Обов’язковість закупівлі продуктів харчування через електронний каталог

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінекономіки роз’яснило особливості закупівель продуктів харчування.

закупівлі продуктів харчування

ЗАПИТАЙ У СПЕЦІАЛІСТА ДЕРЖКАЗНАЧЕЙСТВА

Особливості здійснення публічних закупівель, які затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості), зазнали змін для замовників продуктів харчування.

Продукти харчування за переліком, наведеним у додатку 2 до Особливостей, вартість предмета закупівлі яких становить або перевищує 100 тис. грн, закуповують з використанням електронного каталогу. Якщо закупівля з використанням електронного каталогу шляхом запиту пропозицій постачальників не відбулася, замовник здійснює закупівлю шляхом:

  • застосування відкритих торгів – не збільшуючи при цьому очікувану вартість закупівлі;
  • запиту пропозицій постачальників в електронному каталозі (п. 11-2 Особливостей).

Зазначене стосується усіх замовників, які закуповують продукти харчування.

Запит пропозицій постачальників вважається таким, що не відбувся, якщо не було подано жодної ціни пропозиції або замовником усі подані пропозиції постачальників були відхилені з підстав, визначених пунктом 64 Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою КМУ від 14.09.2020 № 822 (далі – Порядок № 822).

Додаток 2 до Особливостей наразі містить 32 категорії продуктів харчування, які є типовими (яйця курячі, крупи, борошно, цукор, макаронні вироби, яловичина, свинина, курятина, риба заморожена, картопля, цибуля, капуста, морква, буряк, огірки, помідори, кабачки, яблука, олія, молоко, масло та ін.), вимоги до закупівлі яких є в переважній більшості ідентичними та стандартизованими.

Продукти харчування, які не внесені до переліку, наведеному у додатку 2 до Особливостей, вартість яких становить або перевищує 100 тис. грн, закуповують згідно з пунктом 10 Особливостей, шляхом:

  • застосування відкритих торгів;
  • використання електронного каталогу.

З питань формування та супроводження електронного каталогу в ЕСЗ необхідно звертатися до Державної установи «Професійні закупівлі» як централізованої закупівельної організації, яка здійснює адміністрування електронних каталогів для продуктів харчування за переліком, наведеним у додатку 2 до Особливостей.

Адміністратор електронного каталогу створює категорії продуктів харчування та їх специфікації шляхом визначення переліку характеристик продуктів харчування з їх точними та/або мінімальними і максимальними значеннями, а також встановлює кваліфікаційні та інші вимоги до учасника електронного каталогу при проведенні кваліфікації до електронного каталогу.

Для замовників продуктів харчування в Prozorro Market представниками Державної установи «Професійні закупівлі», Мінекономіки та ДП «Прозорро» проведено вебінар, запис якого можна переглянути за посиланням:

Із листа Мінекономіки від 21.03.2024 № 3323-04/21117-06

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Посадова інструкція фахівця з публічних закупівель

Що повинен знати фахівець з публічних закупівель, які він має права, завдання та обов’язки і яку відповідальність нестиме у разі порушення — визначає посадова інструкція фахівця з публічних закупівель. Наведемо її зразок.
28919

Переговорна процедура закупівлі: 4 кроки та десяток застережень

Переговорна процедура закупівлі 2020 та її алгоритм простіший, аніж конкурентних процедур. Попри це в ньому чимало місць, де замовник може помилитися — обґрунтування, документи від учасника, кваліфікація, відсутність підстав для відхилення за статтею 17, забезпечення. Усі застереження та поради — у цій статті.
10239

Закупівлі електроенергії: у кого купувати та як формується ціна на ринку

Замовникам складно самотужки розібратися з тим, як працює ринок електроенергії в Україні 2020. Звідси й проблеми в закупівлях. Тож перш ніж закуповувати електроенергію, варто опанувати правила роботи ринку та розрахунку ціни
2833

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді