Освітня субвенція за новим порядком та формулою

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Уряд затвердив нові редакції Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам та Формулу розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами.

освітня субвенція за новим порядком та формулою

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Нову редакцію Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам та Формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами слід застосовувати з 01.01.2024.

Залишки коштів освітньої субвенції заборонено витрачати на заходи територіальної оборони, задоволення продовольчих потреб цивільного населення, евакуацію/вивезення/переміщення цивільного населення із місцевості, де ведуться бойові дії, та небезпечних територій у безпечні місця, зокрема на оплату транспортних послуг, пально-мастильних матеріалів, облаштування місць розміщення громадян, які у зв’язку з бойовими діями залишили місце проживання/перебування, оплату інших заходів, спрямованих на підтримку цивільного населення в умовах воєнного стану.

За рахунок освітньої субвенції не фінансуватимуть заклади загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить:

  • з 01.09.2016 – менше 25 осіб;
  • з 01.09.2025 – менше 45 осіб;
  • з 01.09.2026 – менше 60 осіб.

У формулі розподілу освітньої субвенції враховуватимуть новий показник – кількість інклюзивних класів. Це розрахункова кількість інклюзивних класів виходячи з не менше двох учнів (учениць) з особливими освітніми потребами одного року навчання у такому класі одного закладу освіти (крім випадків, коли в закладі освіти навчається тільки один такий учень (учениця) одного року навчання або фактична кількість класів одного року навчання є меншою).

У 2024 році використовуватимуть підвищені за розмірами коефіцієнти:

  • 1,565 (замість 1,44) – для коефіцієнтів приведення кількості годин навчального плану (Кнп поч, гр_II Кнп баз, гр_II Кнп проф, гр_III Кнп поч, гр_III Кнп баз, гр_III Кнп проф);
  • 1,0 (замість 0,92) – для коефіцієнта приведення кількості годин навчального плану для учнів групи IV (гр_IV Кнп);
  • 2,152 (замість 1,98) – для коефіцієнта приведення для вихователів виховних груп учнів групи V (гр_V Квих);
  • 4,783 (замість 4,4) – для коефіцієнта приведення для вихователів виховних груп учнів групи VI (гр_VI Квих);
  • 7,174 (замість 6,6) – для коефіцієнта приведення для вихователів виховних груп учнів групи VII (гр_VII Квих);
  • 1,217 (замітсь 1,12) – для коефіцієнта приведення кількості годин навчального плану для учнів групи VIII (гр_VIII Кнп);
  • 1,304 (замість 1,2) – для коефіцієнта приведення кількості годин навчального плану для студентів групи XІ (гр_XI КНП).

У 2024 році до обсягу освітньої субвенції (без урахування обсягів освітньої субвенції обласним бюджетам) передбачених на оплату простою педагогічних працівників застосовується коефіцієнт 0,89 (замість 0,9).

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Витрати на освітню субвенцію у 2024 році

Місцеві бюджети з державного бюджету отримують трансферти на спільні цільові програми. Освітня субвенція – це один з таких трансфертів. Про умови її отримання та перелік витрат, на які можна витрачати кошти освітньої субвенції – у цьому огляді
3609

Субвенція місцевим бюджетам

Субвенція – це виплата із державного бюджету місцевим бюджетам, яку надають лише на конкретні цілі. На що вона виділяється щороку – у цьому огляді.
49672

Інформаційна довідка щодо розрахунку обсягів освітньої субвенції

Освітня субвенція з державного бюджету покликана ОМС утримувати школи, професійно-технічні училища коледжі, які мають фінансуватися за рахунок місцевих бюджетів. Механізм її розподілу базується на складній формулі й МОН в інформаційній довідці показало ті цифри, які впливали на розподіл освітньої субвенції у 2021 році. Призначення, наповнення та приклад такої довідки – у цьому огляді.
7318

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді