7 компетенцій бухгалтера, які допоможуть знайти більш оплачувану роботу у 2022 році

Автор
експерт із корпоративних комунікацій
Як створити позитивне враження про себе? Вибудовуйте і підтримуйте свою репутацію, імідж, опановуйте професійну майстерність. Те, що називаєте майбутнім, будуєте вже зараз. Тож ідіть сміливо своїм шляхом і досягайте успіху!

Нині основним чинником успіху стає унікальність. Якщо ви нічим не вирізняєтеся серед колег, вас гідно не оцінять. Замисліться над тим, ким ви є та яке враження справляєте. Проте не підганяйте своє «я» під ефектний, але чужий образ. Він не стане вашим брендом і підведе в будь-який момент. Згадайте романи «Портрет Доріана Грея» Оскара Уайльда і «Диявол носить Прада» Лорен Вайсбергер.

Дотримуйте свого шляху, цілеспрямовано працюйте над собою і своїм іміджем. Підвищуйте професійну майстерність, відверто і впевнено транслюйте свої бажання в навколишній світ, демонструйте свої вміння і готовність надавати людям найліпше.

Коли робите якнайбільше того, на що здатні, ви не вичерпаєте себе. Навпаки, ви розвиваєтеся і примножуєте свою цінність. Будьте впевненими в собі. Адже впевненість — це ваша віра в те, наскільки ви бездоганні в чомусь.

7 компетенцій бухгалтера, які допоможуть знайти більш оплачувану роботу у 2022 роціОсобистий брендинг передбачає, що ви розглядаєте свої ділові та особисті якості, вміння, навички і таланти як товар або послугу, для яких створюєте привабливий імідж.

Завдання особистого брендингу — створити правильне уявлення про себе в оточення. Передусім чітко сформулюйте свої цінності, прагнення і цілі, усвідомте свої таланти, навички, вміння, розробіть план з їх розвитку.

Це дає міцний внутрішній стрижень, а з ним приходить і впевненість у собі, яка допомагає просуватися на будь-якій позиції.

Упевнена в собі людина, що усвідомлює свою цінність і користь для людей, належно позиціонує і презентує себе. Як цього досягти, розберімо на наочних алгоритмах. Вони допоможуть вам побудувати добру репутацію.

1. Усвідомте свої сильні сторони, таланти

Поміркуйте, чим можете бути корисною для свєї справи, для розвитку установи завдяки своїм унікальним здібностям. Які таланти можете використати у своїй діяльності? Які таланти можете проявити як головбух?

Талант комунікацій. Ви легко знаходите спільну мову з різними людьми, розумієте і приймаєте людей, бачите їх суть, точно висловлюєте сутність питання? Тоді Вам легко бути перемовником у будь-якій виробничій ситуації — під час обговорення нагальних питань з керівником або перемовин із партнерами.

Талант аналізу. Якщо легко виявляєте й аналізуєте причинно-наслідкові зв’язки, робите правильні висновки із ситуацій і здобуваєте уроки, ґрунтуєтеся у вчинках на своєму й чужому досвіді, вибудовуєте знання в струнку систему, значить, маєте дар аналітика, необхідний для головбуха.

Талант організатора. Якщо легко організовуєте групу людей і стежите, щоб кожен виконав у спільній справі свою «місію», розумієте роль і цінність кожного працівника в колективі з усіма перевагами і недоліками, переконуєте зробити певні кроки, ви харизматичний керівник. І це надважливо у вашій роботі.

Що робити, якщо перебуваєте на початку кар’єрного шляху і ще не можете чітко сформулювати свої сильні сторони? Запитайте у близьких, друзів і колег, що вам вдається добре або навіть чудово і до чого ви найбільш здатні. Вислухайте всі погляди і запишіть їх. Доповніть список усіма навичками, знаннями та вміннями на сьогодні. А тепер комплексно оцініть весь цей капітал, щоб використати його у своїй роботі.

7 компетенцій бухгалтера, які допоможуть знайти більш оплачувану роботу у 2022 роціРадить головбух Ганна: «Колеги! Навіть якщо яскраво виражених особливостей вам знайти не вдалося, не хвилюйтеся (переймайтеся). Адже сам список — це вже незаперечна цінність! Це ваша унікальна синергія знань, умінь, навичок, досвіду. А поряд із вашою зовнішністю, манерами, звичками — це справжній ексклюзив. Це ви! Щоб ця індивідуальність працювала вам на користь, розвивайте необхідні компетенції, формуйте стійку і значущу репутацію, з якою побудуєте бажану кар’єру».

2. Любіть і приймайте себе

Психологи стверджують: якщо ви приймаєте себе, то цілком проявляється внутрішній потенціал, особиста цінність, а отже й інші люди вас приймають.

Не боріться з недоліками — зосередьтеся на перевагах, не оцінюйте критично оточення — відзначайте їхні позитивні якості. Видайте собі індульгенцію на свої недоліки — і відчуєте, як звільняєтеся від важких почуттів і думок, ніби знімаєте камінь з душі. Як наслідок вивільниться енергія, щоб досягти важливих цілей. Не витрачайте енергію на боротьбу із собою та з іншими людьми.

7 компетенцій бухгалтера, які допоможуть знайти більш оплачувану роботу у 2022 роціРадить головбух Соломія: «Зрозумійте, що немає помилок, немає ворогів. Будь-які складні ситуації та важких людей сприймайте як чинники, з якими треба не боротися або уникати, а навчитися взаємодіяти. Це мудрий і раціональний підхід, який зміцнюватиме ваш внутрішній стрижень».

Із прийняттям себе пов’язана любов до себе. Як проявляється ваша любов до себе? Наскільки ви вмієте насолоджуватися життям, природою, гарними речами, спілкуванням? Якими речами ви себе оточуєте? Якими людьми?

Якщо любите себе, дбаєте про себе, то легко проявляєте любов і до інших людей, а люди підсвідомо тягнуться до вас. Що інвестуєте в життя, у людей, те й отримуєте натомість! Коли інвестуєте роздратування — отримуєте у відповідь невдоволення. Коли ж інвестуєте прийняття і розуміння — отримуєте у відповідь прихильність.

3. Знайдіть сенс життя і свою опору

Передусім знайдіть і зрозумійте своє місце під сонцем. Запитайте себе, який ваш професійний рівень і скільки ви коштуєте як фахівець. Скористайтеся професійними тестами з оцінювання персоналу на тематичних сайтах. Дізнайтеся думку професіоналів.

7 компетенцій бухгалтера, які допоможуть знайти більш оплачувану роботу у 2022 роціРадить головбух Софія: «Пройдіть тест, який покаже ваш професійний потенціал. Не побоюйтеся розголосу: тестування конфіденційне. В результаті отримаєте об’єктивну оцінку рівня своєї кваліфікації та зрозумієте, над чим попрацювати, щоб поліпшити ваші показники».

Поміркуйте, яка ваша місія. Поняття «місія» ширше від конкретної користі в межах певного проєкту, установи або галузі в цілому. Воно перебуває в іншій, духовній, площині та стосується уявлень про сенс вашої справи і життя загалом.

Поміркуйте, чому вибрали саме цю справу, професію. І лише коли цілком усвідомите це, зможете ставити справді високі цілі й отримувати задоволення, коли досягнете їх.

Кожний бренд — товар, установа, послуга чи особистість — мають власну історію та характер. І що більше він спирається на людські цінності, то більше довіри викликає.

Ви також потребуєте чіткої системи цінностей і конкретних життєвих принципів. Вони дають силу і сміливість ухвалювати незалежні рішення і здатність до вчинків. Наявність принципів підтверджує, що вам можна довіряти.

Упевненість у собі ґрунтується на розумінні своїх принципів і мотивів. Вона необхідна в кожній справі — тоді вона буде успішною. Розвивайте впевненість у собі — це найцінніший капітал при будь-якому таланті!

4. Дотримуйте принципів успішної самопрезентації

Передусім не мовчіть, адже скромність — прямий шлях до невідомості. Поки мовчите і чекаєте, що хтось зацікавиться вашими вміннями, можливості обминатимуть вас. Світ не здогадається, наскільки ви цінні й чого прагнете, поки ви самі не розповісте йому про це!

Ви вже знаєте, чим відрізняєтеся від інших і в чому ваша унікальність, — позиціонуйте ці якості. Як? Сформулюйте свою унікальну пропозицію, наголошуйте на тому, що вам вдається ліпше, ніж у інших або чого вони не вміють.

Самопрезентацію робіть переконливою. У західній діловій культурі коротку презентацію називають elevator speech, що з англійської буквально означає «промова в ліфті». Ви маєте за пів хвилини справити враження на незнайому, але потрібну вам людину.

У таких справді «бойових» умовах ваша промова має бути короткою і конкретною, не монотонною і завченою, а досить жвавою і натхненною. Заздалегідь потренуйтеся, щоб не розгубитися і почуватися впевнено навіть у непередбачуваній ситуації. Інакше від хвилювання або несподіванки вимовите менш виграшні фрази і втратите шанс зав’язати корисний контакт.

Щоб створити переконливу презентацію, дотримуйте правила трьох аргументів. Коротка самопрезентація містить вступ, основну частину і висновок. Вимовте три фрази, що підтримують і розкривають одна одну, назвіть три аргументи, чому на вас слід звернути увагу. Щоб розкрити співрозмовникові саму суть своєї діяльності й цінності, вживайте у промові дієслова.

7 компетенцій бухгалтера, які допоможуть знайти більш оплачувану роботу у 2022 роціОсь приклад самопрезентації від кар’єрного консультанта: «Я — Олена, професійний кар’єрний консультант, захистила з відзнакою диплом із коучингу в Манчестерському університеті. Більш ніж п’ять років експерт із розкриття особистого потенціалу. Зазвичай мої клієнти — це освічені люди, які розуміють цінність розвитку і прагнуть до успіху. Їм потрібен незалежний однодумець для опрацювання особистих проєктів розвитку в будь-якій сфері життя».

Найвищий пілотаж — унести в презентацію цікавий термін або доброзичливий і оригінальний жарт, що приверне увагу слухача. Гумор розряджає атмосферу при першому знайомстві, змушує людей усміхнутися і сприймати інформацію позитивно і відкрито«.

5. Підвищуйте свою майстерність

Головний критерій, за яким зможете розширити масштаб діяльності й підвищити добробут, — це рівень вашої майстерності. Не важливо, плануєте ви працювати в колективі й підкорятися комусь чи працюватимете на себе.

Максимально використовуйте нові технології та методи у своїй роботі, не бійтеся нововведень. Дізнавайтеся про всі останні тенденції у вашій ніші й галузі в цілому.

Коли ставите цілі на кар’єрному шляху, прислухайтеся до експертів у своїй галузі. Учіться в них, робіть те саме, що й вони, і навіть більше. Так вигідно вирізнятиметеся на загальному тлі фахівців.

6. Розвивайте комунікабельність

Найголовніша соціальна навичка сьогодні, що визначає успіх людини, — вміти ефективно спілкуватися. Навіть престижний науковий ступінь, значні знання і вміння не дадуть відчутної користі, якщо не вмієте спілкуватися, налагоджувати і підтримувати контакти.

Чи комунікабельні ви і чи вмієте ви вибудовувати розмови з людьми? Чи вмієте ви просити, домовлятися, вимовляти тости і промови, давати рекомендації, представляти людей один одному, говорити і приймати компліменти, запрошувати, вітати, проявляти співчуття, дякувати, відмовляти, вирішувати і запобігати конфліктам, переривати непотрібні вам контакти, підлаштовуватися, щоб говорити з людиною його мовою, впливати на людей так, щоб вони при цьому не почувалися залежними або ображеними, долати мовний бар’єр, «зчитувати» мову тіла тощо?

Як же підтримувати імідж цікавої та цінної людини? Дотримуйте двох законів.

Закон незвичайності. Не діліться з оточенням побутовими подробицями своєї діяльності. Тоді люди ніколи не здогадаються, наприклад, що ви теж хвилюєтеся і яка ціна ваших досягнень.

Закон першокласності. У контексті самопрезентації сприймайте себе як дорогий бренд. Усе, що ви робите, першокласне, найліпше, адже ви вкладаєте в це душу! А щирість і оригінальність завжди дорого коштують. Завжди передбачайте бюджет на клас-чинник: щоб організувати зустріч, заплатити за ланч із потрібною людиною, піднести оригінальний сувенір... Важлива ідея та оригінальність того, що хочете зробити для людей.

7. Створіть стиль «себе ідеальної»

Яке враження справляєте на оточення? Якою б ви хотіли бути, як спілкуватися з людьми? Тепер уявіть образ, який буде найвдалішим. Діловий стиль не означає «застебнутися на всі ґудзики». Він дає змогу проявляти чудові риси в межах сфери, в якій працюєте.

7 компетенцій бухгалтера, які допоможуть знайти більш оплачувану роботу у 2022 роціРадить головбух Антоніна: «Фотографуйте себе впродовж двох тижнів щодня, роздрукуйте фотографії. Проаналізуйте, який імідж транслюєте, що хочеться змінити і як це зробити. Наскільки ви доглянуті? Чи влаштовують вас якість, зручність, вигляд вашого одягу і взуття? Чи є у вас шарм? Що може додати вам шарму? Чи можете сказати, що ви володієте лоском? Хотіли б ви цього? Що для цього зробити? Чесно відповідайте на запитання і вибудовуйте свій візуальний імідж».

У нас немає другого шансу справити перше враження. Зустрічають за одягом і проводжають часом теж! Як би багато розумних речей ви не говорили, люди звертають увагу і на зовнішній вигляд.

Сформулюйте, яку репутацію ви маєте і яка зазвичай складається, коли ви тільки знайомитеся. А яку хочете мати? Що для цього зробити?

Опишіть образ і манеру поведінки, які привабливі для тих, з ким ви хотіли б зав’язати контакт.

Поміркуйте, які образи стали б максимально ефективними на різних ділових заходах, званому вечорі. Визначте кроки, щоб утілити ці образи у реальність.

Визначте, що у вашій зовнішності зазвичай справляє найбільше враження на оточення. Грамотно підкреслюйте виграшні нюанси.

  1. Усвідомте свої сильні сторони, таланти
  2. Любіть і приймайте себе
  3. Знайдіть сенс життя і свою опору
  4. Дотримуйте принципів успішної самопрезентації
  5. Підвищуйте свою майстерність
  6. Розвивайте комунікабельність
  7. Створіть стиль «себе ідеальної»

РЕЗЮМУЄМО

Стиль, шарм, лиск — найважливіші чинники успіху. Вибудовуйте імідж усвідомлено і продумано. Опановуйте науку привертати увагу. Оточуйте себе позитивними прикладами, людьми, що сильніші за вас, виставляють вам планку і вірять у вас. Будь-яке оточення і спілкування завжди залишає слід.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді