Е-декларація кандидата на посаду в ОМС - роз'яснення щодо подання

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Декларація кандидата на посаду в ОМС - особливості подання та чи треба звітувати переможцю конкурсу повторно? Як бути, якщо раніше вже подавалася електронна декларація іншого типу, наприклад щорічна?

Суть проблеми: чи треба повторна е-декларація?

Отже, чи потрібно подавати декларацію кандидата на посаду повторно? При проведенні конкурсу на посаду в органах місцевого самоврядування (ОМС) кандидату на посаду потрібно, серед усього іншого зробити, один важливий крок – подати електронну декларацію (е-декларацію). Однак уже після проведення конкурсу постає питання: а чи треба особі, яка вже стала переможцем конкурсу, подавати е-декларацію повторно при оформленні на роботу в ОМС? Адже вже одна була, то чи треба друга й навіщо?

Розберемося, скільки цих “вступних” е-декларацій існує й чому.

Декларація кандидата на посаду - зразок:

Електронна декларація - зразок заповнення

Декларація кандидата на посаду в ОМС - скільки типів існує?

Один. Існує всього лише один тип е-декларації претендента, тобто такої, що подається перед призначенням на посаду.

Так, усі можливі типи е-декларацій наведено у рішенні НАЗК від 10.06.2016 р. № 3 (далі – Рішення НАЗК № 3), де міститься опис форми декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування – така офіційна назва е-декларації. Типів цих усього чотири, а саме:

  • щорічна декларація;
  • декларація перед звільненням;
  • декларація після звільнення;
  • декларація кандидата на посаду.

Щодо останнього типу – декларації кандидата на посаду – у Рішенні НАЗК № 3 сказано, що це декларація, яка подається до призначення або обрання особи на посаду.

Отже, і до конкурсу, і після конкурсу перед призначенням, може подаватися лише цей тип е-декларації – декларації кандидата на посаду, так як усі ці випадки настають до призначення (обрання) на посаду. Ніякого п’ятого типу е-декларацій, спеціально для переможців конкурсу, немає.

Декларація кандидата на посаду – одна з 4-х типів е-декларацій. Вона стосується усіх ситуацій до призначення на посаду: як до, так і після конкурсу

Але чи треба дублювати е-декларацію кандидата на посаду після проходження конкурсу? Для цього розберемося тепер, звідки ж узагалі виникають вимоги подавати е-декларацію:

  • перед конкурсом – претендентом на посаду;
  • після конкурсу – переможцем, перед призначенням на посаду.

Пошук по Класифікатору професій

Декларація кандидата на посаду - вимоги перед конкурсом

У яких випадках подається декларація кандидата на посаду? Подавати разом з іншими документами е-декларацію особами, які бажають взяти участь у конкурсі на посаду, вимагається у п. 13 Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців, постанова Кабміну від 15.02.2002 р. № 169 (даліПорядок № 169). Даний порядок стосується не тільки держслужби, але й ОМС, так як проведення конкурсу, випробування та стажування при прийнятті на службу в ОМС здійснюється в порядку, визначеному законодавством України про держслужбу – так визначено абз. 6 ст. 10 Закону “Про службу в органах місцевого самоврядування” від 07.06.2001 р. № 2493 (далі Закон № 2493).

Подати е-декларацію перед конкурсом передбачено порядком проведення конкурсів як на службу в державні органи, так і в ОМС

За п. 13 Порядку № 169 подача е-декларації здійснюється також за правилами, визначеними Законом “Про запобігання корупції” від 14.10.2014 р. № 1700 (даліЗакон № 1700). Так, особа-претендент до призначення (обрання) на посаду, подає декларацію за минулий рік (ч. 3 ст. 45 Закону № 1700). Серед посад, на які подається е-декларація, згадуються й посади осіб, які уповноважені на виконання функцій місцевого самоврядування, а також посадові особи місцевого самоврядування (ч. 1 ст. 3 Закону № 1700).

Вимога подавати е-декларацію переможцем після конкурсу

Подати е-декларацію після конкурсу вимагає ч. 5 ст. 26 Закону “Про державну службу” від 10.12.2015 р. № 889 (даліЗакон про держслужбу). Декларація подається перед призначенням на посаду переможцем конкурсу “за минулий рік, якщо така декларація не подавалася раніше”(!). У разі ж переведення на іншу посаду така е-декларація не подається.

Виходить, що і перед проведенням конкурсу, і після його проведення перед самим призначенням на посаду, декларація подається за минулий рік. І якщо вона вже за такий рік подавалася, то дублювати її не потрібно, так як у Законі про держслужбу визначена умова – “якщо не подавалася раніше”. При цьому Закон про держслужбу не визначає ніяких обмежень щодо типів е-декларацій за такий минулий рік.

Нагадуємо, що Закон про держслужбу застосовуємо й щодо прийняття на посади в ОМС на підставі абз. 6 ст. 10 Закону № 2493.

Якщо декларація за минулий рік, який передує року призначення на посаду, вже була, то дублювати її переможцю конкурсу не потрібно (!)

Період, за який подається е-декларація кандидата на посаду

Декларація кандидата на посаду охоплює звітний рік (період з 01.01 до 31.12 включно), який передує року, в якому особа подала заяву на зайняття посади. Такий період зазначений у поясненні щодо форми е-декларації у згаданому Рішенні НАЗК № 3 (див. також роз’яснення ГУ Пенсійного фонду у Закарпатській області). Тобто це минулий рік по відношенню до дати конкурсу/дати призначення на посаду.

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників

Коли ж е-декларацій кандидата на посаду стає дві?

І ось тут, враховуючи вищенаведені вимоги законодавства, й можливе виникнення двох ситуацій:

  • конкурс і призначення на посаду відбулися в одному році. Тоді і перед конкурсом, і після конкурсу мова йде про одну й ту ж саму декларацію, яка була подана за минулий рік. Наприклад, конкурс і призначення на посаду відбулися у 2021 році. Декларація кандидата на посаду мала тоді бути подана ще до конкурсу – за минулий рік, тобто за період з 01.02.2020 по 31.12.2020 року. Подавати таку декларацію повторно не потрібно;
  • конкурс і призначення на посаду відбулися в різних роках. Тоді потрібно вже дві е-декларації кандидата на посаду. Перша – до проведення конкурсу (підстава – п. 13 Порядку № 169). Друга – перед призначенням на посаду переможця конкурсу (підстава – ч. 5 ст. 26 Закону про держслужбу). Наприклад, конкурс був у 2021 році, а призначення на посаду – у 2022 році. Тоді перша е-декларація кандидата на посаду подається перед конкурсом за період з 01.01.2020 по 31.12.2020, а друга – перед призначенням на посаду за період з 01.01.2021 по 31.12.2021. Така друга е-декларація має бути подана не пізніше написання заяви про призначення на посаду (роз’яснення Управління Держпраці в Рівненській області).

Зверніть увагу, що у останньому прикладі, в якому різні роки конкурсу та призначення на посаду, подати е-декларацію типу “щорічна” особа-кандидат не може, так як ще не є посадовцем ОМС. Однак виняток виника тоді, коли така особа працює зараз чи працювала в недалекому минулому на держслужбі чи в ОМС. У такому разі вона, можливо вже має обов’язок подати (або вже подала) за декларацію за 2021 рік, наприклад типу “щорічна”, а не “кандидата на посаду”. Якщо щорічна декларація (або іншого типу) подана, то вимога ч. 5 ст. 26 Закону про держслужбу вже виконана.

Дві е-декларації кандидата на посаду можливі лише, якщо рік проведення конкурсу та рік призначення на посаду – різні

Подібна логіка щодо е-декларацій кандидатів на посаду була викладена й у вже недіючому Роз’ясненні НАДС від 26 січня 2018 року № 47-р/з (на нього посилається роз’яснення Управління Держпраці в Рівненській області). Однак скасування даного роз’яснення НАДС не скасовує норми законодавства, які були розглянуті вище.

Чи треба взагалі подавати е-декларацію кандидата на посаду, якщо за цей рік уже звітували іншою декларацією?

Якщо особа-кандидат нещодавно працювала на публічній службі, то вже могла й подавати е- за весь минулий рік (будь-якого типу, не обов’язково має бути “щорічна”). За роз’ясненням НАЗК подавати декларацію “кандидата на посаду” за цей період не потрібно. Випливає це з тієї ж ч. 5 ст. 26 Закону про держслужбу.

Виходить, що при проходженні конкурсу може не бути й жодної е-декларації з типом “кандидата на посаду”, якщо за минулий рік, наприклад, була подана е-декларація типу “щорічна” (з 1 січня до 31 грудня включно). Е-декларація кандидата на посаду подається лише, якщо особа взагалі не працювала на публічній службі або працювала понад рік тому.

Якщо весь минулий рік повністю покритий е-декларацію іншого типу, то е-декларація “кандидата на посаду” не подається

Скільки декларацій подавати претенденту на посаду в ОМС за конкурсом
ІРИНА ЖИТКОВА,керівник групи експертів Експертус Кадри
Наші експерти щороку влітку рахують норму робочого часу на наступний рік. На основі балансу робочого часу складають графіки змінності в установах, де працівники працюють із підсумованим обліком робочого часу.

Які особливості має е-декларація кандидата на посаду

При заповненні е-декларації кандидата на посаду слід врахувати таке:

  • якщо особа претендує на декілька посад в одному органі, то їй подавати слід лише одну е-декларацію, вказавши в ній ту посаду, на яку є намір бути призначеним/призначеною (див. роз’яснення НАЗК). Тобто найбільш бажану посаду;
  • у такій декларації не заповнюється розділ 14 “Видатки та правочини суб’єкта декларування” декларації. Через це у формі е-декларації він взагалі технічно недоступний (неактивний);
  • декларація має охоплювати весь звітний період із 01 січня до 31 грудня минулого року включно.

Помилкою є вказувати у е-декларації кандидата на посаду поточні місце роботи та посаду, на якій особа-претендент перебувала на кінець звітного періоду. Вказується лише бажане місце робота й посада, на яку й проводиться конкурс.

Вибір самого ж типу форми е-декларації здійснюється у розділі І, що виглядає таким чином:

Скільки декларацій подавати претенденту на посаду в ОМС за конкурсом

Висновок про кількість е-декларацій кандидата на посаду

Дві е-декларації кандидата на посаду – перед конкурсом та перед призначенням – потрібні лише за таких умов:

  • рік конкурсу та рік призначення на посаду – різні;
  • за рік звітування взагалі не подавалися е-декларації інших типів (щорічна, перед звільненням, після звільнення) або ж подавалися, але жодна з них не покрила повний рік, з першого по останній день.

Кожна з двох таких е-декларацій кандидата на посаду складається тоді за минулий по відношенню до неї рік.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді