Довідка про заробітну плату – бланк та зразок

UA RU
Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Довідка про зарплату: ➤ бланк ➤ зразок ➤ для обчислення лікарняних ➤ на випадок безробіття ➤ для отримання соціальної допомоги ➤ для отримання пенсії

Довідка про заробітну плату потрібна у виняткових випадках, зокрема:

  1. Особи, які працюють на умовах сумісництва, у 2024 році мають право на виплати за загальнообов’язковим державним соцстрахуванням на вибір за основним місцем роботи або за місцем роботи за сумісництвом. Якщо працівник вирішить отримати соціальні виплати за сумісництвом, щоб розрахувати їх, потрібна довідка про заробітну плату (дохід, грошове забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.
  2. Якщо працівник звільнився і хоче отримати допомогу по безробіттю, йому не обійтися без довідки про зарплату, адже її вимагатиме місцевий центр зайнятості якщо відомості про зарплату відсутні у Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Держреєстр).
  3. Якщо працівник бажає отримати соціальну допомогу від держави (допомогу малозабезпеченій сім’ї, житлової субсидії тощо), йому знадобиться довідка про доходи, якщо він зазначив у декларації про доходи та майновий стан осіб відомості про дохід, які відсутні у Держреєстрі.
  4. Коли працівник набуває пенсійного віку, він подає документи для отримання пенсії. Одним із таких документів є довідка про заробітну плату для обчислення пенсії, яку надає майбутній пенсіонер за бажанням за період по 30.06.2000. А якщо мова йде про пенсію військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським, вони надаватимуть за період з 01.07.2000 по 31.12.2016 довідку про нараховані суми грошового забезпечення та про сплачені страхові внески за умови, що ці відомості відсутні у Держреєстрі.

Усі ці довідки різні за формою, тож потрібно знати коли та який бланк використовувати.

Довідка про заробітну плату – бланк 2024

Для перших двох випадків необхідна довідка про заробітну плату (дохід, грошове забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням. Її форму визначає додаток до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266 (далі – Порядок № 1266).

Саме цю форму використовуємо, коли проводимо розрахунок:

  • лікарняних (допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах) – за місцем роботи за сумісництвом, якщо працівник відмовився від розрахунку лікарняних за основним місцем роботи;
  • допомоги по безробіттю – якщо відомості про зарплату відсутні у Держреєстрі.

бланк довідки про заробітну плату

СКАЧАТИ БЛАНК

Для третього випадку необхідна довідка про доходи (довідка про зарплату), форму якої затверджено наказом Мінсоцполітики від 27.08.2004 № 192.

Нагадаємо, її вимагають, якщо особа зазначила у декларації про доходи та майновий стан осіб відомості про дохід/зарплату, які відсутні у Держреєстрі.

довідка про заробітну плату і доходи

СКАЧАТИ БЛАНК

Для четвертого випадку для призначення пенсії залежно від категорії застрахованої особи потрібна:

  • довідка про заробітну плату для обчислення пенсії, форма якої наведена у Додатку 5 до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою Правління ПФУ від 25.11.2005 № 22-1 (далі – Постанова № 22-1);
  • довідка про нараховані суми грошового забезпечення та про сплачені страхові внески, форма якої затверджена постановою Правління ПФУ від 04.02.2021 № 3-1.

довідка про заробітну плату для пенсії

СКАЧАТИ БЛАНК

довідка про сплачені страхові внески

СКАЧАТИ БЛАНК

Довідка про заробітну плату для обчислення лікарняних за сумісництвом – зразок для 2024 року

Для обчислення допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах не потрібна довідка про заробітну плату. Її надання вимагатиме бухгалтер підприємства/установи, у якому працівник є зовнішнім сумісником, за умови що працівник вирішить отримати лікарняні не за основним місцем роботи, а за сумісництвом. У нинішній час це досить не поширена ситуація, але все ж має місце, особливо, якщо за основним місцем роботи було призупинено дію трудового договору.

Якщо особа працює за сумісництвом, вона має надати довідку:

  • з основного місця роботи – в установу, у якій вона є зовнішнім сумісником (установу 1);
  • з основного місця роботи і з установи 1 – в іншу установу, у якій вона є зовнішнім сумісником (установу 2).

Отже, довідка про зарплату – це довідка, яку складає:

  • бухгалтер установи, де знаходиться трудова книжка працівника;
  • бухгалтер установи 1, у якій працює зовнішній сумісник, якщо працівник установи 2 виявив бажання отримати лікарняні за зовнішнім сумісництвом в установі 2.

Якщо працівник в установі працює за внутрішнім сумісництвом, бухгалтер установи складає цю довідку за основною посадою, за умови, що внутрішній сумісник бажає отримати лікарняні саме за посадою внутрішнього сумісника.

А тепер про те, як її правильно заповнити. Розглянемо зразок довідки про середню заробітну плату.

У лівому верхньому куті аркуша довідки про зарплату ставимо кутовий штамп установи та зазначаємо дату і номер довідки. Реєструємо довідку лише після того, як її підпише керівник установи і головний бухгалтер.

Далі зазначаємо прізвище, ім’я, по-батькові особи, яка працює або раніше працювала в установі, на ім’я якої складається довідка про заробітну плату. Після цього зазначаємо повну назву установи і її адресу. А потім – ІПН працівника, для якого складаємо довідку.

Ірина Чигир експерт з оподаткування та оплати праці
Жодна з довідок ПФУ не дасть ста відсотків достовірних даних про загальний страховий стаж працівника. Держреєстр, звідки беруть інформацію, розробляли, щоб формувати пенсійний стаж. Тому він не враховує всіх особливостей визначення страхового стажу для страхових виплат і матзабезпечення. ПФУ рекомендує роботодавцям розраховувати страховий стаж застрахованій особі на підставі довідки за формою ОК-5 або ОК-7. А щоб підтвердити страховий стаж застрахованої особи за період з 01.01.2016, скористатися інформацією ПФУ, яку містить Додаток 9.

Відомості про зарплату, нараховану працівнику за кожен місяць, довідка про зарплату відображає у табличній формі. Тож зазначаємо у стовпчиках:

  1. назву місяця;
  2. кількість календарних днів у місяці. Обов’язково мінусуємо календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин;
  3. суму зарплати, на яку нараховували ЄСВ;
  4. суму ЄСВ, що сплатили за працівника у відповідному місяці;
  5. розмір ЄСВ – 22% або 8,41%, якщо працівник із інвалідністю.

Далі довідка про заробітну плату містить рядки. Їх має бути стільки, скільки місяців у періоді, з якого обчислюємо лікарняні чи декретні виплати. Як правило, таких рядків 12. Коли працівник захворів у вересні 2024 року, то у першому рядку зазначаємо перший місяць цього періоду – вересень 2023 року, у другому – жовтень 2023 року, у третьому – листопад 2023 року і т. д.

Після того, як всі рядки і стовпчики по місяцях заповнені, у рядку «Усього» зазначаємо підсумок рядків зі стовпчиків 2, 3 і 4.

Якщо у стовпчику 2 кількість календарних днів у одному чи кількох місяцях зменшили на кількість днів, не відпрацьованих з поважних причин, після табличної форми зазначаємо ці поважні причини:

Після цього керівник установи й головний бухгалтер підписують довідку про зарплату і зазначають свої ініціали й прізвище. Підпис керівника скріплюємо відтиском печатки.

Калькулятор стажу

Довідка про заробітну плату для отримання допомоги по безробіттю

Якщо звільнений працівник має намір зареєструватись як безробітний та отримувати допомогу по безробіттю, він має подати до місцевого центру зайнятості документи, що передбачені:

  • Порядком реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженим постановою КМУ від 30.03.2023 № 446;
  • Порядком надання допомоги по безробіттю, затвердженим постановою КМУ від 21.06.2022 № 735 (далі – Порядок № 735).

Якщо у Держреєстрі відсутні відомості про страховий стаж, зарплату чи дохід, місцевий центр зайнятості вимагатиме довідку про зарплату (абз. 3 п. 3 Порядку № 735). Тож якщо до установи звернувся звільнений працівник і йому потрібна довідка про заробітну плату, бухгалтер складає цю довідку, використовуючи бланк за формою додатка до Порядку № 1266.

Назву нормативно-правового акта, який є підставою для нарахування вихідної допомоги чи іншої виплати при звільненні, зазначаємо у відповідному реквізиті довідки.

Для виплати вихідної допомоги підкреслюємо слово «одноразово», для виплати середньої зарплати протягом кількох місяців  – зазначаємо період її виплати.

Довідка про заробітну плату для соціальної допомоги

Залежно від виду соціальної допомоги чи субсидії існують різні способи подачі документів, а також порядки їх надання регулюються різними нормативно-правовими актами. Однак є дещо спільне – разом із заявою потрібно подати декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звертаються за соціальною допомогою чи субсидією. Якщо уповноважений на виплату допомоги орган виявить, що у цій декларації зазначені інші доходи, відомості про які відсутні у декларації, він вимагатиме довідки про доходи, які б підтверджували наведені у декларації суми.

Якщо працівник звертається до установи/підприємства надати довідку про підтвердження розміру доходів саме у цьому випадку, бухгалтер складає довідку за формою, затвердженою наказом Мінсоцполітики від 27.08.2004 № 192.

У вступній частині довідки зазначаємо:

  • повну назву установи;
  • адресу установи, контактний телефон;
  • код ЄДРПОУ.

В основній частині зазначаємо:

  • прізвище, ім’я, по-батькові особи, яка працює в установі і якій видається довідка про заробітну плату (доходи);
  • назву установи;
  • форму працевлаштування (основна чи за сумісництвом чи інше);
  • посаду особи;
  • ІПН.

Основна частина також містить табличну форму. У ній відображаємо суму зарплати, інших виплат, суму утриманих ПДФО і аліментів у розрізі місяців. Довідка про заробітну плату (доходи) подається, як правило, за шість місяців. Перед її складанням доцільно уточнити період, за який відображатимуть у довідці нараховані доходи. Зазначаємо у стовпчиках:

  1. назву місяця;
  2. суму нарахованої зарплати, у т.ч. у натуральній формі;
  3. суму ПДФО, яку утримали з зарплати;
  4. суму інших нарахувань, у т.ч. у натуральній формі;
  5. суму ПДФО, яку утримали з інших нарахувань;
  6. суму аліментів.

У рядку «Усього» зазначаємо в кожному стовпчику підсумок за місяцями (рядками). Після цього вказуємо період, за який нарахували дохід, та загальну суму доходу прописом. Щоб обчислити загальну суму доходу, додаємо показники стовпчиків 2 і 4 та віднімаємо показник графи 6 у рядку «Усього».

Керівник установи і головний бухгалтер підписують довідку і зазначають свої ініціали і прізвище. Підпис керівника засвідчуємо відтиском печатки. Довідка про зарплату обов’язково реєструється – зазначаємо її дату і номер.

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Пенсію призначають на основі відомостей, наявних у Держреєстрі. Водночас Порядок № 22-1 передбачає випадок, коли пенсіонер може надати довідку про заробітну плату (дохід), однак лише за його бажанням і лише за період по 30.06.2000. Як правило, цю довідку видають архівні установи. У ній зазначають:

  • суму зарплати у розрізі місяців та років, з підсумком за рік;
  • назви первинних документів, на підставі яких довідку видано та які підтверджують наведені у довідці суми зарплати;
  • їх місцезнаходження та адреси, за якою можливо провести перевірку відповідності змісту довідки первинним документам.

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії подається лиш у цьому випадку. Доцільність її подання визначає особа, яка звертається за призначенням пенсії, або пенсіонер.

Інший випадок – подання довідки для пенсії військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським. Згідно з Порядком № 3-1 довідку про нараховані суми грошового забезпечення та про сплачені страхові внески надаватимуть за період з 01.07.2000 по 31.12.2016 за умови, що ці відомості відсутні у Держреєстрі.

Як бачимо, в умовах цифровізації, включення відомостей про страховий стаж та доходи до Держреєстру найбільш затребувана довідка про зарплату відходить в минуле, наразі є виняткові випадки, коли її вимагають надати.



зміст

акційна передплата журналів для бухгалтерів

Весняні дива для бухгалтерів! Оформлюйте передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»платіть за 10 місяців, а користуйтеся цілий рік!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді