Наказ про відкликання з відпустки

Автор
експерт з трудових відносин
Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.

Відкликання з відпустки можливо, тільки щоб відвернути стихійне лихо, виробничу аварію або негайно усунути їх наслідки, щоб відвернути нещасні випадки, простій, загибель або псування майна підприємства.

У разі відкликання з відпустки працівника його працю оплачують з урахуванням тієї суми, що нарахували на оплату невикористаної частини відпустки (ч. 8 ст. 79 КЗпП, ч. 3 ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі – Закон про відпустки), а також здійснюють перерахунок відпускних.

Умови відкликання:

  • необхідність відвернути стихійне лихо, виробничу аварію або негайно усунути їх наслідки для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна установи;
  • працівник згоден;
  • поділили щорічну відпустку так, що одна її безперервна частина становила не менше 14 днів.

Найчастіші запитання

Чи з будь-якої відпустки можна відкликати працівника?

Ні. Відкликати можна тільки зі щорічної (основної чи додаткової) відпустки.

Чи можливе відкликання з відпустки за власним бажанням працівника?

Ні. Ініціювати відкликання з відпустки має право тільки роботодавець.

Чи можливе відкликання з відпустки без згоди працівника ?

Ні, окрім держслужбовців. Для них діє стаття 60 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII. Порядок відкликання з відпустки державного службовця затвердив Кабмін постановою від 25.03.2016 № 230. Служба управління персоналом має повідомити держслужбовця про відкликання з відпустки:

  • не пізніше ніж за п’ять календарних днів до такого відкликання – якщо причиною відкликання є необхідність виконання невідкладного завдання;
  • не пізніше ніж за два календарні дні – якщо причиною відкликання є необхідність виконання особливо важливих завдань для відвернення стихійного лиха, захисту/збереження життя і здоров’я громадян, забезпечення захисту/відновлення прав чи інтересів людини або громадянина.

Чи можна притягнути до відповідальності працівника, який не погодився на відкликання?

Ні. Якщо працівник відмовився, щоб його відкликали з відпустки, це не можна кваліфікувати як порушення трудової дисципліни.

Натомість держслужбовець по закінченню з відпустки повинен подати до служби управління персоналом інформацію, документи, необхідні для підтвердження обставин, що ускладнили прибуття на роботу у зв’язку з відкликанням. Якщо обставини, що ускладнили прибуття на роботу у зв’язку з відкликанням, визнали сумнівними, держслужбовця можуть притягнути до відповідальності.

Калькулятор днів щорічної відпустки

Чи має роботодавець відшкодовувати працівнику витрати у разі відкликання з відпустки?

Безумовне право на відшкодування витрат у разі відкликання з відпустки 2024 року має держслужбовець. Порядок відшкодування непередбачуваних витрат державного службовця у зв’язку з його відкликанням із щорічної основної або додаткової відпустки затверджує постанова КМУ від 25.03.2016 № 231.

Для працівників установ можна передбачити в колективному договорі, що роботодавець відшкодовує:

  • якщо відкликають працівника з відпустки до виїзду на відпочинок –
    • витрати, пов’язані із поверненням квитків;
    • витрати, пов’язані з розірванням цивільно-правових договорів про організацію відпочинку;
    • витрати, пов’язані з відмовою від бронювання квитків, місць проживання тощо;
  • якщо відкликають працівника, який вже на курорті, –
    • витрати, пов’язані із заміною (поверненням) квитка чи придбанням нового;
    • витрати за оплачені невикористані дні відпочинку тощо.

Чи потрібна згода профспілки на відкликання з відпустки працівника?

Ні. Щоб оперативно усунути форс-мажорні обставини, задля яких потрібна невідкладна присутність працівника, законодавець не вимагає погоджувати відкликання з профспілкою (профспілковим представником) або іншим органом, уповноваженим представляти трудовий колектив.

Узагальнено формулювати причини відкликання, наприклад, «...у зв’язку з виробничою необхідністю», – неправильно. У констатувальній частині наказу слід зазначати конкретні форс-мажорні обставини, з тих, що містить частина 3 статті 12 Закону про відпустки.

Необхідність скласти та подати звіт чи нарахувати і виплатити зарплату – неправомірна підстава, щоб відкликати з відпустки бухгалтера.

Від теорії перейдімо до практики.

КРОК 1. Відкликання з відпустки працівника – правомірність

Щорічну відпустку на прохання працівника можна поділити на частини будь-якої тривалості. Головна умова – основна безперервна її частина становить щонайменше 14 к. дн. (ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки). Перед тим, як підготувати розпорядження про відкликання з відпустки, слід перевірити, чи використав (або – чи зможе використати) працівник у робочому році, за який він перебуває у щорічній відпустці, одну безперервну частину тривалістю не менше 14 к. дн.

Наприклад, працівнику надали повну щорічну відпустку тривалістю 24 к. дн. Відкликати його з відпустки на 12-й день не можна, позаяк у працівника залишаться невикористаними 12 к. дн.

КРОК 2. Усна згода працівника на відкликання з відпустки

Перед тим як безпосередній керівник працівника (завідувач господарства, заступник директора, вихователь-методист) напише доповідну записку керівнику, запитайте працівника, чи згоден він на відкликання. Зробіть це по телефону, через соцмережі тощо. Якщо працівник за кордоном, і щоб достроково повернутися з відпустки йому треба буде виїхати з оплаченого наперед готелю та обмінювати авіаквитки, то він навряд чи погодиться. Можливо, з працівником узагалі не вдасться зв’язатися. Відтак шукайте, хто зможе замінити відсутнього працівника.

КРОК 3. Розпорядження про відкликання з відпустки

Припустімо, працівник погодився перервати відпочинок і узгодив дату повернення на роботу. Відтак його безпосередній керівник подає розпорядження про відкликання з відпустки у вигляді доповідної записки керівнику закладу, тож вам знадобиться доповідна записка зразок.

Ми не виокремлюємо етап отримання згоди працівника, бо тут можливі варіанти.

Ідеально, якщо працівник зазначить, що згоден на відкликання з відпустки у нижній частині доповідної записки безпосереднього керівника. Але навряд чи працівник встигне це зробити або спеціально для цього прийде на роботу. Тому прийнятно, що в день виходу на роботу працівник проставить у наказі відмітку, що ознайомлений, та зазначить, що згоден на відкликання.

Якщо після усної домовленості з безпосереднім керівником працівник передумає або не зможе обміняти квиток на поїзд і не повернеться на роботу, скасуйте розпорядження про відкликання з відпустки.

Відправляємо працівників у відрядження під час війни

КРОК 4. Відкликання з відпустки – наказ

У наказі зазначте:

  • дату, коли працівник має стати до роботи;
  • кількість невикористаних днів відпустки;
  • строк надання невикористаних днів відпустки;
  • причину, що призвела до відкликання з відпустки.

Строк надання невикористаних днів відпустки у наказі можна вказати по-різному:

  • конкретні дати одразу після закінчення обставин, що спричинили відкликання (якщо відомо), або через деякий час (додатковий наказ для надання відпустки не потрібен);
  • місяць, на який перенесено відпустку (наказ слід видати на підставі заяви працівника).

Підпишіть наказ та зареєструйте в Журналі реєстрації наказів з кадрових питань тимчасового строку зберігання. Ознайомте працівника з наказом під підпис.

Відкликання з відпустки – зразок наказу

наказ відкликання з відпустки

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

КРОК 5. Запис про відкликання з відпустки до картки П-2

Роботодавець зобов’язаний вести облік відпусток, що надають працівникам (ч. 12 ст. 10 Закону про відпустки).

В особових картках працівників (типова форма № П-2, затверджена наказом Держкомстату та Міноборони України від 25.12.2009 № 495/656; далі – картка П-2) внесіть інформацію з наказу про відкликання:

  • акуратно закресліть рискою попередній запис про кількість днів та дату закінчення відпустки;
  • нижче (або поряд) у відповідних графах вкажіть фактичну кількість наданих днів і дату закінчення відпустки;
  • навпроти нової дати у графі «Підстава, наказ №» зазначте номер і дату наказу про відкликання з відпустки.

Коригувальний запис про фактичну кількість днів використаної відпустки та день закінчення відпустки можна позначити іншим кольором – чорним або фіолетовим.

КРОК 6. Відкликання з відпустки – перерахунок відпускних

Нові дати відпустки відобразіть у графіку відпусток.

Якщо у наказі про відкликання з відпустки працівника зазначили конкретні дати, на які перенесли невикористану частину щорічної відпустки, внесіть відповідні зміни й до графіка відпусток. У поданому зразку наказу відкликання з відпустки вказали лише місяць надання відпустки, тому вносити зміни до графіка відпусток доцільно після видання наказу про відпустку.

Роботу з дати відкликання з відпустки працівнику оплачують згідно умов трудового договору. При цьому слід врахувати, що ці дні були оплачені, адже працівник отримав відпускні. Бухгалтер за роботу в дні, що припали на відпустку, нараховує зарплату. Якщо її розмір більший за відпускні, додатково донараховує ЄСВ, доутримує ПДФО, військовий збір та доплачує працівнику відповідну різницю.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді