Як вносити зміни до істотних умов договору про закупівлю

1146

Запитання

Як вносити зміни до істотних умов договору про закупівлю?

Відповідь

зміни до істотних умов договору про закупівлю

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Prozorro коментує випадок, коли змінюється ціна в договорі про закупівлю у разі коливання ціни такого товару на ринку.

Під час воєнного стану публічні закупівлі здійснюються відповідно до:

Договір про закупівлю укладається відповідно до Цивільного та Господарського кодексів України з урахуванням положень статті 41 Закону та Особливостей.

Істотні умови договору про закупівлю не повинні змінюватися до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, за одним винятком. У разі коливання ціни товару на ринку, що відбулося з моменту укладення договору про закупівлю або останнього внесення змін ціни за одиницю товару. Зміна ціни за одиницю здійснюється пропорційно коливанню ціни на ринку (відсоток збільшення ціни не може перевищувати відсоток коливання на ринку). Потрібно документально підтвердити коливання цін. Зміна істотних умов не повинна призвести до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю на момент його укладення.

Що необхідно врахувати замовнику при зміні ціни за одиницю товару

  1. Дана підстава може бути застосована, лише коли предметом закупівлі є товар, але не роботи чи послуги, про що зазначено прямо – зміна ціни за одиницю товару. Якщо зросла ціна на товар, що є складовою тієї чи іншої послуги – наприклад, продукти для послуг з кейтерингу, пальне для перевезень тощо, така підстава застосовуватись не може, говориться в роз'ясненні Prozorro.
  2. Відсоток, на який можливо підняти ціну, не обмежений – pамовник може підняти ціну пропорційно тому, як вона змінилася на відповідному ринку. Єдина умова – таке підвищення має бути пропорційним коливанню цін на ринку, тобто не можна збільшувати ціну на товар більше, ніж підвищилися ціни на ринку за певний період.
  3. Зміна ціни за одиницю товару може відбуватися відповідно до фактичних коливань на ринку, періодичність їх не обмежена.
  4. Коливання ціни визначаються порівняно з датою укладення договору / (підготовки пропозиції) або ж з датою внесення попередніх змін щодо ціни за одиницю товару. Цінові коливання мають бути документально підтверджені, наприклад довідка із торгово-промислової палати, де вказане коливання порівняно із попереднім періодом. 
  5. Замовник підвищуючи ціну за одиницю товару одночасно має зменшити обсяг закупівлі таким чином, щоб загальна сума договору не перевищувала початкову.

Порядок внесення змін до істотних умов договору про закупівлю, зокрема про перегляд ціни має бути обов’язково передбачено у договорі.

У разі внесення змін до істотних умов договору замовник обов’язково оприлюднює повідомлення протягом 3 робочих днів з дня внесення змін.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Планування закупівлі електричної енергії в бюджетних установах

Закон про ринок електроенергії закладає правові передумови щодо закупівлі замовниками електричної енергії на конкурентних засадах. Про роботу замовника та планування закупівлі електроенергії – у даному огляді.
38637

Чи можливі централізовані закупівлі за рішенням територіальної громади

Придбання територіальними громадами різноманітних товарів, робіт і послуг потребує дотримання встановлених державою правових та економічних норм. Експерт допоможе в них розібратися.
2220