Отримання палива за талонами — чи потрібно складати акцизну накладну

UA RU

Закуповуючи паливо у постачальників, бюджетні установи, держоргани, органи місцевого самоврядування досить часто прописують у договорах про закупівлю, що приймання-передача палива здійснюється на підставі талонів та карток (бланків-дозволів, смарт-карток, паливних карток). Адже в більшості відсутні власні ємності для зберігання палива. Перехід права власності на паливо відбувається в момент фактичного отримання палива на АЗС після пред’явлення водіями талонів, карток.

Фахівці ДФС роз’яснили, що реалізація пального — це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

Не вважають реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України:

  • у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками;
  • при використанні пального, з якого сплачено акцизний податок, виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки суб’єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизного складу.

Особа, яка реалізує пальне, зобов’язана скласти акцизну накладну в одному примірнику у разі реалізації пального з акцизного складу будь-яким іншим особам — не платникам акцизного податку. Тобто, акцизну накладну складає суб’єкт роздрібної торгівлі — розпорядник акцизного складу (суб’єкт господарювання, що експлуатує АЗС) підчас фізичного відпуску пального. Після чого реєструє її в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Із ІПК ДФС від 15.08.2019 № 3802/6/99-99-12-02-02-15/ІПК

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробляємо первинні документи для обліку запасів

Типових форм первинних документів для обліку господарських операцій із запасами наразі немає. Тож установи мають розробити та затвердити їх самостійно. Як визначити реквізити та форму, читайте у статті.
5233

Списання ліків у бюджетній установі

Прочитайте, що робити з лікарськими засобами після того, як спливе термін їх придатності та як правильно списати протерміновані ліки.
12445

Облік лікарських засобів та медичних виробів: приклади від експерта

Як МОЗ рекомендує ЗОЗ вести бухгалтерський облік медикаментів та медичних виробів — у публікації розглянемо загальні положення, що стосуються як медзакладів, що є бюджетними установами, так і реорганізованих медзакладів-КНП.
27090

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді