспроможності 1,1 і менше;
  • 95% – субвенція, 5% – місцевий бюджет: для бюджетів місцевого самоврядування, з яких фінансуються заклади в селах (селищах) зі статусом гірських.

МОН нагадує, 2022 року через повномасштабне вторгнення рф 1,5 млрд грн субвенції НУШ спрямували на потреби оборони. Тоді заклади освіти, які почали реалізовувати реформу НУШ у 5-х класах, не було забезпечено засобами навчання і мультимедійним обладнанням, а вчителі не пройшли підвищення кваліфікації держкоштом. 19 вересня 2023 року Уряд поновив фінансування реформи НУШ, виділивши 473,3 млн грн на закупівлю засобів навчання для 5-6 класів НУШ, підвищення кваліфікації вчителів і забезпечення пілотних 7-х класів.

Кошти держсубвенції для НУШ, тепер це сумарно 1,47 млрд грн, можна буде використовувати 2023 і 2024 року відповідно до ч. 4 ст. 1032 Бюджетного кодексу України: «залишки коштів за освітньою субвенцією на кінець бюджетного періоду зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів і використовуються у наступному бюджетному періоді з урахуванням цільового призначення субвенції та на оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти державної та комунальної власності, зазначених у частині першій цієї статті».

Ще 1,5 млрд грн на Нову українську школу виділено в державному бюджеті на наступний рік.

Джерело: офіційний сайт МОН

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Витрати на освітню субвенцію у 2024 році

Місцеві бюджети з державного бюджету отримують трансферти на спільні цільові програми. Освітня субвенція – це один з таких трансфертів. Про умови її отримання та перелік витрат, на які можна витрачати кошти освітньої субвенції – у цьому огляді
3613

Субвенція місцевим бюджетам

Субвенція – це виплата із державного бюджету місцевим бюджетам, яку надають лише на конкретні цілі. На що вона виділяється щороку – у цьому огляді.
49682

Інформаційна довідка щодо розрахунку обсягів освітньої субвенції

Освітня субвенція з державного бюджету покликана ОМС утримувати школи, професійно-технічні училища коледжі, які мають фінансуватися за рахунок місцевих бюджетів. Механізм її розподілу базується на складній формулі й МОН в інформаційній довідці показало ті цифри, які впливали на розподіл освітньої субвенції у 2021 році. Призначення, наповнення та приклад такої довідки – у цьому огляді.
7319

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді