Визначаємо цілі та напрями використання бюджетних коштів з урахуванням новацій

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінфін затвердив зміни до Методичних рекомендацій щодо підготовки проєктів порядків використання коштів державного бюджету.

використання бюджетних коштів

Мінфін, зокрема, уточнив, що під час визначення цілей та напрямів використання бюджетних коштів:

  • використовують інформацію, зазначену у бюджетному запиті головного розпорядника, плані діяльності головного розпорядника на середньостроковий період;
  • забезпечують їх узгодження з цілями державної політики у відповідній сфері діяльності, формування та/або реалізацію якої забезпечує головний розпорядник, на досягнення яких спрямовано бюджетну програму.

Напрями використання бюджетних коштів визначають за Правилами складання паспортів бюджетних програм та звітів про їх виконання, затвердженими наказом Мінфіну від 29.12.2002 № 1098, з урахуванням Методичних рекомендацій щодо формування бюджетних програм головними розпорядниками коштів державного бюджету, затверджених наказом Мінфіну від 25.08.2023 № 465.

Окремим напрямом використання бюджетних коштів визначають погашення заборгованості за бюджетними зобов’язаннями минулих років, узятими на облік органами Казначейства (у т. ч. такими, що зняті з обліку органами Казначейства в кінці відповідного бюджетного періоду), у разі, якщо строк виконання напряму, за яким утворилася така заборгованість, закінчився в минулому бюджетному періоді.

Напрями використання бюджетних коштів, що визначають у порядку використання бюджетних коштів, мають узгоджуватися з іншими характеристиками бюджетної програми.

Наказ Мінфіну від 29.12.2023 № 743, у якому прописано цю новацію, чинний.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
2900

Форма 1-ОПП: нюанси заповнення

Щоб зареєструватись у відповідному органі ДПС як платники податку, бюджетні установи зобов’язані подати контролюючому органу заяву – форма 1-ОПП. Розглянемо, що це за форма, коли її слід подавати і як заповнювати.
59427

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді