До 31 жовтня провести інвентаризацію необоротних активів, запасів, заборгованостей, витрат і доходів

До 31 жовтня потрібно провести інвентаризацію необоротних активів, запасів поточних біологічних активів, дебіторської та кредиторської заборгованостей, витрат і доходів майбутніх періодів, зобов’язань.

Перевірте, чи ваші бланки та акти інвентаризації актуальні

До 31 жовтня провести інвентаризацію необоротних активів, запасів, заборгованостей, витрат і доходів

Інвентаризацію необоротних активів, запасів поточних біологічних активів, дебіторської та кредиторської заборгованостей, витрат і доходів майбутніх періодів, зобов’язань проводьте станом на 01.10 в строки, визначені керівником.

Календар інвентаризації

Необоротні активи

До початку інвентаризації перевірте, чи наявні технічні паспорти та інша технічна документація на основні засоби та їхній технічний стан, а також чи є документи на основні засоби, що установа здала чи прийняла в оренду, на зберігання, в тимчасове користування.
Одночасно з інвентаризацією активів проводьте інвентаризацію дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, які містяться в приладах, обладнанні та інших виробах.

Коли проводите інвентаризацію земельних ділянок, будівель, споруд, іншої нерухомості, водоймищ та інших об’єктів природних ресурсів, обов’язково перевіряйте наявність документів, що підтверджують право власності установи на ці об’єкти.
Урахуйте, що інвентаризацію земельних ділянок, будівель, споруд та інших нерухомих об’єктів можна проводити один раз на три роки. Однак якщо минулого року в протоколі інвентаризаційної комісії були зауваження та рекомендації щодо таких об’єктів, не радимо їх виключати з переліку об’єктів інвентаризації.

Запаси

Інвентаризацію запасів проводьте за місцями зберігання та окремо за матеріально відповідальними особами.
Перевірте фактичну наявність у матеріально відповідальних осіб малоцінних та швидкозношуваних предметів, які обліковуєте в оперативному порядку.

Кількість запасів, що зберігаються в непошкодженій упаковці постачальника, комісія може визначати на підставі документів з обов’язковою перевіркою наявності в натурі частини вказаних цінностей.

Дебіторська та кредиторська заборгованості

Під час інвентаризації всім дебіторам установи повинні передати виписки з аналітичних рахунків про їхню заборгованість, які пред’являються інвентаризаційній комісії (робочій інвентаризаційній комісії) для підтвердження реальності заборгованості. Підприємства-дебітори мають підтвердити заборгованість або заявити свої заперечення.

Якщо до кінця звітного періоду установа не усунула розбіжностей або залишилила їх нез’ясованими, розрахунки з дебіторами і кредиторами відображаються кожною стороною в сумах, що випливають із записів у бухгалтерському обліку і визнаються нею правильними.

Якщо інвентаризуєте дебіторську і кредиторську заборгованості, обов’язково перевірте дотримання строку позовної давності, обґрунтованості сум, які обліковуєте на рахунках обліку розрахунків.

До 31 жовтня провести інвентаризацію необоротних активів, запасів, заборгованостей, витрат і доходів
ЛАРИСА КІРІЧЕНКОВА,експерт Експертус
ДОПОМОЖЕМО БУХГАЛТЕРУ ►►►підготуватися до інвентаризації ►►►скласти інвентаризаційний опис ►►►опанувати нормативи для оцінки інвентаризаційних різниць ►►►обрати субрахунки

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Переоцінка основних засобів: проводки

В балансі бюджетної установи усі активи, у т. ч. основні засоби, визнають за вартістю придбання, яка з часом змінюється. І тоді потрібна переоцінка основних засобів.
17583

Витрати майбутніх періодів: як облікувати

З’ясуємо, що таке витрати майбутніх періодів та все про їхній бухгалтерський облік, зокрема облік передплати за оренду, періодичні видання, ліцензію за використання програмного забезпечення.
26245

Акт звірки розрахунків: готовий зразок

Звіряти стан розрахунків з дебіторами – обов’язок установи. Та як зафіксувати результати звірки правильно? Пропонуємо готовий Акт звірки розрахунків – зразок.
30585

Акт списання матеріалів: бланк

Акт на списання матеріалів за рішенням Мінфіну було змінено на акт списання запасів. Але, як і раніше, акт — це підстава відносити вартість використаних матеріалів до витрат. Розглянемо, як його складати.
279650

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді