Зразки бухдовідки для виправлення помилки в бухобліку

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Припустилися помилок в облікових регістрах? Допоможе бухгалтерська довідка. Експерт пояснив, коли та як складати бухдовідку, що в ній зазначати, а також надав зразки — для різних ситуацій.

Для бюджетних установ форму та правила, за якими бухгалтер складає бухгалтерську довідку, затверджує Наказ № 755. Бухгалтерську довідку складайте, щоб видалити неправильний запис та зазначити правильну суму і кореспонденцію субрахунків у регістрах бухгалтерського обліку і в книзі «Журнал-головна».

Коли складати бухдовідку

Скласти бухгалтерську довідку потрібно в місяці, в якому виявили помилку.

Бухгалтерську довідку складайте, коли виправляєте помилки в облікових регістрах за минулий звітний період способом сторно. Такий порядок дій регламентує Порядок, затверджений Наказом № 755.

Чи складати бухдовідку, якщо помилка поточного року

Виявили помилку в нарахуванні амортизації

ПРИКЛАД


У 2020 році нарахували амортизацію на ліквідаційну вартість господарської будівлі в сумі 5037 грн. Коли складали документи на передачу господарської будівлі, виявили цю помилку. Така помилка впливає на дані трьох меморіальних ордерів, тому потрібно скласти три бухгалтерських довідки. Що прописати у таких довідках — дивіться в Додатках 1–3.

Помилково нарахована амортизація

Зразки бухдовідки для виправлення помилки в бухобліку

CКАЧАТИ

Помилково віднесли на фінрезультат витрати

Зразки бухдовідки для виправлення помилки в бухобліку

CКАЧАТИ

Помилково віднесли на фінрезультат виконання кошторису

Зразки бухдовідки для виправлення помилки в бухобліку

CКАЧАТИ

Кошти зараховано не на той реєстраційний рахунок

ПРИКЛАД


Бухгалтер виявив, що в грудні 2020 року за перебування дитини в дитсадку батьки сплатили 2030 грн не на спеціальний реєстраційний рахунок, призначений для того, щоб зараховувати кошти батьківської плати, а на рахунок закладу з обліку надходження благодійних внесків. У січні ці кошти були перераховані з реєстраційного рахунку для благодійних внесків на реєстраційний рахунок для батьківської плати. Як скласти бухгалтерські довідки, щоб випрати цю помилку, — в Додатках 4–5. Бухгалтерську довідку для коригування накопичених фінрезультатів складайте за зразком, наведеним у Додатку 3.

Помилково зарахували на реєстраційний рахунок

Зразки бухдовідки для виправлення помилки в бухоблікуCКАЧАТИ

Помилково віднесли на фінрезультат доходи

Зразки бухдовідки для виправлення помилки в бухоблікуCКАЧАТИ

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді