Зразок заповнення заяви-розрахунку на виплату лікарняних від Фонду

UA RU
Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Завантажуйте актуальний в епоху е-лікарняних бланк заяви-розрахунку на отримання лікарняних і заповнюйте його за зразком. Також знайдете приклад заповнення повідомлення про сплату.

Заява-розрахунок на виплату лікарняних – бланк 2024

Для всіх страхових випадків діє одна форма заяви заяви-розрахунку. Тобто 2024 року ця форма подається як для отримання лікарняних, так і для отримання виплат потерпілим на виробництві. Щодо форми самого бланку, то він є у Додатку 1 до постанови ФСС від 19.07.2018 р. № 12 (даліПостанова № 12). Після появи е-лікарняних даний бланк не оновлювався, але колишній Фонд соціального страхування (ФСС) розміщував раніше на своєму веб-сайті приклад з дещо підправленою заявою-розрахунком (зміни до самої Постанови № 12 при цьому не вносилися). Пенсійний фонд (даліФонд), який замінив собою ФСС, «свого» бланку заяви-розрахунку лікарняних не створював. Тож використовуємо й у 2024 році заяву-розрахунок та інші документи з Постанови № 12.

У бланку заяви-розрахунку від ФСС зміни тоді були такі:

  • оновлено типи причин непрацездатності. Відтак «Вагітність і пологи» – це код «2» (був «8»), причини пов’язані з COVID-19 – це код «10» (був «11»). Код загальних причин непрацездатності той самий – «1». Також з’явився код лікарняного для необхідності догляду за хворим членом сім’ї – «4». Значення цих усіх кодів можна знайти на сайті урядового порталу;
  • додані коди причин тимчасової непрацездатності за профзахворюваннями і нещасними випадками на виробництві. Це код «11» – для профзахворювань та «12» – для нещасного випадку.

По-суті, ФСС тоді оновив не сам бланк, а лише самі коди причин непрацездатності у розшифровці до бланку. Вищезгадані оновлення відсутні в офіційній версії документів у Постанові № 12, так як ФСС змін до неї не вніс. Однак обійтися без них уже не можна – е-лікарняні використовують нові коди причин непрацездатності.

Щодо серії лікарняного (колонка 7 розділу І заяви-розрахунку), то у е-лікарняних такого реквізиту немає. Однак у бланку заяви-розрахунку графа під цей реквізит залишається. Це значить, що при заповненні заяви-розрахунку за е-лікарняним просто слід поставити у дану комірку знак «х». Якщо ж використовується паперовий лікарняний, то тоді треба ставити ще й серію. Нагадуємо, що умовах воєнного часу як виняток можливим ще є застосування паперових лікарняних, якщо лікар не має доступу до електронної бази.

Форма нинішнього бланку заяви-розрахунку на виплату лікарняних з урахуванням описаних вище оновлень кодів від ФСС наведена нижче.

бланк заява-розрахунок на виплату лікарняних

СКАЧАТИ БЛАНК

Як заповнити заяву-розрахунок

Заповненню заяви-розрахунку передує оформлення рішення осіб, які уповноважені керівником установи для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності, наприклад це може бути протокол комісії з соціального страхування або рішення уповноваженого. Для цього можна скористатися бланком з Додатку до постанови ФСС від 19.07.2018 р. № 13. Або ж взяти його в основу для розробки власного документа.

Його оформлення відбувається впродовж 10 робочих днів з дня їхнього надходження. Такий строк визначений ч. 1 ст. 24 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. №1105 (даліЗакон № 1105). Днем надходження е-лікарняного вважається день набуття е-лікарняного статусу «Готовий до сплати» (див. п. 3 розділу ІІ і п. 1 розділу ІІІ Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 р. № 1234, даліПорядок № 1234).

Увага: день видачі е-лікарняного = день статусу «Готовий до сплати»

Нагадуємо, що статусу «Готовий до сплати» е-лікарняний набуває в залежності від причини непрацездатності:

  • «вагітність і пологи» (код 2) – через 7 днів з дати ВІДКРИТТЯ листка непрацездатності (п. 3 розділу ІІ Порядку №1234);
  • інші причини непрацездатності – через 7 днів після дати ЗАКРИТТЯ листка непрацездатності (п. 1 розділу ІІІ Порядку №1234).

Статус «Готовий до сплати» має з’являтися у електронній системі на наступний день після спливу згаданого 7-денного терміну. При цьому день відкриття (закриття) при відліку 7-денного терміну не рахується – 1-й день з 7-денного терміну рахується з наступного дня за днем відкриття (закриття).

Якщо ж раптом під час воєнного стану поданий паперовий лікарняний, то тоді днем його подачі є той день, коли працівник подав його установу на розгляд комісії/уповноваженого чи інших визначених керівником установи осіб.

Заяву-розрахунок можна подати двома способами:

  • основний спосіб – в електронній формі. Це можна зробити через особистий кабінет на веб-порталі електронних послуг Фонду. Перевага такого способу – при заповненні форми на порталі автоматично мають підтягуватися потрібні листки непрацездатності, за умови, що вони також електронні. Автоматично в такому разі підтягуються й дані з таких електронних листків. Очевидно, що треба мати кваліфікований електронний підпис;
  • альтернативний – у паперовій формі. Він допускається, але при подачі паперової заяви-розрахунку ще й разом треба подати електронну копію на електронному носії інформації (якому саме – Фонд не уточнює). Подавати слід до будь-якого відділу обслуговування громадян (сервісного центру) Фонду.

При цьому за електронними та паперовими листками непрацездатності складаються окремі заяви-розрахунки.

Порядок № 12 не передбачає подачі до Фонду інших документів, крім заяви-розрахунку. Хоча цілком можливо, що у разі попередньої перевірки заявки Фонд може захотіти побачити додаткові документи.

Заяву-розрахунок слід подати Фонду впродовж 5 робочих днів із дати, коли уповноважені особи з соціального страхування установи прийняла рішення призначити матеріальне забезпечення (п. 2 Порядку з Постанови № 12). Цей строк однаковий для е-лікарняних і паперових лікарняних. В одну й ту ж саму заяву-розрахунок можна включати й е-лікарняні, і паперові лікарняні, якщо такі є.

Фонд попередньо перевіряє заявки. Лише якщо у нього немає зауважень, він профінансує виплати – впродовж 10 робочих днів, а з вагітності і пологів – 3-х робочих днів (ч. 1 ст. 24 Закону № 1105). Однак часто через проблеми з фінансуванням Фонду виплата затримується.

Заява-розрахунок лікарняних – зразок заповнення

Приклад заповненої заяви-розрахунку на отримання коштів від Фонду наведений нижче.

Зразок заповнення заяви-розрахунку на виплату лікарняних

Зразок заповнення заяви-розрахунку

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Коли виплачувати отримані кошти

Після отримання коштів від Фонду слід їх виплатити у найближчий день виплати зарплати (див. пп. «1» ч. 2 ст. 24 Закону № 1105). А от допомогу на поховання слід виплатити не пізніше наступного робочого дня після того, як надійшли кошти з Фонду.

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024

Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам

Повідомити про виплату коштів застрахованим особам Фонд – це обов’язок як страхувальника. Тож впродовж місяця слід надіслати до Фонду повідомлення про виплату коштів застрахованим особам. Приклад заповнення такого повідомлення про виплату коштів Фонду наведений нижче.

повідомлення про виплату коштів зразок

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Якщо Фонд не отримає інформації про виплату коштів застрахованим особам упродовж 3-х місяців із дня, коли перерахував фінансування, то він може провести перевірку.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді