Роз’яснення про доплату держслужбовцю, на якого поклали функцію уповноваженої особи

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
НАДС та Мінекономіки роз’яснило про встановлення доплати держслужбовцю держоргану, що провів класифікацію посад державної служби, на якого поклали функцію уповноваженої особи.

доплата за функцію уповноваженої особи

КАЛЬКУЛЯТОР СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ТА СЛУЖБИ В ОМС

На працівника (працівників) із штатної чисельності покладають функції уповноваженої особи як додаткової роботи з відповідною доплатою згідно із законодавством (п. 1 ч. 1 ст. 11 Закону про публічні закупівлі).

Керівники державної служби держорганів, що не провели класифікацію посад державної служби, у межах економії фонду оплати праці мають право до 31.12.2024 встановлювати держслужбовцям додаткові стимулюючі виплати за Положенням про застосування стимулюючих виплат державним службовцям, затвердженим постановою КМУ від 18.01.2017 № 15 (далі – Положення № 15). Це положення не стосується держслужбовців держорганів, що провели класифікацію посад державної служби. Тож відсутній механізм встановлення цих виплат держслужбовцям за Положенням № 15.

Водночас пунктом 3.3 Примірного положення про уповноважену особу, затвердженого наказом Мінекономіки від 08.06.2021 № 40, оплата праці (доплата) уповноваженої особи здійснюється на підставі законів та інших нормативно-правових актів України, генеральної, галузевих, регіональних угод, колективних договорів. Розмір заробітної плати (доплати) уповноваженої особи визначається у трудовому договорі (контракті) відповідно до вимог законодавства.

Отже, на думку НАДС, у 2024 році держслужбовцю державного органу, який провів класифікацію посад державної служби, доплата, передбачена пунктом 1 частини першої статті 11 Закону про публічні закупівлі, може бути встановлена в розмірі, визначеному відповідним керівником (керівником державного органу / керівником державної служби), якщо така доплата передбачена колективним договором, а також виключно в межах економії фонду оплати праці.

Оскільки Законом про публічні закупівлі встановлено імперативну норму щодо доплати у разі донавантаження працівника як уповноваженої особи, Мінекономіки вважає, що керівники замовників мають враховувати необхідність передбачати відповідні видатки на встановлення доплати.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього або відстороненого працівника

Працівники бюджетних установ часто мають виконувати обов’язки інших — тимчасово відсутніх або відсторонених. Як оформити та нарахувати доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього/відстороненого працівника? Від окладу за якою посадою встановлювати доплату? Пояснюємо на прикладі робочої ситуації.
77543

Доплати педпрацівникам у 2024 році

Які доплати встановлені педагогам в 2024 році – з’ясуємо з експертом. Розміри, порядок та умови встановлення підвищень посадових окладів і доплат педпрацівникам у державних та комунальних закладах освіти – у матеріалі.
36042

Доплати бюджетникам – 2024

Посадові оклади в бюджетних установах нині не великі. Однак збільшити заробіток працівників дають змогу інші виплати, як-то доплати, надбавки, премії. Саме про стимулюючі доплати і надбавки в бюджетних установах 2024 поговоримо докладно.
33253

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді