Простій та щорічна додаткова відпустка

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фахівці Держпраці роз’яснили, чи зараховувати період простою до стажу для надання щорічної додаткової відпустки за роботу у шкідливих умовах.

простій та щорічна додаткова відпустка

Калькулятор днів щорічної відпустки

Під час простою дія трудового договору з працівниками продовжується, проте вони не виконують свої посадові обов’язки.

Періоди роботи, що дають право на щорічні додаткові відпустки, визначені частиною другою статті 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР. До них віднесені:

  • час фактичної роботи із шкідливими, важкими умовами або з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менше половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників даного виробництва, цеху, професії або посади;
  • час щорічних основної та додаткових відпусток за роботу із шкідливими, важкими умовами і за особливий характер праці;
  • час роботи вагітних жінок, переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторів.

За період простою працівник не має права на щорічну додаткову відпустку за роботу у шкідливих умовах з таких причин:

  • період простою не зараховують до періодів роботи, що дають право на щорічні додаткові відпустки за роботу у шкідливих умовах;
  • в період простою працівник не працював у шкідливих, важких умовах.

За інформацією Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Перехідні відпускні: податки, звітність, зразки

Як перехідні відпускні впливають на розрахунок доплати до мінімальної зарплати, як врахувати мінімальну базу ЄСВ, оподаткування перехідних відпускних та заповнення за ними Додатків Д1 і 4ДФ Податкового розрахунку – все це знайдете у консультації.
39096

Додаткова відпустка посадовій особі ОМС за стаж державної служби

Посадовець органів місцевого самоврядування (ОМС) має можливість щорічної додаткової відпустки за вислугу років. Однак є посадовці ОМС, які мають ще й досвід державної служби. Чи зараховується стаж державної служби у вислугу років такого посадовця? Дізнаємося про це й тривалість таких відпусток.
12270

Додаткова відпустка державним службовцям: що врахувати

Додаткова відпустка державним службовцям надається після досягнення п’ятирічного стажу на держслужбі. На який строк надається додаткова відпустка держслужбовцям, коли і як її компенсувати та чим доведеться поплатитися за затримку розрахунку?
46613

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді