Причини надання академічної відпустки

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
МОН затвердило нове Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки.

надання академічної відпустки

Пошук по Класифікатору професій

Навчання здобувачів вищої освіти переривають шляхом надання їм академічної відпустки. Такі особи не відраховуються з числа здобувачів вищої освіти. Дію договору про навчання зупиняють на строк надання академічної відпустки.

Академічну відпустку надають з таких причин:

  • за медичними показаннями, що унеможливлюють поєднання відновлювального лікування з навчанням;
  • участь в програмі академічної мобільності – якщо навчання чи стажування в освітній або науковій установі (у т. ч. іноземної держави) унеможливлює виконання учасником академічної мобільності індивідуального навчального плану за основним місцем навчання;
  • призов на військову службу (призов на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призов на строкову військову службу, вступ на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, вступ на військову службу за контрактом відповідно до законодавства);
  • довгострокове службове відрядження здобувача, який поєднує навчання з роботою;
  • сімейні обставини – перерва у навчанні, процедуру надання якої визначає заклад вищої освіти, та яка надається здобувачу вищої освіти на підставі його вмотивованої заяви на строк не більше одного року за весь період навчання за відповідним рівнем вищої освіти;
  • вагітність та пологи, догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • дитина здобувача вищої освіти згідно з медичним висновком потребує домашнього догляду до досягнення дитиною шестирічного, шістнадцятирічного, вісімнадцятирічного віку у випадках, встановлених пунктом 3 частини 1 статті 25 Закону Про відпустки.

Положення також визначає перелік документів, які потрібно надати для академічної відпустки.

Наказ МОН від 07.02.2024 № 134, яким затверджено Положення, набрав чинності 19.04.2024 року.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Перехідні відпускні: податки, звітність, зразки

Як перехідні відпускні впливають на розрахунок доплати до мінімальної зарплати, як врахувати мінімальну базу ЄСВ, оподаткування перехідних відпускних та заповнення за ними Додатків Д1 і 4ДФ Податкового розрахунку – все це знайдете у консультації.
39094

Додаткова відпустка посадовій особі ОМС за стаж державної служби

Посадовець органів місцевого самоврядування (ОМС) має можливість щорічної додаткової відпустки за вислугу років. Однак є посадовці ОМС, які мають ще й досвід державної служби. Чи зараховується стаж державної служби у вислугу років такого посадовця? Дізнаємося про це й тривалість таких відпусток.
12269

Додаткова відпустка державним службовцям: що врахувати

Додаткова відпустка державним службовцям надається після досягнення п’ятирічного стажу на держслужбі. На який строк надається додаткова відпустка держслужбовцям, коли і як її компенсувати та чим доведеться поплатитися за затримку розрахунку?
46596

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді