Що передбачає загальнодоступність електронної системи закупівель

Закупівельне законодавство, яке регламентує також роботу електронної системи публічних закупівель, передбачає, що вона повинна бути загальнодоступною та гарантувати недискримінацію. А будь-які особи під час реєстрації отримують однакові права. Уточнимо, що саме мали на увазі законодавці.

Замовники перейшли на проведення закупівельних процедур через електронну систему закупівель в Prozorro. Основний закупівельний закон — Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VІІІ (далі — Закон № 922) — конкретизував, що закупівлю можна провести за допомогою однієї з таких процедур публічних закупівель:

Хто і як забезпечує проведення цих процедур електронних закупівель в Prozorro?

Електронна система закупівель — загальнодоступна Певні, що знаєте, як проводити відкриті торги? Пройдіть тест — перевірте себе:

Пройти тест

Доступність електронної системи публічних закупівель Prozorro

Механізм проведення процедур державних закупівель в Prozorro чітко регламентує Закон про публічні закупівлі, а порядок роботи самої електронної системи визначає Порядок функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків, затверджений постановою КМУ від 24.02.2016 № 166 (далі — Порядок № 166).

Як вимагає частина третя статті 12 Закону № 922, електронна система закупівель повинна:

  • бути загальнодоступною;
  • гарантувати недискримінацію, рівні права під час реєстрації всім заінтересованим особам;
  • гарантувати рівний доступ до інформації всім особам.

Обмін і збереження інформації та документів мають відбуватися з гарантуванням непорушності даних про учасників і їхніх пропозицій під час проведення процедури закупівлі та їх конфіденційність до моменту розкриття тендерних пропозицій.

Так, пункт 8 Порядку № 166 покладає на оператора авторизованого електронного майданчика обов’язок забезпечувати рівний доступ усім користувачам до інформації про закупівлі, у т. ч. надання можливості спостерігати за перебігом аукціону в інтерактивному режимі реального часу, інформаційної підтримки про перелік замовників, процедури закупівлі, час та дату подання і зміни будь-яких документів, які підлягають оприлюдненню. Водночас наголошуючи на захисті конфіденційної інформації від несанкціонованого доступу.

Як вимагати забезпечення тендерної пропозиції

Що передбачає загальнодоступність електронної системи закупівель
Ярослава Дуброваконсультант з публічних закупівель, Київ
Аби бути впевненим, що учасник виконає зобов’язання, що виникли з поданням ним ТП, попросіть у нього забезпечення тендерної пропозиції. Як це зробити і що врахувати?

Порядок здійснення закупівель в Prozorro

Інформацію під час проведення процедури закупівлі подають в електронному вигляді через електронну систему закупівель (ч. 1 ст. 14 Закону № 922).

Так само і учасники подають тендерну пропозицію. Під час подання тендерної пропозиції учасник завантажує необхідні документи, що їх вимагає замовник у тендерній документації. При цьому кожен учасник має право подати тільки одну тендерну пропозицію, у т. ч. до визначеної в тендерній документації частини предмета закупівлі (лота).

Електронна система закупівель фіксує дату й точний час отримання тендерних пропозицій.

Поряд з цим вона має унеможливлювати доступ будь-яких осіб до отриманих тендерних пропозицій (їх частин), поки не настануть дата й час кінцевого строку подання та розкриття таких пропозицій, визначені в оголошенні про проведення процедури закупівлі.

Під час перебігу електронного аукціону авторизовані електронні майданчики мають забезпечити рівний і вільний доступ до нього всім учасникам. І, як зазначалося, можливість спостерігати в режимі онлайн за тим, як проходить електронний аукціон, — всім особам, що виявлять зацікавленість у проведенні цієї закупівлі.

Отже, загальнодоступність ProZorro — це рівні права для потенційних учасників під час реєстрації для участі в закупівлях, а також рівний доступ до інформації, яку оприлюднюють у ProZorro, можливість подавати та отримувати відповідну інформацію.

Електронна система закупівель: до чого готуватися у 2019 році

Що передбачає загальнодоступність електронної системи закупівель
Василь Задворний генеральний директор ДП «ПРОЗОРРО»
У 2018 році в електронній системі закупівель сталося багато змін, і для цього команда ProZorro попрацювала на повну. Вдалося завершити міграційні інфраструктурні завдання — тепер всі дані про публічні закупівлі зберігаються в українському дата-центрі. Замовники отримали новий корисний функціонал. Органи контролю — нові інструменти моніторингу закупівель та можливість упереджувати порушення.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді