Мінфін назвав кроки, як покращити наповнення держбюджету у 2024 році

Для збільшення надходжень у держбюджет передбачається збільшення доходів від військових та акцизних зборів, а також введення авансових внесків із податку на прибуток для торговців пальним.

Які заходи зі збільшення доходів держбюджету заплановані у 2024 році

Калькулятор індексації зарплати

Про це повідомило Міністерство фінансів України.

«Пропозиції включають мінімальні підвищення ставок (переважно на рівень від 0,1% до 1,5%)», – повідомляється у відповіді Мінфіну на запит агентства «Інтерфакс-Україна».

У Мінфіні нагадали, що в грудні 2023 року представники влади України та експерти МВФ створили робочу групу для розробки пропозицій щодо короткострокових заходів із підвищення доходів у 2024 році. Ці заходи передбачають забезпечення додаткових надходжень поточного року щонайменше на 0,5% ВВП, або 44,2 млрд грн.

Уточнюється, що зміни у сплаті військового збору стосуватимуться:

  • юридичних осіб – платників податку на прибуток підприємств;
  • платників єдиного податку третьої та четвертої груп;
  • фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку першої, другої, третьої та четвертої груп.

Окрім цього, додатковий військовий збір, як передбачається, стосуватиметься:

  • покупців банківських металів у банків;
  • покупців легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації в Україні;
  • продавців нерухомості;
  • роздрібних продавців ювелірних виробів із золота, платини й дорогоцінного каміння;
  • операторів стільникового зв'язку, які надають будь-які послуги мобільного зв'язку.

«Пропозиції також передбачають приведення акцизного податку на пальне у відповідність до мінімальних стандартів ЄС, запровадження акцизного податку на води, включно з мінеральними й газованими, з додаванням цукру або інших підсолоджувальних чи ароматичних речовин, і розширення переліку підакцизних товарів за рахунок оподаткування акцизним податком рослин роду коноплі», – додав Мінфін.

Очікується, що до кінця першого кварталу 2024 року відповідні законопроєкти буде подано на розгляд Кабінету Міністрів і їх розгляне Верховна Рада, уточнили в Міністерстві.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Державний бюджет 2024

Президент підписав Закон України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023 № 3460-ІХ (далі – Держбюджет 2024), який є основним фінансовим планом країни. Держбюджет-2024 набере чинності з 01.01.2024 р.
3361

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
32425

Державний бюджет 2022: все, що потрібно знати бухгалтеру

Затверджено Держбюджет на 2022 рік, а це означає, що ми маємо всі основні цифри та можемо вже зараз прикинути деякі розрахунки. Що і зробив експерт. Ми вже все порахували та підготували для вас зручні таблиці, які спростять вашу роботу.
12173

Структура кодування програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету

Структура кодування програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету затверджена наказом Мінфіну від 14.01.2011 №11. Код кожної бюджетної програми відповідає коду функціональної класифікації видатків та кредитування бюджету
14747

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді