Як можна оскаржити рішення МСЕК без судового розгляду

Як і будь-які інші рішення, рішення МСЕК можна оскаржити як в досудовому порядку, так і в суді.

як оскаржити рішення МСЕК

Бронювання працівників: Мін­еко­но­міки роз’яснює зміни

Що передбачає досудовий порядок оскарження рішення МСЕК

Проходження повторного огляду

Для цього потрібно написати заяву до тієї ж комісії, де відбувався огляд, або центральної чи обласної комісії. Після цього буде проведений повторний огляд і винесене нове рішення.

Звернення до Центральної МСЕК

Якщо не погоджуєтеся з новим рішенням, то можна подати оскарження до Центральної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) Міністерства охорони здоровʼя України.

Проходження обстеження в науково-дослідних установах

У складних випадках МСЕК може направити пацієнта на медико-соціальне експертне обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) або Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця).

Після обстеження ці установи складають консультативні висновки, які для комісії мають рекомендаційний характер. Якщо і в цьому випадку пацієнт вважає отриманий результат неправомірним, його можна оскаржити в суді. Для цього потрібно звернутися до адміністративного суду за місцем проживання чи фактичного перебування, або за місцем знаходження МСЕК. Термін на звернення до суду становить не пізніше шести місяців з дня отримання рішення МСЕК, яке вважається неправомірним.

Також МОЗ нагадує: якщо ви або ваша дитина, яка має інвалідність, не можете пройти повторне обстеження й оформити направлення на МСЕК, тоді строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування.

На період дії воєнного стану на території України процедура проведення медико-соціальної експертизи значно спрощена. А саме: МСЕК здійснюють свої функції за принципом екстериторіальності.

Нагадаємо, які декларації слід подавати медикам з військово-лікарняних комісій та МСЕК.

Джерело: офіційний сайт МОЗ

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Норми робочого часу 2024 для «шестиденки»

Верховна Рада та Президент знов подовжили дію воєнного стану – тепер до 11 серпня 2024 року. Отже тримайте норми тривалості робочого часу та виробничий календар на 2024 рік для шестиденного робочого тижня. З’ясуйте, які норми діють під час воєнного стану.
16421

Норми робочого часу 2024 для «п’ятиденки»

Після подовження воєнного стану до 11 серпня 2024 року тримайте оновлений розрахунок норм тривалості робочого часу на 2024 рік. Норми робочого часу 2024 розраховані для п’ятиденного робочого тижня.
48655

Додаткова відпустка державним службовцям: що врахувати

Додаткова відпустка державним службовцям надається після досягнення п’ятирічного стажу на держслужбі. На який строк надається додаткова відпустка держслужбовцям, коли і як її компенсувати та чим доведеться поплатитися за затримку розрахунку?
45204

Відрядження на службовому автомобілі – наказ

Під час відрядження працівника нерідко постає транспортне питання. Один із варіантів його вирішення – використати службовий автомобіль. Яким має бути наказ про відрядження у такому випадку?
29746

ПДВ 2024 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2024 році, зміни у ставках ПДВ 2024, про податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2024, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
1107

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді