Prozorro Market став обовʼязковим для закупівель продуктів харчування

Заклади освіти, охорони здоров'я та інші держзамовники, що здійснюють публічні закупівлі за бюджетні кошти, відтепер купуватимуть низку продуктів, у першу чергу, за електронним каталогом.

Prozorro Market став обовʼязковим для закупівель продуктів харчування

ШПАРГАЛКА БУХГАЛТЕРА НА 2024 РІК

Процедура запиту пропозицій постачальників стає обовʼязковою для закупівлі частини продуктів харчування за очікуваної вартості від 100 тис. грн. Відповідні зміни до Постанови № 1178 Кабмін ухвалив на засіданні 9 лютого 2024 року. Вони наберуть чинності за 30 днів.

«Міністерство економіки проаналізувало, який набір продуктів найчастіше закуповується закладами освіти, медичними закладами та запропонувало зміни до чинних нормативних актів, покликані спростити для замовників та постачальників закупівлі таких продуктів. Механізм закупівель за електронним каталогом – найбільш зрозумілий та доступний, тож ми пропонуємо замовникам та постачальникам використовувати під час закупівель саме електронний каталог. Рішення також сприятиме попередженню можливих зловживань та зменшить корупційні ризики під час закупівель», – пояснила заступник Міністра економіки Надія Бігун. 

До переліку обовʼязкових товарів внесли

  • м’ясо – курятина, свинина, яловичина, заморожена риба;
  • яйця;
  • молоко та молочні продукти, включно зі сметаною та кефіром, сирні вироби;
  • цукор буряковий;
  • макарони, борошно та різні крупи;
  • овочі та фрукти – капуста, буряк, морква, яблука, картопля та ін.

«Ми раді спостерігати за подальшим розвитком Prozorro Market. Чудовий інструмент для оптимізації закупівельної роботи замовників та чудова можливість для бізнесу знайти нових покупців. Це легко побачити в даних Prozorro – процедура запиту пропозицій постачальників вдвічі випереджає відкриті торги з особливостями за конкуренцією, тривалістю від оголошення торгів до підписання угоди», – зауважує Директор ДП «Прозорро», Микола Ткаченко.

Передбачається також, якщо закупівля у Prozorro Market не відбулася – замовник може провести закупівлю на відкритих торгах з тією ж самою очікуваною вартістю закупівлі. Або ж замовник може провести закупівлю шляхом запиту пропозицій з урахуванням особливостей здійснення публічних закупівель на період дії воєнного стану.

Цим же рішенням Уряд заборонив закупівлю товарів, робіт та послуг у фізичних та юридичних осіб з рф, білорусі та Ірану, у компаній, кінцевими бенефіціарами, чи власниками понад 10% акцій яких є громадяни цих країн. 

Винятки:

  • громадяни проживають на території України на законних підставах;
  • активи громадян з цих країн в компаніях-постачальниках передані АРМА;
  • товари з рф та рб необхідні для ремонту та обслуговування товарів, придбаних до 19 жовтня 2022 року.

Джерело: офіційний сайт Мінекономіки, офіційний сайт Prozorro

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
3455

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
34528

Спрощені закупівлі – алгоритм роботи

Спрощені закупівля – це вид закупівель, що є результатом нормативного урегулювання допорогових закупівель. Головними ознаками спрощеної процедури закупівлі є необтяжливий алгоритм проведення та мінімальна кількість документів, які мають надати учасники. А звідси – можливість швидко закупити необхідні товари, роботи чи послуги.
5498

Посадова інструкція фахівця з публічних закупівель

Що повинен знати фахівець з публічних закупівель, які він має права, завдання та обов’язки і яку відповідальність нестиме у разі порушення — визначає посадова інструкція фахівця з публічних закупівель. Наведемо її зразок.
28916

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді