Додаткова відпустка посадовій особі ОМС за стаж державної служби

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Посадовець органів місцевого самоврядування (ОМС) має можливість щорічної додаткової відпустки за вислугу років. Однак є посадовці ОМС, які мають ще й досвід державної служби. Чи зараховується стаж державної служби у вислугу років такого посадовця? Дізнаємося про це й тривалість таких відпусток.

⚡️ ЯК ЗМІНИЛИСЯ ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ З 24 БЕРЕЗНЯ ⚡️

Так, зараховується. Роки держслужби прирівнюється до стажу в ОМС. Отже, при розрахунку вислуги рахуються й роки держслужби і роки служби в ОМС. Зараховуються 1 до 1, тобто один рік держслужби = одному року служби в ОМС.

Увага: держслужбовець може перейти в ОМС зі збереженням вислуги років (стажу).

Про зарахування стажу держслужби у вислугу ОМС

Для пояснення ситуації скористаємося Законом “Про службу в органах місцевого самоврядування” від 07.06.2001 р. № 2493 (далі Закон № 2493). Згідно ст. 22 Закону № 2493 до стажу ОМС зараховується період роботи:

Цього уже достатньо, аби врахувати стаж держслужби у вислугу років в ОМС. Єдине, що у складних питаннях можуть знадобитися підзаконні нормативні акти. Тут слід згадати документи, за якими рахується стаж держслужби:

Про врахування двох наведених Порядків при визначенні стажу роботи в ОМС говорить і Національне агентство з питань держслужби (НАДС) у своєму листі від 10.08.2017 р. № 7031/13-17 (далі – Лист НАДС № 7031).

А чи можна навпаки: зарахувати стаж в ОМС у стаж держслужби

Таке суміжне питання теж може постати, якщо посадовець змінює місце роботи з ОМС на держслужбу. На жаль, ні. Зворотного зарахування немає. За роз’яснення у згаданому Листі НАДС № 7031 посадовці ОМС не вважаються держслужбовцями. Через це періоди роботи на посадах в ОМС не зараховуються до стажу держслужби.

Увага: є зарахування стажу “Держслужба → ОМС”, але немає зворотного зарахування “ОМС → Держслужба” немає.

Як впливає вислуга років на додаткову відпустку в ОМС

Додаткова відпустка за вислугу років з’являється лише коли посадовець заробить 10 років стажу. Потім впродовж 5 років вона збільшиться з 5 к. днів до 15 к. днів. Послідовність такого збільшення показана у таблиці нижче.

Увага: кожний додатковий рік вислуги років після 10 збільшує тривалість додаткової відпустки на 2 к. дні, допоки вона не стане 15 к. днів.

ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА ЗА ВИСЛУГ РОКІВ В ОМС

вислуга років

кількість к. днів відпустки

вислуга

років

кількість к. днів відпустки

10

5

13

11

11

7

14

13

12

9

15

15

(максимум)

Зверніть увагу, що стаж в ОМС рахується з дотриманням вимог ст. 21 Закону № 2493 та постанови Кабміну від 27.04.1994 р. № 250 “Про порядок і умови надання державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування додаткових оплачуваних відпусток”. Дана постанова зараз діє лише щодо посадовців ОМС – на держслужбу вона не поширюється, так як у держслужбовців є свої (Постанова № 229 і Постанова № 283).

Коли з’являється право піти у першу додаткову відпустку за вислугу років

Додаткова відпустка за вислугу років належить що щорічних відпусток. Такі відпустки надаються за робочий, а не календарний рік. Це значить, що існують дві умови надання першої відпустки:

  • вислуга років (стаж) – 10 років;
  • посадовець відпрацював на даному місці роботи 6 місяців (виняток – пільгові категорії, які мають право на щорічну відпустку повної тривалості з першого дня роботи, див. ст. 10 Закону “Про відпустки” від 15.11.1996 р. № 504).

Для прикладу розглянемо такі ситуації:

Ситуація 1 (посадовець працює в ОМС давно). Посадовець працює у виконкомі уже 3 роки. Працевлаштувався 18 серпня 2018 р. До цього має 7 років стажу держслужби. Таким чином, робочий рік для нього рахується з 18 серпня. Відпрацювавши 18 серпня 2021 року (перший день нового робочого року) він уже може 19 серпня 2021 року взяти собі додаткову відпустку. Звичайно, якщо це буде погоджено з керівником, так як така відпустка буде поза графіком – наперед планувати відпустку, по якій ще немає права (вислуги років) неправильно.

Ситуація 2 (ОМС – нове місце роботи для посадовця). Посадовець працевлаштувався у виконком міської ради 18 серпня 2021 року. Перед цим він працював на держслужбі. Стаж 10 років держслужби він набув ще 15 травня 2021 року за попереднім місцем роботи. Виходить, що станом на 18 серпня 2021 року він уже має вислугу років 10 років. Однак право на відпустку 5 к. днів у нього з’явиться лише тоді, коли він відпрацює 6 місяців. Це буде 18.02.2022 року. З цього часу він може брати додаткову відпустку за вислугу років.

Ситуація 3 (новоприйнятий посадовець з пільгою). Той же посадовець, що й у ситуації 2. Однак це матір, яка має на вихованні 2-х дітей віком до 15 років. Їй не потрібно чекати 6 місяців – право на додаткову відпустку у неї з’явиться уже 19 серпня 2021 року, коли вона відпрацює хоча б 1 день, наприклад 18 серпня 2021 року.

На що ще впливає вислуга років у ОМС

Окрім тривалості додаткової відпустки вислуга років у ОМС впливає також щомісячну надбавку за вислугу років. Нарахування такої надбавки починається з 3 років (надбавка – 10%). Наприклад, за вислуги 10 років посадовець має 5 к. днів додаткової відпустки та 20% надбавки за вислугу.

Також відповідно да категорії посади посадовцю збільшується ранг і надбавка за ранг не менш ніж за кожні 2 відпрацьовані роки (ст. 15 Закону № 2493). Збільшення надбавки за ранг дещо збільшу й надбавку за вислугу років у гривневому вираженні, так як надбавка за вислугу років нараховується на суму “посадовий оклад + надбавка за ранг”.

Більш детально про нарахування надбавки за вислугу років та ранг читайте у матеріалах Оплата праці в органах місцевого самоврядування 2021 та Як розрахувати зарплату старости.

Увага: вислуга років впливає на кількість днів додаткової відпустки, ранг, надбавки за ранг та за вислугу років.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді